12 x kinderactiviteiten in de herfstvakantie in Groningen

door | 29 sep 2023 | Wat te doen

Home » Wat te doen » 12 x kinderactiviteiten in de herfstvakantie in Groningen   |  tags:  herfst, herfstvakantie, kindvriendelijk, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

De herfstvakantie staat voor de deur. Een week met traditioneel een of twee flinke regendagen. Met al die regen is het soms lastig om te bedenken wat je moet gaan doen. Ben jij toe aan wat inspiratie voor een leuke invulling van deze week? In dit lijstje zet ik de leukste indoor en outdoor kinderactiviteiten in Groningen voor je op een rij.
 
Ik vind de herfst een heerlijke periode. ’s Avonds is het weer eerder donker, in het bos kun je op zoek naar paddenstoelen en de bomen verkleuren in de meest prachtige kleurenpaletten. Voor mij was de herfstvakantie vroeger traditiegetrouw een Lego-vakantie. Tijdens regenachtige dagen bouwden mijn zusje en ik al onze Lego kunstwerken opnieuw op. Ook ontbrak een dagje shoppen of een bezoek aan de bioscoop niet in deze week.

 

Inspiratie voor indoor activiteiten:

 

1. Oktober = kindermaand

Oktober is een Kindermaand! Elk weekend in oktober kun jij supertoffe dingen doen. Dit jaar zitten er vijf weekenden in oktober, dus extra veel mogelijkheden om te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan knutselen met pompoenen, goocheltrucs leren of een drum- of circusles. Kijk op de site voor alle activiteiten in Groningen en omgeving.
 

Cinekid - oktobermaand kindermaand foto door Knelis

Oktober kindermaand, foto door Knelis

Ook diverse musea in Stad doen mee aan oktober kindermaand. In het Universiteitsmuseum kunnen kinderen van 4-12 jaar op woensdag 25 oktober (van 13:00 tot 16:00 uur) knutselen met het thema herfst. Maak bijvoorbeeld iets moois met kastanjes. En op 26, 27 en 28 oktober (van 10:30 tot 17:00 uur) is er knutselen en experimenteren als een wetenschapper. Laat jouw kinderen bijvoorbeeld een glas-in-lood beestje knutselen of een origami vouwen. Of wat dacht je van experimenteren met luchtdruk?

Het Groninger Museum heeft een kinderatelier waar de kids in de weekenden lekker aan de knutsel kunnen. Goed voor een middag vermaak samen met je kind(eren). Wil je ook naar de tentoonstelling The Rolling Stones Unzipped, dan betaal je de entreeprijs. Maar de rest van het museum is gratis!
Eerder schreven wij eens deze blog waarom het Groninger Museum zo leuk is met kinderen.

Meer over de vijf tofste musea in Groningen>>

 

2. Cinekid Festival – Forum Groningen

Cinekid is sinds jaar en dag hét film- en mediafestival voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Traditiegetrouw geniet je van de mooiste, spannendste en gekste films van over de hele wereld in één van de filmzalen in het Forum. Cinekid zou Cinekid niet zijn als je geen andere activiteiten kunt bijwonen. Ook dit jaar kun je weer terecht in het Cinekid Lab, een digitale speeltuin vol installaties en games. Maak jij je eigen 360 graden video, ga je karten met Mario of creëer je je eigen AR-filmwereld? Het Cinekid Lab is ook dit jaar weer verspreid door het hele Forum.

Cinekid Festival vindt plaats van 23 t/m 27 oktober 2023
Combi-deal: Je koopt je Cinekid-filmvoorstellingkaartje van € 10,00. Hiermee krijg je ook toegang tot het Cinekid Lab.
Locatie: Forum Groningen – Nieuwe Markt 1
Bekijk hier het volledige programma en koop je tickets voor Cinekid.
 
Ook de andere bioscopen in Stad vertonen tijdens de herfstvakantie leuke films voor kinderen.

 

3. Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek heeft dit jaar het thema “Bij mij thuis!”, over de opmerkelijke gebruiken, de gekke gewoontes en de unieke tradities bij jou thuis. In alle bibliotheken in de stad worden verschillende activiteiten georganiseerd.

Als je nou niet meer op deze aarde kan wonen en met een ruimteschip op zoek gaat naar nieuwe planeten, hoe wil je dan dat jouw ruimteschip, jouw nieuwe huis, eruit komt te zien? Creëer tijdens de workshop ruimteschip bouwen je eigen ruimteschip. Ook kun je tijdens de hele Kinderboekenweek en in de herfstvakantie in elke wijk een stickerspeurtocht doen. De kinderboekenweek is dit jaar van 4 t/m 15 oktober (net voor de herfstvakantie!)

Nog geen lid van de bibliotheek? Snel doen! Voor kinderen t/m 18 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Zo kan iedereen een boekenwurm worden.

Check biblionetgroningen.nl of je dichtstbijzijnde bibliotheek voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de Kinderboekenweek.

Of bezoek bijvoorbeeld eens de Medialab Instuif of leer hoe je zelf een kinderboek schrijft tijdens de Kids Talk in het Forum. Het Forum is niet alleen tijdens de kinderboekenweek een toffe plek om naartoe te gaan. Hier is altíjd wel iets te beleven. De enorme roltrappen op en af, klauteren in het hoge net van de bibliotheek, turen door een VR bril, genieten van het uitzicht en natuurlijk een tosti smullen bij Stach.
 
Activiteiten met kinderen in Groningen tips: het Forum

Activiteiten met kinderen in Groningen tips: het Forum

 

4. Bestel een bakbox

Heb je geen zin om de deur uit te gaan? Bestel dan eens een bakbox bij Crumble en duik met je kinderen de keuken in voor een lekkere taart, brownies of overheerlijke zandkoekjes. Zelf ben ik enorme fan van deze bakboxen. Zo bakte ik al eens overheerlijke chocolade pindakoeken en vegan cranberrykoekjes. Eenvoudig te maken en 100% succes verzekerd. Ook benieuwd geworden? Lees dan mijn blog over de bakboxen van Crumble.
 
Taart bakken met kind? Makkelijke taart en koekjes recepten met de bakbox van Boter en Bloem Groningen
 

5. Binnenspeeltuinen

Helemaal klaar met het binnen zitten, maar regent het nog steeds? Breng dan een bezoek aan een van de vele binnenspeeltuinen. De kinderen leven zich helemaal uit en jij geniet van een goed boek met een kop koffie. In Groningen kun je kiezen voor Monkeytown of Ballorig. Zijn je kinderen al wat ouder? Kies dan voor een potje disco bowlen of een middagje skiën in Snowlimits of speel een potje jeu de boules.

 
Ballorig Groningen: Indoor speeltuin - kinderactiviteiten Groningen
 

6. Indoor Springkussenfestival

Deze herfstvakantie verandert Martiniplaza in een giga groot springkussen! Lekker ravotten, klimmen, glijden, rodeo stier rijden, stormbanen over razen met je vrienden en vriendinnen. De ultieme manier om jouw energie kwijt te raken deze herfstvakantie. Jij kunt je een hele dag uitleven op ruim 12.000 m2 aan springkussens. Tussendoor rust je uit met een hapje of drankje.

Wanneer: dinsdag 24 t/ donderdag 26 oktober 2023 – 10.00 – 17.00 uur.
Tickets aan de deur: € 10,- per kind (ouders en kinderen t/m 2 jaar gratis!)
Adres Martiniplaza: Leonard Springerlaan 2
 

7. Theatervoorstelling

Laat je kinderen kennismaken met podiumkunsten tijdens een van de familievoorstellingen in De Oosterpoort of Stadsschouwburg. Er zijn diverse programma’s voor kinderen vanaf vier jaar. Van boekverhalen tot dans- tot circustheater. Maak kennis met de wereld om je heen, laat je inspireren en aanzetten tot creativiteit. Mijn tip: op donderdag 26 oktober is er een voorstelling voor de allerkleinsten (3+) in de Machinefabriek. Check de agenda op SPOT Groningen.

Of kies je voor de familievoorstelling van Ernst Bobbie en de rest (4+) in Martiniplaza op zondag 22 oktober? Dat wordt meedoen en meezingen!

Ook is er weer een nieuwe editie van Tussen Kunst en Kids (4+) in Grand Theatre Groningen. Op zondag 22 oktober om 11:00 uur leren de kinderen spelenderwijs alles over taal en verhalen vertellen.

 

Inspiratie voor outdoor activiteiten:

 

8. Paddenstoelenfestival

Een week voor de herfstvakantie, op zondag 15 oktober, vindt het jaarlijkse Paddenstoelenfestival plaats op Landgoed Ennemaborg in Midwolda. Op dit landgoed staan maar liefst 250 soorten paddenstoelen zoals de rupsendoder, de kostgangersboleet en de blote billenzwam.

Locatie: Landgoed Ennemaborg, Hoofdweg, Midwolda. 11.00 – 17.00 uur – de toegang is gratis.
 

9. Martinitoren beklimmen

Ben jij toe aan wat lichamelijke activiteit? Dan is het beklimmen van de Martinitoren een perfect uitje. Reken niet op een lift, om boven te komen beklim je 300 stenen treden. Geniet onderweg naar boven van de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loeizware klokken of de reusachtige vlaggenstokken. Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen. Het adembenemende uitzicht is de spierpijn van de volgende dag meer dan waard.

De Martinitoren is dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Op zondag vanaf 12:00 uur.
Tickets zijn verkrijgbaar bij de VVV in het Forum. Kindertickets kosten € 4,00 en volwassenen betalen € 6,00.
 

10. Bezoek een kinderboerderij

Lekker rustgevend knuffelen met de dieren. In de stad vind je meerdere kinderboerderijen met speeltuin. Ideaal om je kinderen even flink te laten uitrazen. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de kinderboerderij in het Stadpark en combineer dit met een kopje koffie in Natuurpaviljoen Het Groene Hart. Kinderboerderij De Beestenborg, tussen Ulgersmaborg en Oosterhoogebrug, biedt ook een fijne combinatie van dieren aaien en spelen in de speeltuin. De pyramide klimtoren van netten is een groot succes bij mijn kinderen. Fiets je iets verder door naar de wijk Lewenborg, dan kom je bij Dierenweide en Theeschenkerij Boegbeeld. Ook hier spelen je kinderen veilig in de grote omheinde speeltuin en maken ze kennis met dieren zoals konijnen, varkens en paarden in de schuur. Vóór het winkeltje en theeschenkerij vind je een gezellig terras. Wil je de Stad eem’ uit? Kies dan voor Ecologische Zorgboerderij de Mikkelhorst in Haren. Hier koop ik graag ook producten uit hun eigen tuin.

 

11. Spelen in de natuur

De herfst is het perfecte seizoen om te spelen in de natuur. Bladeren verkleuren, paddenstoelen in het gras en kastanjes zoeken (ook leuk om thuis mee te knutselen). Groningen kent twee natuurspeeltuinen, OERRR Kardinge en Park Meerstad. OERR inspireert kinderen van 0 tot 12 jaar om de natuur in te gaan. Klimmen en klauteren over boomstammen, springen over stapstenen en ontdek de namen van wilde bloemen.

Let op: bij OERRR geldt ‘vies worden mag’. Vergeet dus niet je schone kleren.
 
Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen
 

12. Shoppen en spelen

Blijken na een rondje kledingkast de winterjassen en winterschoenen toch weer te klein? Tijd voor een middagje shoppen. Groningen kent een aantal leuke en unieke kledingwinkels, zoals Hartendief, Wijsneus en Musjes. Terwijl de kinderen zich uitleven in de speelhoek, shop jij hun nieuwe herfst- en wintergarderobe bij elkaar. Bij Hartendief geniet je van een kop koffie of een (kindvriendelijke) lunch.

Sluit je shopmiddag perfect af met een etentje op het Pannekoekenschip of in de Wolkenfabriek.

 

Wat ga jij met je kinderen doen in Groningen in de herfstvakantie? Laat het me hieronder weten. Ik ben benieuwd!

 

De foto in de header is gemaakt door Knelis.
De eerste blog met herfstvakantie activiteiten tips is gepubliceerd op 2 oktober 2020. Op 3 september 2021, 30 september 2022 en 29 september 2023 is de blog geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This