5x alternatieve bioscoop in Groningen

door | 1 apr 2018 | Uitgaan, Wat te doen

Home » Wat te doen » Uitgaan » 5x alternatieve bioscoop in Groningen   |  tags:  bioscoop

 

Kirsten

Omdat gewoon, ook maar zo gewoon is.

In Jakarta zat ik afgelopen zomer in een 4D-bioscoop. Ik wist ook niet dat het bestond, maar we waren nu eenmaal veroordeeld tot een dagje shopping mall. Tot het vliegtuig vertrok was dit een mooie manier om de tijd te doden. Tijdens de heftige actiefilm stegen de stoelen op, schudden ons heen en weer, kregen we water in ons gezicht gespoten en waaide er wind door onze haren als de filmheld in een gevecht verwikkeld was.

 

Dat was weer eens wat anders

Nou hebben we in Groningen geen 4D-bioscoop. En dat vind ik prima. Want wat we wél hebben, zijn de gezelligste filmzalen. Van alternatieve vibes in een oud ziekenhuis en zitzakken op een oud fabrieksterrein tot achteroverleunen in een veel te hippe dome.

Dit zijn mijn vijf tips voor filmkijken van het gebaande pad.

 

1. Zienemaan & sterren

In de nazomer verandert het Suikerunie-terrein voor drie dagen in een openluchtbioscoop. Een groot doek staat opgesteld voor de muren van de oude Suikerfabriek. Vroege vogels ploffen neer in een van de zitzakken vooraan. Maar de stoeltjes daarachter zitten ook prima hoor. Sommige mensen nemen hun eigen zitzak of kussens mee. Met het zakken van de zon verandert het terrein in een vrolijk verlicht plein, omgeven door foodtrucks.
Voor iedereen die houdt van grootse films onder de zomerse sterrenhemel. PS: voor de kleintjes zijn er ’s middags voorstellingen.
www.zienemaan.nl

2. Kino Klandestino

Secret cinema ten top: Kino Klandestino vertelt pas heel kort van tevoren waar het geheime filmevenement plaatsvindt. Je moet dus wel van verrassingen houden, want het zijn films die je nooit hebt gezien, op locaties die je nooit had verwacht.
Via de sociale media en de geheime nieuwsbrief worden hints gegeven over de locatie. Het is dus even speuren, en dat maakt de beloning nog groter. De film heeft overigens altijd een link met de locatie – of andersom – en is volgens de programmeurs een nog onontdekt pareltje.
www.kinoklandestino.nl

3. RKZ-bios

De kleinste bioscoop in een van de meest interessante panden in Groningen. In het voormalig Rooms-katholieke ziekenhuis zorgen de huidige bewoners voor een eigenzinnig filmprogramma. Als je een alternatieve bioscoop zoekt, zit je hier gebeiteld. De ingang (ik heb zelf de eerste keer nogal moeten zoeken, dus bij deze de tip) vind je aan de Emmastraat, waar graffiti op de muur de locatie van de bios verraadt. Loop dit steegje in, ga bij het gebouw rechts en loop de kleurig geverfde deur door. Voilà. Je bent er. Bij de bar kun je je Bionade of biertje bestellen en je kaartje kopen voor de film.
Let op: je kan niet reserveren. De ticketverkoop start een half uur voor aanvang van de film.
www.rkzbios.nl

4. DOT

Zet je hipsterpet op en kam je snor (grapje natuurlijk) en ga op woensdagavond naar de film in DOT. In deze voormalige 3D-dome bioscoop zit nu een prachtig restaurant, is het heerlijk borrelen en organiseren ze de beste feestjes. Vrijwel elke week draaien er fijne films die je niet meer in de reguliere bioscoop ziet: Into the wild, The Notebook, It, Anchorman, Trainspotting 1 en 2 en ga zo maar door.
Een hapje eten van tevoren? Reserveer dan inclusief daghap (je krijgt dan een goede burger of de vegavariant daarvan). Op de kaart staan bovendien heerlijke vegagerechten (bibimbap!) en Tony Chocelonely-desserts to die for.
PS: pas op dat je niet in slaap valt in de zachte, achteroverhellende stoelen.
www.dotgroningen.nl

5. Forum Images

Tot de bouw van het Groninger Forum op de Grote Markt voltooid is, vind je filmhuis Images aan het Hereplein. De films en documentaires die ze er draaien komen van over de hele wereld. Verwacht hier geen grote blockbusters, maar internationale juweeltjes die je in de reguliere bios niet ziet.
De charme van Images zit ‘m in verschillende dingen. De bioscoopzalen zijn wat verouderd, maar tegelijkertijd is de sfeer daardoor heel comfortabel. Voorafgaand aan de film kun je een drankje drinken in de lobby of in het mooie restaurant een verdieping hoger. Glazen frisdrank of kopjes thee en koffie mogen gewoon mee de zaal in. Bezoek je een premièredonderdag, dan zijn de kaartjes slechts 5 euro per stuk.
www.groningerforum.nl

 


Wat is jouw favoriete alternatieve bioscoop in Groningen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

MISTY PATHUIS

EMMA POSTHUMUS

ALBERTHA BLOEMHOFF

DANA COERTS

JOUKJE VAN HEUKELEM

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This