Wandelen, spelen en zwemmen in het groenste stadsdeel van Groningen: Park Meerstad

door | 18 sep 2020 | Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Wandelen, spelen en zwemmen in het groenste stadsdeel van Groningen: Park Meerstad   |  tags:  Meerstad, expositie, fotografie, gratis, hardlopen, kindvriendelijk, natuur, wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/joukje-van-heukelem/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Op nog geen twintig minuten fietsen van het centrum ligt het nieuwe stadsdeel van Groningen: Meerstad. In dit grote nieuwbouwproject staan ruimte, natuur en water voorop. Met 10 hectare groen, een strand en diverse recreatiemogelijkheden sluit Park Meerstad hier naadloos op aan. De perfecte plek voor spel, sport en ontspanning.

Als meisje van het platteland ging mijn hart sneller kloppen van Meerstad. Het water, de vele groenstroken en de fietstochten door de weilanden deden mij terugdenken aan vroeger. De keuze tussen wonen in de stad of hier was snel gemaakt. De afgelopen jaren heeft het gebied een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Nieuwe wijken zijn ontstaan, het Woldmeer is uitgebreid en sinds kort is onze achtertuin veranderd in het grootste openbare land art project van Nederland: Park Meerstad.

Park Meerstad - strand en wilde bloemen

Een 10 hectare groot kunstwerk

Beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd en landschapsarchitect Mathijs Dijkstra hebben samen gewerkt aan de ontwikkeling van Park Meerstad. Het ontwerp is geïnspireerd op een geplooid laken, waarbij reliëf in het Groningse laagland is aangebracht én uitgegraven grond van het Woldmeer is hergebruikt. Door de heuvels overzie je het park niet in één keer. Dit maakt mij nieuwsgierig: wat vind ik achter de volgende heuvel? Dwars door het heuvellandschap loopt het rechte, vlakke en lichtgrijze betonnen fiets- en voetgangerspad. Dit zorgt voor contrast, zowel in hoogte als in kleur. Het diepgroene van het gras en de beplanting steken prachtig af tegen de lichtgrijze kleur van het pad. Als het heeft geregend verandert het pad in een grote spiegel waarin je de reflectie van de lucht ziet. Geweldige plek voor plaatjes schieten dus.

Park Meerstad - betonpad

Wilde bloemen en groen in aanbouw

Bij een gebied in aanbouw moet je soms je verbeeldingskracht aanspreken. Dit geldt ook voor het groen in het park. De beplanting is net ingezaaid en moet zich nog ontwikkelen. Bomen zijn nog klein, struiken bestaan uit een paar takjes en het gras groeit niet overal even hard. De wilde bloemen op de heuvels maken echter veel goed. Prachtige paarse distels, heerlijk ruikende kamille en felrode klaprozen. De rozenbottelstruiken hebben hun eerste bloemen. De bijbehorende typische geur herinnert mij aan mijn oude basisschool, waar deze struiken stonden.

Park Meerstad - rozenbottel en wilde bloemen

Het helmgras op de heuvels in combinatie met het water en strand geven mij het gevoel alsof ik in de duinen ben. Wat een luxe om dit zo dichtbij de stad te kunnen ervaren.

Park Meerstad - strand en duinen

Land- en waterdieren spotten

Bij een bezoek aan het park kom je verschillende dieren tegen. Nijlganzen vliegen in een mooie V-vorm en luid schreeuwend over je hoofd. Vogels kwetteren in de aangeplante bomen. Wilde hazen schieten weg over de heuvels. Doordat het park aan het Woldmeer grenst, heb je zicht op beesten die zich op en aan het water bevinden, zoals meerkoeten en reigers. Ook zwemt er regelmatig een groep zwanen rond. Elegante dieren die, als je geluk hebt, in het voorjaar kleine jonkies achter zich aan hebben zwemmen. Ik vind het altijd heerlijk om hier rond te wandelen en om mij heen te kijken.

Recreatie voor jong en oud

Toen de sportscholen door corona dicht waren, heb ik regelmatig gesport in het park. Hardlopen op het betonpad, burpees op het gras, dips op de bankjes, ideaal! Ook nu blijft het een sportief gebied. Hardlopers, bootcampers, boksers: je komt ze allemaal tegen. Voor kinderen (maar ook voor de jeugdige volwassene) is er een leuk speelgebied aangelegd met een pontje, speeltoestellen op en over het water en een kabelbaan. Voor ontspanning strijk je neer met een picknickkleedje op één van de heuvelruggen of op het strand. En bij dat laatste neem je natuurlijk ook gelijk een frisse duik.

Park Meerstad - natuur speeltuin

Openlucht tentoonstelling ‘Kunst is mijn natuur’

Van 18 tot en met 27 september vindt in Park Meerstad de openlucht tentoonstelling ‘Kunst is mijn natuur’ plaats. 85 kunstenaars exposeren met 130 kunstwerken geïnspireerd op hetgeen dat zij het liefste doen: creëren, iets dat van nature komt en hen vrijheid geeft in denken, doen en ontwikkelen. De werken zijn zeer divers en bestaan uit schilderijen, fotografie, graffiti en digitale producties op canvas. Aanrader om te bezoeken.

Park Meerstad - kunst is mijn natuur expositie opening park

Praktisch:
Bereikbaar: met de fiets, (deel)scooter, auto en bus (lijn 5 richting Tersluis)
Parkeren: gratis bij Bureau Meerstad, Zijlkade 2

Leestips:
Meerstad strand
Maisdoolhof Meerstad
Varen in Meerstad
Wonen aan het water

Wat lijkt jou het leukste om in Park Meerstad te gaan ontdekken?

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This