4x alternatieve bioscoop in Groningen

door | 22 mrt 2024 | Uitgaan, Wat te doen

Home » Wat te doen » Uitgaan » 4x alternatieve bioscoop in Groningen   |  tags:  bioscoop, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/karen-jansen/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Ik hou ontzettend van films kijken. Het liefst zo’n film waarbij de zaal mij volledig meeneemt in de film. En dan bedoel ik echt he-le-maal: 3D/4D, stoeleffecten, windeffecten… De bioscoopzaal is voor mij dan ook ontzettend belangrijk. Nou hebben we in Groningen geen 4D-bioscoop. En dat vind ik prima. Want wat we wél hebben, zijn de gezelligste filmzalen. Van alternatieve vibes in een oud ziekenhuis tot achteroverleunen in een veel te hippe dome. Dit zijn mijn vijf tips met filmhuizen van het gebaande pad.

 

1. Filmhuis Forum Groningen

Bekijk de meest inspirerende, vernieuwende films in Forum Groningen aan de Grote Markt. Er zijn vijf filmzalen waarvan er eentje hele relaxte stoelen en zelfs een eigen bar heeft. De zalen zijn op de 4e en 6e verdieping gevestigd. Op de tussenliggende etage vind je het filmplein. Hier kun je relaxen, chillen in het filmcafé en niet te vergeten genieten van het prachtige uitzicht. Kijk vooral ook even naar de collectie media zoals dvd’s en Virtual Reality-presentaties of probeer een film on demand. Op het dak zit een openluchtbioscoop op 45 meter hoogte. Hoe gaaf is dat?

Het Forum kent een diversiteit aan films: van arthouse films, specials over regisseurs tot goede documentaires en zelfs kinderfilms. Leuk om te vermelden: een aantal zalen kun je compleet afhuren.
www.forum.nl
 

Forum Groningen: opening 29 november 2019 - foto van Stella Dekker

Foto: Stella Dekker


 

Openluchtbioscoop met uitzicht over Stad

In de zomer zie je de beste films op het dak van het Forum tijdens Rooftop Cinema. Hoe tof is dat, onder de sterrenhemel genieten van een te gekke film. En dat alles op 45 meter hoogte, met een vet uitzicht over de skyline van Groningen. En last but not least; hapjes en drankjes, verzorgd door NOK, zijn bij de ticketprijs inbegrepen! Een week voor de film start de verkoop van de tickets.

 

2. RKZ-bios

De RKZ-bios is de kleinste bios van Stad en gevestigd in het voormalige Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis in Helpman. Hoe vet is dat? De programmering is gevarieerd en eigenzinnig met iedere week een nieuwe film. De huidige bewoners van het ziekenhuis zorgen zelf voor de programmering. De ingang vind je aan de Emmastraat, waar graffiti op de muur de locatie van de bios verraadt. Loop dit steegje in, ga bij het gebouw rechts en loop de kleurig geverfde deur door. Voilà. Je bent er. Bij de bar kun je je Bionade of biertje bestellen en je kaartje kopen voor de film.
Let op: je kunt niet reserveren. Een half uur voor aanvang van de film start de kaartverkoop.
http://www.rkzbios.nl/
 
Bioscoop Groningen: rkz bios
 

3. DOT dome cinema

DOT is niet alleen leuk voor een borrel en lekker eten. Ze hebben namelijk ook een gave 3D-filmzaal. Voor een alternatieve film ben je hier op de juiste plek. DOT draait vrijwel elke week spectaculaire fulldome en live planetarium shows. Het scherm heeft de vorm van een halve bol en loopt rondom het publiek. De beelden en geluiden zijn in 360 graden om je heen en lijken oneindig. Een bijzondere beleving om een keer mee te maken! Buiten een groot aantal prachtige natuurfilms worden hier ook normale speelfilms gedraaid. Let wel op: het zijn niet de allernieuwste films. Na de film nog niet genoeg kunnen kletsen met je gezelschap? Ga snel naar het restaurant en geniet van een heerlijk wijntje en/of hapje eten.
Tip: je kunt ook voor een combi kiezen: film + daghap.
https://www.dotgroningen.nl/

Lees ook Space and Sound: een muzikale trip door de ruimte.
 


 

4.Vera Zienema

Elke week, meestal op dinsdag, organiseert Zienema in de grote zaal van poppodium Vera een filmavond. In een van de oudste panden van Groningen kun je in een relaxte sfeer van zeer uiteenlopende films genieten. Laat je verrassen door deze alternatieve bioscoop die jou films laat zien waar je zelf nooit aan gedacht zou hebben. Hier vind je de agenda.

 

Standaard bioscoop

Als je ‘gewoon’ naar de film wilt in Groningen, ga je naar Pathé of Kinepolis:
● Pathé ligt midden in het centrum aan het Zuiderdiep en heeft negen zalen verdeeld over vier verdiepingen. Er staat altijd wel een goede film op de agenda.

Kinepolis is gevestigd aan de oostkant van Groningen, naast het voetbalstadion van FC Groningen. Kinepolis heeft tien zalen en stoelen in mijn favokleur roze. Fijn: er zit altijd een pauze in de film. Ideaal om even snel een bak popcorn te scoren.

 


Wat is jouw favoriete alternatieve bioscoop in Groningen? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

 
 
De eerste versie van deze blog is geplaatst in 2019. Een update vond plaats op 8 maart 2020, 5 augustus 2022 en 22 maart 2024.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This