5 x natuurgebied Groningen

door | 31 aug 2018 | Actief, Wat te doen

Home » Wat te doen » 5 x natuurgebied Groningen   |  tags:  fietsen, gratis, kindvriendelijk, lijstjes, natuur, wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/kirsten-sikkema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Leuk dat stadse leven, maar af en toe wil een mens toch wel wat groen en weidse uitzichten. Als ik het gezellig drukke centrum van Groningen even wil ontvluchten, hoef ik gelukkig niet ver te fietsen.

Ik vind het bijzonder dat een echte stadse stad zo’n mooie achtertuin heeft. Echt. Ik zou de stad niet snel willen verlaten, maar net als ieder mens word ik toch ook wel blij van wat ruimte. Enkele jaren geleden werkte ik mee aan de televisieserie De Achtertuin van Groningen: ‘Dat je al na tien minuten fietsen in een natuurgebied kunt zijn, weet lang niet iedereen.’ Ook voor mij waren er nog enkele verrassingen. Twee daarvan staan nu in mijn top 5 van fijnste ‘buitengebieden in Groningen’.

Weer eens wat anders dan Het Noorderplantsoen. ?

  1. De Onlanden

Ik fiets regelmatig door dit relatief nieuwe natuurgebied dat grenst aan het Stadspark en Hoogkerk. Officieel is dit een natuur- en waterbergingsgebied. Bij dreigende overstromingen van de stad, wordt dit land als eerste onder water gezet. De natuur heeft zich hier sinds 2008 flink ontwikkeld. Er zijn zelfs otters. Volgende stap is de bever.

Lunchen of wat drinken kan bij De Onlanderij aan de Madijk 1. Met de racefiets of te voet leg je hier een prachtig rondje af.

Onlanden - natuurgebied Groningen

  1. Kardinge

In Kardinge zie je dus echt vaak reeën. Echt. Had ik niet verwacht. Tenslotte is ‘Kardinge’ vooral bekend vanwege het sportcentrum met zwembad, schaatsbaan en klimcentrum. Maar het natuurgebied Kardinge zit elk jaargetijde vol leven: veel vogels, prachtige graslanden met wilde bloemen. Je vindt er zelfs moerassen. Aan de noordkant van Kardinge vind je het typische lintdorp Noorddijk met oude boerderijen met iepen en wilgen op het erf.

Vanaf de parkeerplaats bij het transferium van Kardinge maak je een wandeling van 5 kilometer. Aan de noordkant van Kardinge ligt het lintdorp Noorddijk. Oude boerderijen met iepen en wilgen op het erf liggen in een lint langs de weg.

Tip voor kinderen: in het plukbos van Kardinge oogst je in de zomer en vroege herfst heerlijke vruchten en noten. Dit is ook één van Thomas zijn 5 tips om te doen in Groningen.

Kardinge Groningen - natuurgebied Groningen

Foto Ruud Knoosse

  1. Stadspark

Waar op een zonnige dag elke centimeter van het Noorderplantsoen is bedekt met studenten, barbecues en kleedjes, biedt het Stadspark nog wat rust. Er zijn verschillende velden rondom de vijvers en de centrale Concourslaan. Hardlopen, wandelen, barbecueën: het park is maar liefst 140 hectare groot, heeft een prachtig paviljoen, een kinderboerderij met speeltuin en een ponybaan. Mijn favoriete plek is de tweede vijver: over de Concourslaan langs de drafbaan, bij de splitsing rechts. Heerlijk op een zonnige dag. Of fiets verder naar de bloementuin of de Piccardthof.

Stadspark Groningen

 

  1. Reitdiep

Op 10 minuten fietsen van de Korrewegwijk ligt natuurgebied Reitdiep. Ik ontdekte deze prachtige landschappen pas na een overnachting bij b&b Molenstreek. Op de fiets kom je door schattige dorpjes (honing kopen langs de weg!) en langs groene weilanden vol vrolijke paarden en koeien. Ook het bezoekerscentrum Reitdiep van het Groninger Landschap deden mijn vriend en ik aan. Er staan varkens in de schuur en er is een tentoonstelling over de weidevogels hier. Toegegeven, het is vast leuker als je met kinderen bent, maar toch hadden we het niet willen missen.

Ook een tip: aan de rand van het natuurgebied draait korenmolen Wilhelmina op de vrijdagochtend en de zaterdag.

Natuurgebied Reitdiep Groningen tijdens fietstocht

  1. Hoornseplas

Aan het puntje van de Groningse wijk Corpus-Den Hoorn Zuid vind je de Hoornseplas. Een mooie start van je route is bij het haventje aan de SOJ Palmelaan. Ga je hier links en volg je het water, dan vind je talloze steigertjes waar je kan picknicken of een boek lezen. Dit is overigens pas het begin, want de Hoornseplas loopt weer over in het Paterswoldsemeer. Ben je in een sportieve bui? Een rondje om het meer is heerlijk op de fiets of skeelers. Je komt langs bochtige weggetjes, bontgekleurde koeien, een molen, het sluisje. Oja, en je pakt ook een stukje Drenthe mee.

Natuurgebied Groningen

 

Ken jij nog een verrassend stukje Groningen dat je hier wilt delen?
 


 

2 Reacties

  1. Je vergeet Selwerderhof. Eigenlijk een prachtige omgeving met herten, konijnen, eekhoorntjes en soms zelfs ransuilen.

    • Bedankt voor de tip Maarten!

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This