10 x kinderactiviteiten in de herfstvakantie in Groningen

door | 3 sep 2021 | Wat te doen

Home » Wat te doen » 10 x kinderactiviteiten in de herfstvakantie in Groningen   |  tags:  herfst, herfstvakantie, kindvriendelijk, lijstjes

 

De herfstvakantie staat voor de deur. Een week met traditioneel een of twee flinke regendagen. Met al die regen is het soms lastig om te bedenken wat je moet gaan doen. Ben jij toe aan wat inspiratie voor een leuke invulling van deze week? In dit lijstje zet ik de leukste indoor en outdoor kinderactiviteiten in Groningen voor je op een rij.

Ik vind de herfst een heerlijke periode. ’s Avonds is het weer eerder donker, in het bos kun je op zoek naar paddenstoelen en de bomen verkleuren in de meest prachtige kleurenpaletten. Voor mij was de herfstvakantie vroeger traditiegetrouw een Lego-vakantie. Tijdens regenachtige dagen bouwden mijn zusje en ik al onze Lego kunstwerken opnieuw op. Ook ontbrak een dagje shoppen of een bezoek aan de bioscoop niet in deze week.

 

Inspiratie voor indoor activiteiten:

 

1. Kinder Biënnale – Groninger Museum

De Kinder Biënnale is een interactieve voorstelling speciaal voor kinderen. In deze tentoonstelling wandel je dwars door een kunstwerk heen, help je mee een kunstwerk te bouwen of reageer je op een kunstwerk door een interactief systeem. Om de tentoonstelling goed aan te laten sluiten hebben dertig kinderen uit de provincie Groningen meegedacht over de invulling van de tentoonstelling.

Je kunt het museum bezoeken per tijdslot. Tickets kun je voorafgaand aan je bezoek kopen.
De Kinder Biënnale is te zien van 2 juni 2021 t/m 9 januari 2022.
Locatie: Groninger Museum – Museumeiland 1

 

2. Cinekid Festival – Forum Groningen

Cinekid is sinds jaar en dag hét film- en mediafestival voor kinderen tussen 3 en 14 jaar. Traditiegetrouw geniet je van een premièrefilm, Captain Nova. Cinekid zou Cinekid niet zijn als je geen andere activiteiten kunt bijwonen. Dit jaar kun je in het Cinekid Lab de magische wereld Field betreden. In deze megagrote installatie wordt jij één met een reusachtig grasveld.

Combi-deal: Je koopt je Cinekid filmvoorstelling kaartje van €9,00. Hiermee krijg je ook toegang tot het Cinekid Lab: een digitale speeltuin vol installaties en games.
De voorverkoop voor Cinekid start op 30 september om 10.00 uur
Locatie: Forum Groningen – Nieuwe Markt 1

Cinekid - oktobermaand kindermaand foto door Knelis

Oktober kindermaand, foto door Knelis

 

3. Kinderboekenweek

De Kinderboekenweek heeft dit jaar het thema “Worden wat je wil”, zo kun jij worden wat je wilt en dromen over later. In alle bibliotheken in de stad worden verschillende activiteiten georganiseerd. Doe bijvoorbeeld de ‘beroepenspeurtocht’ in een van de bibliotheken en ga op zoek naar beroepen uit het heden en verleden.

In elke bibliotheek ligt een ‘Waar of niet waar’ speurtocht voor je klaar. De antwoorden op alle weetjes hangt op tien grote stickers ergens verstopt in de bibliotheek. Kun jij alle antwoorden vinden?

De kinderboekenweek is dit jaar van 6 t/m 16 oktober (net voor de herfstvakantie!)

Nog geen lid van de bibliotheek? Snel doen! Voor kinderen t/m 18 jaar is een lidmaatschap van de bibliotheek gratis. Zo kan iedereen een boekenwurm worden.

Check biblionetgroningen.nl of je dichtstbijzijnde bibliotheek voor een overzicht van alle activiteiten tijdens de Kinderboekenweek.

 

4. Bestel een bakbox

Heb je door alle nieuwe COVID-19 maatregelen geen zin om de deur uit te gaan? Bestel dan eens een bakbox bij Boter&Bloem en duik met je kinderen de keuken in voor een lekkere taart, brownies of overheerlijke zandkoekjes. Zelf ben ik enorme fan van deze bakboxen. Zo bakte ik al eens een overheerlijke chocolade pinda koeken en vegan cranberrykoekjes. Eenvoudig te maken en 100% succes verzekerd. Ook benieuwd geworden? Lees dan mijn blog over de bakboxen van Boter en Bloem (wat nu Crumble heet) . Ze worden elke vrijdag bezorgd, bestel je bakbox dus op tijd.

Taart bakken met kind? Makkelijke taart en koekjes recepten met de bakbox van Boter en Bloem Groningen
 

5. Binnenspeeltuinen

Wanneer buiten de druppels op het raam blijven tikken, maar je bent dat binnen onder een dekentje zitten helemaal zat, breng dan een bezoek aan een van de vele binnenspeeltuinen. De kinderen leven zich helemaal uit en jij geniet van een goed boek met een kop koffie. In Groningen kun je kiezen voor Monkeytown of Ballorig. Zijn je kinderen al wat ouder? Kies dan voor een potje disco bowlen of een middagje skiën in Snowlimits.

 

6. Theatervoorstelling

Laat je kinderen kennismaken met podiumkunsten tijdens een van de familievoorstellingen in De Oosterpoort of Stadsschouwburg. Er zijn diverse programma’s voor kinderen vanaf vier jaar. Van boekverhalen tot dans- tot circustheater. Maak kennis met de wereld om je heen, laat je inspireren en raak aangezet tot creativiteit. Check de agenda op SPOT Groningen.
 

Inspiratie voor outdoor activiteiten:

 

7. Paddenstoelen Festival

Op zondag 17 oktober vindt het jaarlijkse Paddenstoelen Festival plaats op Landgoed Ennemaborg in Midwolda. Op dit landgoed staan maar liefst 250 soorten paddenstoelen zoals de rupsendoder, de kostgangersboleet en de blote billenzwam. Voor kinderen is er een speciaal theaterfestival met verhalenvertellers. Kom jij verkleed als prins of prinses? Dan kun je prachtig geschminkt worden.

Locatie: Landgoed Ennemaborg, Hoofdweg, Midwolda. 11.00 – 17.00 uur – de toegang is gratis.
 

8. Martinitoren beklimmen

Ben jij toe aan wat lichamelijk activiteit? Dan is het beklimmen van de Martinitoren een perfect uitje. Reken niet op een lift, om boven te komen beklim je 300 stenen treden. Geniet onderweg naar boven van de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loeizware klokken of de reusachtige vlaggenstokken. Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen. Het adembenemende uitzicht is de spierpijn van de volgende dag meer dan waard.

De Martinitoren is dagelijks geopend. Op dit moment kun je de Martinitoren alleen bezoeken met een rondleiding onder begeleiding van een gids. Deze rondleiding duurt 45 minuten.
 

9. Bezoek een kinderboerderij

Lekker rustgevend knuffelen met de dieren. In de stad vind je meerdere kinderboerderijen met speeltuin. Ideaal om je kinderen even flink te laten uitrazen. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de kinderboerderij in het Stadpark en combineer dit met een kopje koffie in Natuurpaviljoen Het Groene Hart. Breng naast de kinderboerderij een bezoek aan Dierenweide en Theeschenkerij Boegbeeld in Lewenborg, Het Boegbeeld, tussen Ulgersmaborg en Oosterhoogebrug of Zorgboerderij de Mikkelhorst.

Tip: niet zo’n fan van kinderboerderijen maar wel even lekker erop uit in de natuur? Ga dan eens kijken bij de varkens van PlukN in het Westpark.
 
Kinderactiviteiten Groningen herfstvakantie: outdoor tips - foto varkens PlukN
 

10. Spelen in de natuur

De herfst is het perfecte seizoen om te spelen in de natuur. Bladeren verkleuren, paddenstoelen in het gras en kastanjes zoeken (ook leuk om thuis mee te knutselen). Groningen kent twee natuurspeeltuinen, OERRR Kardinge en Park Meerstad. OERR inspireert kinderen van 0 tot 12 jaar om de natuur in te gaan. Klimmen en klauteren over boomstammen, springen over stapstenen en ontdek de namen van wilde bloemen.

Let op: bij OERRR geldt ‘vies worden mag’. Vergeet dus niet je schone kleren.
 
Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen
 

11. Speurtocht dieren op straat

Ben jij een echte speurneus? Ga dan samen met jouw ouders op zoek naar kunstwerken met dieren in de stad. Als je goed zoekt kun je er dertien vinden. Tijdens de speurtocht ontdek je allerlei nieuwe plekken in de stad en kijk je anders gebouwen die je al kent. De speurtocht is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. De route is ongeveer vijf kilometer lang en je bent zo’n vijftig minuten onderweg.

Hier vind je de gratis speurtocht voor kinderen.
 

12. Shoppen en spelen

Blijken na een rondje kledingkast de winterjassen en winterschoenen toch weer te klein? Tijd voor een middagje shoppen. Groningen kent een aantal leuke en unieke kledingwinkels, zoals Hartendief en Wijsneus. Terwijl de kinderen zich uitleven in de speelhoek, shop jij hun nieuwe herfst- en wintergarderobe bij elkaar. Bij Hartendief geniet je van een kop koffie of een (kindvriendelijke) lunch.

Sluit je shopmiddag perfect af met een etentje op het Pannekoekenschip of in de Wolkenfabriek.

 

Wat ga jij met je kinderen doen in Groningen in de herfstvakantie? Laat het me hieronder weten. Ik ben benieuwd!

 

De foto in de header is gemaakt door Knelis.
De eerste blog met herfstvakantie activiteiten tips is gepubliceerd op 2 oktober 2020. Op 3 september 2021 is de blog geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This