5x museum Groningen

door | 3 mrt 2023 | Kunst en cultuur, Wat te doen

Home » Wat te doen » Kunst en cultuur » 5x museum Groningen   |  tags:  Groninger Museum, lijstjes, museum

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/willem-vonhof/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Sinds jaar en dag heb ik een museumkaart. Deze kaart vind ik goud waard, want hij verschaft mij toegang tot (de meeste) Nederlandse musea. En in die musea liggen prachtige schatten verborgen. Of het nu schilderijen zijn van de Grote Meesters, inheemse voorwerpen, een openluchtmuseum of een museum met moderne kunst: ik geniet altijd van een dag rondstruinen door één van Neerlands’ musea.

Ook in Groningen kan ik mijn gram halen, want met een diversiteit aan musea heeft Stad genoeg te bieden. En een voordeel is: het is allemaal op loopafstand van elkaar. Dus als je echt zin hebt, kan je meerdere musea op een dag aandoen. In deze lijst zet ik de hoogtepunten van het Groninger museumleven voor je op een rij.

 

1. Groninger Museum

Kan niet missen deze! Het opvallende gebouw – ontworpen door de Italiaanse architect Mendini – is op zich al een bezoek waard. Ik word altijd blij van de explosie van kleuren, als ik uit het Hoofdstation richting centrum loop. Het Groninger Museum heeft een gevarieerd aanbod aan kunstvoorwerpen, waaronder een groot aantal schilderijen van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Daarnaast heeft het museum veel wisselende, altijd actuele exposities van over de hele wereld. Momenteel is er de tentoonstelling Gianni Versace Retrospective, een kleurrijke en gewaagde tentoonstelling waarin je wordt meegenomen in een wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows.
Adres Groninger Museum: Museumeiland 1
 
Het Groninger Museum - 5 tips voor musea bezoek in Groningen
 

2. Universiteitsmuseum

Wil je alles te weten komen over de Rijksuniversiteit Groningen? Dat is een bezoek aan het Universiteitsmuseum een must. Dit museum richt zich op mens, wetenschap en natuur. Dit kan je terugvinden in de collectie, net als in de wisselende tentoonstellingen die het museum voert. Het museum heeft onder andere voorwerpen van Aletta Jacobs – Nederlands’ eerste feminist – in bezit en een uitgebreide geneeskundige collectie, waaronder oude tandheelkundige instrumenten en zelfs menselijke organen.
Adres Universiteitsmuseum: Oude Kijk in Het Jatstraat 7A
 
Universiteitsmuseum: 1 van de tips voor museum bezoek in Groningen
 

3. Museum aan de A / Noordelijk Scheepvaartmuseum

Het nieuwste museum van Groningen! Alhoewel? Het Museum aan de A is het voormalig Noordelijk Scheepvaartmuseum. Dit richtte zich vooral op – je raadt het al – de geschiedenis van de scheepsbouw en scheepvaart in Groningen. Onder de nieuwe naam MadA wordt het perspectief van dit museum breder getrokken: een museum voor de historie van Stad en Ommelanden. Sinds 2022 kan je je hier verdiepen in het ontstaan en de ontwikkeling van Groningen en de Groningers. Echt de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen!
Adres Museum aan de A: Brugstraat 24
 
Noordelijk scheepvaart museum Groningen
 

4. Storyworld / Nederlands Stripmuseum

Voorheen bevond dit museum zich boven de McDonalds aan de Westerhaven. Niet echt een bruisende plek als je het mij vraagt (hè, lekker die patatgeur). Hoe anders is dat nu! Storyworld bevindt zich sinds eind 2019 in het prachtige Groninger Forum en richt zich op strips, animaties en computerspellen. De nadruk ligt op het maakproces ervan en de collectie bevat originele Nederlandse én internationale producties. En het leuke is: je kan zelf aan de slag! Het museum is voor de echte doener, want op diverse installaties kan je zelf ervaren wat er komt kijken bij het maken van een strip of animatiefilm.
Uitgekeken in het museum? Dan kan je de roltrappen nemen naar het dak van het Forum voor een adembenemend uitzicht over Stad. Ik vind het altijd een plaatje!
Adres Storyworld: Nieuwe Markt 1
 
Museum Story World in het Forum Groningen
 

5. GRID – Grafisch Museum Groningen

Grafisch erfgoed. Dat is waar het om draait bij GRID. Als je geïnteresseerd bent in grafische kunst en druk- en bindtechnieken moet je hier zeker naartoe. De Groningse drukkerijen waren rond 1900 de aanjager van de economie van Stad. Wist je bijvoorbeeld dat de Bosatlas door een Stadjer is bedacht? En dat de opleidingen Grafische kunst in Groningen erg in trek waren en zijn?
In GRID zijn er diverse apparaten aanwezig zoals historische persen en zetmachines en kan je de boekbinderij bezoeken. En, alles werkt en wordt gedemonstreerd! Ook organiseert het museum regelmatig workshops voor kinderen en volwassenen. Er is hier veel te zien, maar dus ook veel te doen!
 
UPDATE: GRID is momenteel gesloten voor publiek. Het pand wordt ingrijpend verbouwd. Terwijl er gewerkt wordt aan de scenario’s voor de toekomst en de keuze voor een nieuwe locatie, is er een mobiel museum gebouwd: de Druktemaker. Totdat bekend is op welke vaste plek GRID terugkomt trekt de Druktemaker langs scholen, buurtcentra en instellingen in Stad en Ommeland. Ook kan je de Druktemaker op bijzonder locaties tegenkomen als pop-up expositie.

Adres GRID – Grafisch Museum Groningen: Sint Jansstraat 2
 
Het Grafisch Museum GRID - 5 tips voor musea bezoek in Groningen - foto Marketing Groningen
 
Vergeet ook deze niet:
Galerie MooiMan – Noorderstationsstraat 40
Galerie Erik Zwezerijnen – Folkingstraat 65
Noorderlicht – Akerkhof 12
Wall House – A.J. Lutulistraat 17
 
Welk museum is jouw favoriet? Vertel het mij hieronder!
 
 
De oorspronkelijke blog is gepubliceerd op 19 november 2021. Deze is geactualiseerd op 3 maart 2023.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This