12 x kinderactiviteiten in de herfstvakantie in Groningen

door | 30 sep 2022 | Wat te doen

Home » Wat te doen » 12 x kinderactiviteiten in de herfstvakantie in Groningen   |  tags:  herfst, herfstvakantie, kindvriendelijk, lijstjes

 

De herfstvakantie staat voor de deur. Een week met traditioneel een of twee flinke regendagen. Met al die regen is het soms lastig om te bedenken wat je moet gaan doen. Ben jij toe aan wat inspiratie voor een leuke invulling van deze week? In dit lijstje zet ik de leukste indoor en outdoor kinderactiviteiten in Groningen voor je op een rij.
 
Ik vind de herfst een heerlijke periode. ’s Avonds is het weer eerder donker, in het bos kun je op zoek naar paddenstoelen en de bomen verkleuren in de meest prachtige kleurenpaletten. Voor mij was de herfstvakantie vroeger traditiegetrouw een Lego-vakantie. Tijdens regenachtige dagen bouwden mijn zusje en ik al onze Lego kunstwerken opnieuw op. Ook ontbrak een dagje shoppen of een bezoek aan de bioscoop niet in deze week.

 

Inspiratie voor indoor activiteiten:

 

1. Oktober = kindermaand

Oktober is een Kindermaand! Elk weekend in oktober kun jij supertoffe dingen doen. Dit jaar zitten er vijf weekenden in oktober, dus extra veel mogelijkheden om te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop lipgloss maken of een circusles. Kijk op de site voor alle activiteiten in Groningen en omgeving.
 

Cinekid - oktobermaand kindermaand foto door Knelis

Oktober kindermaand, foto door Knelis

 

2. Cinekid Festival – Forum Groningen

Cinekid is sinds jaar en dag hét film- en mediafestival voor kinderen tussen 4 en 12 jaar. Traditiegetrouw geniet je van een premièrefilm, Lucy Goes Gangsta. Cinekid zou Cinekid niet zijn als je geen andere activiteiten kunt bijwonen. Ook dit jaar kun je weer terecht in het Cinekid Lab, een digitale speeltuin vol installaties en games. Het Cinekid Lab is dit jaar verspreid door het hele Forum.

Combi-deal: Je koopt je Cinekid-filmvoorstellingkaartje van €9,00. Hiermee krijg je ook toegang tot het Cinekid Lab.
Locatie: Forum Groningen – Nieuwe Markt 1

 

3. Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek heeft dit jaar het thema “Gi-ga-groen!”, ga mee op avontuur om al het moois van de natuur te ontdekken. In alle bibliotheken in de stad worden verschillende activiteiten georganiseerd. Doe bijvoorbeeld mee aan een mini-ecosysteem maken in het Forum. Of ga op stoepplantjesexpeditie in de buurt van jouw bibliotheek met een speciale bingokaart. In elke bibliotheek ligt een stoepplantjesexpeditie bingokaart voor je klaar. Kun jij alle plantjes op de bingokaart afstrepen?

De kinderboekenweek is dit jaar van 5 t/m 16 oktober (net voor de herfstvakantie!)

Nog geen lid van de bibliotheek? Snel doen! Voor kinderen t/m 18 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Zo kan iedereen een boekenwurm worden.

Check biblionetgroningen.nl of je dichtstbijzijnde bibliotheek voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de Kinderboekenweek.

 

4. Bestel een bakbox

Heb je geen zin om de deur uit te gaan? Bestel dan eens een bakbox bij Crumble en duik met je kinderen de keuken in voor een lekkere taart, brownies of overheerlijke zandkoekjes. Zelf ben ik enorme fan van deze bakboxen. Zo bakte ik al eens overheerlijke chocolade pindakoeken en vegan cranberrykoekjes. Eenvoudig te maken en 100% succes verzekerd. Ook benieuwd geworden? Lees dan mijn blog over de bakboxen van Crumble.
 
Taart bakken met kind? Makkelijke taart en koekjes recepten met de bakbox van Boter en Bloem Groningen
 

5. Binnenspeeltuinen

Helemaal klaar met het binnen zitten, maar regent het nog steeds? Breng dan een bezoek aan een van de vele binnenspeeltuinen. De kinderen leven zich helemaal uit en jij geniet van een goed boek met een kop koffie. In Groningen kun je kiezen voor Monkeytown of Ballorig. Zijn je kinderen al wat ouder? Kies dan voor een potje disco bowlen of een middagje skiën in Snowlimits.
 
Ballorig Groningen: Indoor speeltuin - kinderactiviteiten Groningen
 

6. Indoor Springkussenfestival

Deze herfstvakantie verandert Martiniplaza in een giga groot springkussen! Lekker ravotten, klimmen, glijden, rodeo stier rijden, stormbanen over razen met je vrienden en vriendinnen. De ultieme manier om jouw energie kwijt te raken deze herfstvakantie. Jij kunt je een hele dag uitleven op ruim 12.000 m2 aan springkussens. Tussendoor rust je uit met een hapje of drankje.

Wanneer: dinsdag 18 t/ donderdag 20 oktober 2022 – 10.00 – 17.00 uur.
Tickets: €10,- (kinderen < 2 jaar gratis)
Adres Martiniplaza: Leonard Springerlaan 2
 

7. Theatervoorstelling

Laat je kinderen kennismaken met podiumkunsten tijdens een van de familievoorstellingen in De Oosterpoort of Stadsschouwburg. Er zijn diverse programma’s voor kinderen vanaf vier jaar. Van boekverhalen tot dans- tot circustheater. Maak kennis met de wereld om je heen, laat je inspireren en aanzetten tot creativiteit. Mijn tip: op donderdag 20 oktober is er een toffe voorstelling van De Waanzinnige Boomhut (5+) in de prachtige Stadsschouwburg. Check de agenda op SPOT Groningen.
 

Inspiratie voor outdoor activiteiten:

 

8. Paddenstoelenfestival

Een week voor de herfstvakantie, op zondag 9 oktober, vindt het jaarlijkse Paddenstoelenfestival plaats op Landgoed Ennemaborg in Midwolda. Op dit landgoed staan maar liefst 250 soorten paddenstoelen zoals de rupsendoder, de kostgangersboleet en de blote billenzwam. Voor kinderen is er een speciaal theaterfestival met verhalenvertellers. Kom jij verkleed als prins of prinses? Dan kun je prachtig geschminkt worden.

Locatie: Landgoed Ennemaborg, Hoofdweg, Midwolda. 11.00 – 17.00 uur – de toegang is gratis.
 

9. Martinitoren beklimmen

Ben jij toe aan wat lichamelijk activiteit? Dan is het beklimmen van de Martinitoren een perfect uitje. Reken niet op een lift, om boven te komen beklim je 300 stenen treden. Geniet onderweg naar boven van de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loeizware klokken of de reusachtige vlaggenstokken. Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen. Het adembenemende uitzicht is de spierpijn van de volgende dag meer dan waard.

De Martinitoren is dagelijks geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Op zondag vanaf 12:00 uur.
Tickets zijn verkrijgbaar bij de VVV in het Forum. Kindertickets kosten € 4,00 en volwassenen betalen € 6,00.
 

10. Bezoek een kinderboerderij

Lekker rustgevend knuffelen met de dieren. In de stad vind je meerdere kinderboerderijen met speeltuin. Ideaal om je kinderen even flink te laten uitrazen. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de kinderboerderij in het Stadpark en combineer dit met een kopje koffie in Natuurpaviljoen Het Groene Hart. Kinderboerderij De Beestenborg, tussen Ulgersmaborg en Oosterhoogebrug, biedt ook een fijne combinatie van dieren aaien en spelen in de speeltuin. De pyramide klimtoren van netten is een groot succes bij mijn kinderen. Fiets je iets verder door naar de wijk Lewenborg, dan kom je bij Dierenweide en Theeschenkerij Boegbeeld. Ook hier spelen je kinderen veilig in de grote omheinde speeltuin en maken ze kennis met dieren zoals konijnen, varkens en paarden in de schuur. Vóór het winkeltje en theeschenkerij vind je een gezellig terras. Wil je de Stad eem’ uit? Kies dan voor Ecologische Zorgboerderij de Mikkelhorst in Haren. Hier koop ik graag ook producten uit hun eigen tuin.

 

11. Spelen in de natuur

De herfst is het perfecte seizoen om te spelen in de natuur. Bladeren verkleuren, paddenstoelen in het gras en kastanjes zoeken (ook leuk om thuis mee te knutselen). Groningen kent twee natuurspeeltuinen, OERRR Kardinge en Park Meerstad. OERR inspireert kinderen van 0 tot 12 jaar om de natuur in te gaan. Klimmen en klauteren over boomstammen, springen over stapstenen en ontdek de namen van wilde bloemen.

Let op: bij OERRR geldt ‘vies worden mag’. Vergeet dus niet je schone kleren.
 
Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen
 

12. Shoppen en spelen

Blijken na een rondje kledingkast de winterjassen en winterschoenen toch weer te klein? Tijd voor een middagje shoppen. Groningen kent een aantal leuke en unieke kledingwinkels, zoals Hartendief, Wijsneus en Musjes. Terwijl de kinderen zich uitleven in de speelhoek, shop jij hun nieuwe herfst- en wintergarderobe bij elkaar. Bij Hartendief geniet je van een kop koffie of een (kindvriendelijke) lunch.

Sluit je shopmiddag perfect af met een etentje op het Pannekoekenschip of in de Wolkenfabriek.

 

Wat ga jij met je kinderen doen in Groningen in de herfstvakantie? Laat het me hieronder weten. Ik ben benieuwd!

 

De foto in de header is gemaakt door Knelis.
De eerste blog met herfstvakantie activiteiten tips is gepubliceerd op 2 oktober 2020. Op 3 september 2021 en 30 september 2022 is de blog geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This