Natuurspeeltuin OERRR Kardinge: handjes en voetjes in het zand

door | 28 mrt 2020 | Actief, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Natuurspeeltuin OERRR Kardinge: handjes en voetjes in het zand   |  tags:  Kardinge, gratis, kindvriendelijk, natuur

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Het zonnetje trekt ons naar buiten. Vandaag willen mijn kinderen en ik dichtbij huis in de natuur spelen. We pakken de fiets en gaan naar een plek waar we heerlijk vies kunnen worden. Spelen met zand, klei en water. Op naar de speeltuin van OERR in natuurgebied Kardinge.

Met mijn neus naar de zon zit ik op een boomstronk. De zonnestralen verwarmen mijn gezicht. Mijn voeten schuiven rustig wat heen en weer door het zand. De wind ruist zachtjes langs mijn oren. ‘Meer zand!’. Kinderstemmetjes roepen opdrachten naar elkaar om de dam sterker te maken. Ik hoor ze, en laat voor een moment mijn ogen gesloten. Na het doorkruisen van de natuurspeeltuin, zit ik nu even stil.
 

Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen

 

De speelnatuur van OERR

De natuurspeeltuinen van Natuurmonumenten vallen onder het jeugdprogramma OERRR. OERRR laat kinderen van jongs af avonturen beleven in de speelnatuur.
 

Handjes en voetjes in de modder

De kinderen rennen enthousiast voor me uit over het slinger-schelpenpaadje. Links en rechts van ons verschijnt her en der een plek met speelzand en boomstammen om op klauteren en waterplassen in riet met grote keien die ons droogvoets naar de overkant leiden. Als we bij het watertje komen, stappen mijn kinderen nieuwsgierig met hun laarzen, uiteraard náást de steiger😉 , in het heldere water. “Hier kunnen we goed kikkervisjes vangen!”
 

Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen

 

Spelen met water, klei en zand

De trekpleister van het terrein is de waterpomp. Niet te missen, bovenop de heuvel (een oude wierde) in de speeltuin. De waterloop leidt het water in speels uitgeholde boomstammen naar beneden. Met een grijns op zijn gezicht beweegt een opa enthousiast de pomp heen en weer. Voor hem zie ik zijn kleinkinderen druk in de weer met zand en takjes om de dam heldhaftig te versterken. “Er komt nog steeds water doorheen!” roept mijn zoon wanneer hij een controle doet. Een jongetje komt erbij en helpt de dam dicht te drukken. Teije rent de heuvel af en sprokkelt snel alle benodigdheden om de dam te versterken. Een paniekkreet gevolgd door een schaterlach als er een laars blijft hangen in een van de modderpoeltjes.
 
Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen
 
Terwijl mijn dochter balanceert op de keien zie ik achter haar, op het veld naast het speelterrein, een moeder haar twee zoons leren vliegeren. De matras pakt flink wat wind en trekt aan de jongensarmen. Ik plant het idee om ook te gaan vliegeren in mijn hoofd als volgend uitje.
 

Natuur op steenworp afstand van de Grote Markt

Deze natuurspeeltuin in het Kardinge gebied ligt op slechts twintig minuten fietsen van de Grote Markt en is aangelegd door en in beheer van Natuurmonumenten. Voor mij is dit een ideale plek om dichtbij huis even snel de natuur op te zoeken met mijn kinderen.
 

Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen

 

Heerlijk rozig huiswaarts

De combinatie van wind en zon maakt me rozig. De kinderen zijn lekker vies en dorstig. Het is tijd om naar huis te gaan. Met in de kleine handjes de mooiste schelpjes en steentjes huppelen ze opgewekt voor me uit naar de fiets. ‘Gaan we morgen weer mama?’.
 
Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen
 

Veelzijdig recreatie- en natuurgebied Kardinge

De speeltuin ligt op het Kardinge terrein waar allerlei outdoor en indoor recreatievoorzieningen zijn. Op regenachtige dagen ben ik hier met mijn kinderen te vinden in bijvoorbeeld binnenspeeltuin Ballorig, of tijdens de milde winters op de ijsbaan in het sportcomplex van Kardinge. In de zomer speel ik graag een potje Pitch en Putt met vrienden of familie, ren ik met de kinderen de Kardingerbult op en af en kijken we naar de kunsten van de skaters op het skate terrein onder de berg. Wanneer ik mijn hoofd wil legen, wandel ik tussen de koeien en vlinders door de ruige natuur (ook beheerd door Natuurmonumenten). Bij de Noordermolen geniet ik van de meest romantische (en fotogenieke) beelden tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Mijn wekelijkse hardlooprondje ren ik over het uitgezette 4Mijl oefenparcours. En last but certainly not least is er ook nog een Pluktuin. Wat is er nou leuker dan snoepen van de natuur als de bramen, appels en peren in de zomer rijp zijn?
 
Meeneemtips:
• Schone kleren voor je kinderen, want hier worden ze heerlijk vies.
• Een picknickmand. Er is een picknicktafel en voldoende ruimte om op de grond een kleedje neer te leggen.
• Eigen schepjes en emmertjes.
• Zonbescherming, er is geen schaduwplek.
 
Natuurspeeltuin in natuurgebied OERR Kardinge Groningen
 
Praktisch:
• Adres: Koerspad 25 op het Kardinge terrein
• Openingstijden: altijd
• Mag de hond mee: nee
• Kan de wandelwagen mee: ja
• Het speelterrein is gratis
• Je fiets kun je voor de speeltuin kwijt
• Je auto parkeren kan op de P+R plek Kardinge. Rijd helemaal door naar achteren, voorbij Ballorig, richting Klimcentrum Bjoeks.
• De speelnatuur van Kardinge is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.
 
Meer dingen te doen in Kardinge:
Klimmen bij Bjoeks.
Wintersport bij Snow Limits.
Picknicken.
 
Ga jij ook graag naar de speelnatuur van OERR in Kardinge? Deel hieronder jouw ervaring.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This