12 x Hardloopwedstrijden Groningen

door | 15 mrt 2024 | Evenementen, Sport

Home » Evenementen » Sport » 12 x Hardloopwedstrijden Groningen   |  tags:  hardlopen, kindvriendelijk, lijstjes, sportwedstrijd

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/karen-jansen/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Hardlopen kan overal en altijd. In Groningen ren ik graag een route zowel in de levendige stad als in de bossen en de natuur zoals het Stadspark, de Onlanden en Kardinge. Ik vind het een uitdaging om af en toe aan een hardloopwedstrijd mee te doen. Kan ik gelijk zien of mijn trainingen effect hebben.

Als fanatieke hardloper heb ik al best wat wedstrijden in Stad gelopen, al zeg ik het zelf. De hoogste tijd om alle toffe jaarlijkse hardloopevenementen in Groningen voor je op een rijtje te zetten. Ik heb ze trouwens bijna allemaal zelf al een keer gelopen.

 

1. Nacht van Groningen: 10 februari 2024

Voor de 22ste keer wordt de Nacht van Groningen in de Stad Groningen georganiseerd. In het centrum en Noorderplantsoen wordt een ronde van 5 km uitgezet. Je kunt verschillende afstanden lopen: 5 of 10 km, 10 mijl of een halve marathon. Ik weet uit eigen ervaring dat het erg leuk is om een keer een halve marathon s ’avonds in Stad te lopen. Een hele andere beleving als overdag.
Lees ook eens Albertha haar eerdere blog over de Nacht van Groningen.
Meer over de Nacht van Groningen 2024.

 
Nacht van Groningen Hardlopen
 

 

2. KLM Urban Trail: 7 april 2024

Als je een keer wat anders wilt op het gebied van hardlopen, moet je zeker een keer de Urban Trail lopen. Je mag in Stad Groningen door diverse gebouwen, steegjes en binnentuinen lopen waar je anders nooit komt. Eerder renden we bijvoorbeeld al eens door het Academiegebouw, het Provinciehuis, Pathe, Martiniplaza, Gasunie en Vera. Meedoen is belangrijker dan op tijd lopen.
Lees ook eens Albertha haar blog over de KLM Urban Trail.
Meer info over KLM Urban Trail 2024.
 
KLM Urban Trail Groningen- hardlopen tijdens hardloopwedstrijd door Prinsentuin Groningen 2019
 
 

3. Urban Walk: 26 mei 2024

Tussen al dat hardlopen door biedt dit wandelevenement mooi wat afwisseling. Wandel zondag 26 mei mee met de derde editie van de Urban Walk Groningen. Kies voor de ca 12 of 18 km stadswandeling langs de verborgen parels en hotspots van onze mooie stad en neem de tijd om Groningen te ontdekken. De routes bestaan uit een mix van cultuur, architectuur, historische plekken en andere bezienswaardigheden. Onderweg is er koffie, animatie en entertainment. De route van 2023 ging o.a. langs Knol’s Koek, de Oude Hortus en Forum Groningen. Hier vind je meer informatie over de Urban Walk 2024 of lees Sonja haar Urban Walk ervaring van 2023.

Meld je hier aan voor de Urban Walk.

 

4. NIEUW: Dwars Door Groningen: 9 juni 2024

Het nieuwste hardloopevenement in Stad: Dwars Door Groningen. Tot vier jaar geleden werd er op dit moment op de kalender, de tweede zondaq van juni, hardgelopen in het centrum van Groningen. Dat was de Ladiesrun. In 2023 nam Dwars door Groningen het stokje over. Op 9 juni 2024 vindt de tweede editie plaats van dit evenement. Hardlopers kunnen uit vier verschillende afstanden kiezen: 2,5 (Kids Run), 5, 10 of 15 km. Het parcours start en eindigt op de Vismarkt en gaat in één ronde langs iconische plekken (vorig jaar bijvoorbeeld langs De Hoge der A, het Noorderplantsoen, het Broerplein en het Martini Kerkhof). Het parcours is zeker niet gelijk aan dat van de Ladiesrun. Het is een geheel nieuw en vooral bijzonder parcours dat haar naam eer aan doet: Dwars Door Groningen!
Meer info over de Dwars Door Groningen.
 

Bol.com hardloopaccessoires kopen advertentie
 

5. Kardingerun voor Bikkels: 14 en 15 september 2024

Als je alleen aan hardlopen niet genoeg hebt, kun je altijd nog meedoen aan de Kardingerun: de grootste obstacle/mudrun van het Noorden. Hardlopen in combinatie met obstakels om je fysieke en mentale gesteldheid op de proef te stellen. Het parcours loopt door het prachtige natuur- en recreatiegebied Kardinge. Je kunt kiezen uit 6, 9 of 12 km. Ik heb er zelf nog nooit aan meegedaan. Misschien wordt het een keertje tijd voor mij om deze uitdaging aan te gaan?
Meer info over de Kardingerun.
 

6. Martini Marathon: 27 september 2024

Een hardloopevenement dat om de twee jaar op de derde/ vierde vrijdag van september wordt georganiseerd op de atletiekbaan in het Stadspark. Een evenement voor individuele lopers en estafetteteams. Voor de solo-lopers is het een geweldige uitdaging, niet alleen conditioneel maar ook mentaal! Heb je ooit een exacte en snelle 10.000 meter willen lopen (je PR verbeteren!), doe dan mee met de Estafette-Marathon. Een estafetteteam bestaat uit vijf lopers die na elkaar respectievelijk 2.195-10.000-10.000-10.000-10.000 meter lopen. Een team mag eventueel ook uit 3 of 4 lopers bestaan, dan loopt iemand een dubbele afstand.

Meer info over MartiniMarathon.
 

7. 4Mijl4You: 12 oktober 2024

Sinds 2011 vindt de avond voor de 4 Mijl ‘de 4Mile4You’ plaats: je legt precies dezelfde route af maar dan op een alternatieve wijze. Op skates, wandelend of in je rolstoel. Het mooie ervan is dat iedereen mee mag doen op zijn eigen manier. Heb jij altijd al weleens mee willen doen aan een hardloopwedstrijd maar ben je niet zo van het rennen? Dan is dit de uitgelezen kans het gevoel toch eens mee te maken.
Meer info over de 4Mijl4You.
 

8. 4 Mijl van Groningen: 13 oktober 2024

Zondag 13 oktober is het weer zover, de meest bekende hardloopwedstrijd van Groningen: de 4 mijl. Elk jaar lopen ruim 20.000 deelnemers in 6,436 kilometer van Haren naar de Vismarkt in Groningen. Wat ik altijd erg tof vind, is dat er heel veel mensen aan de kant staan om je aan te moedigen. Er staat altijd wel een bekende tussen, daardoor loop je net even wat harder ;-). Sonja geniet daar ook van en schreef deze blog.
 
De 4 Mijl van Groningen- Hardlopen Groningen - foto karen
 
Mini 4 Mijl
Wil je je kind(eren) kennis laten maken met het bekendste hardloopevenement van Groningen? Voor kinderen tussen 4 en 11 jaar is er sinds 2023 een Mini 4 Mijl. Om 12 uur klinkt het startschot op het Hereplein en rennen de kinderen de laatste meters van het 4 Mijl parcours, naar de Vismarkt. Bij de finish ligt een echte medaille klaar. Ieder kind kan één coach opgeven (gratis). Deelname aan de Mini 4 Mijl kost € 4,50 per kind.
 
Meer info over de 4 Mijl van Groningen.
 

Bol.com hardloopaccessoires kopen advertentie
 

9. Plantsoenloop: 2 november 2024

De Plantsoenloop wordt ook wel ‘de klassieker van het Noorden’ genoemd. Waar je in augustus nog Noorderzon viert, loop je een paar maanden later de Plantsoenloop. Dit jaar vindt het alweer voor de 66e keer plaats. Het is dan ook de oudste (en gezelligste) loop van Groningen. Er zijn verschillende afstanden: 1, 2, 4 of 8 km. Jonge lopers kunnen ook deelnemen aan de Kidsrun. De eerste keer dat ik meedeed, heb ik mij flink verkeken op het parcours. Ik wist niet dat het Noorderplantsoen zo ontzettend veel heuvels had! Met als gevolg dat ik het veel zwaarder vond dan van te voren gedacht.
Lees ook eens Sonja haar blog over de Plantsoenloop.
Meer info over de Plantsoenloop.
 
Hardlopen Groningen? Plantsoenloop Groningen - foto Sonja
 

10. Kill The Hill: 26 november 2023

Het is nog niet bekend of er een nieuwe editie komt in 2024
Stoer, stoerder stoerst. Is een vlak rondje te saai voor je? Daag jezelf uit met de hoogtemeters van de geweldige Kardingerbult op het recreatiegebied Kardinge. Het parcours van 4km staat voor 100 hoogtemeters. Of kies voor het parcours van 8 km en ren 200 hoogtemeters. De echte hill killer kiest 16 km en 400 hoogtemeters. Na afloop krijgt iedereen een medaille en voor de 8 en 16 km is er een prijsuitrijking. Nieuw in 2023 is de 2 kilometer optie. Dat staat voor 50 meter.
Meer info over Kill The Hill
 
Winter trainingspakken voor hardlopen met korting bij Bol.com
 

11. Groningen Stadspark Nightrun: 15 december 2023

Het is nog niet bekend of er een nieuwe editie komt in 2024
Voorheen legde je tijdens de nightrun in het donker een parcours af rondom en over vliegveld Groningen Eelde. Dit jaar vindt de nightrun voor de tweede keer plaats in het Stadspark. Het is een uniek loopfeest waarbij alles draait om de combinatie van sport, spanning en vooral plezier. Er is dan ook geen tijdregistratie. Wel is er entertainment en ruimte voor een dansje of selfie onderweg ;-). Je kunt kiezen uit een parcours van ca 6 of ca 10 km. Je keuze hoef je niet van te voren door te geven, je kiest je route tijdens het rennen. Extra leuk: je krijg een headlight bij je inschrijving. Meer info over de Groningen Nightrun.

 

12. Wekelijkse Parkrun

Wanneer je elke week een run van 5 km in het Stadspark wilt lopen, die ook nog eens geregistreerd wordt, dan ben je bij Parkrun aan het juiste adres. Elke zaterdagochtend kun je in het Stadspark terecht om met andere hardlopers in de mooie natuur te lopen.
Meer info over de Parkrun.
 
Heb jij nog een tip voor een leuk hardloopevenement in Groningen? Laat het dan in een reactie hieronder aan me weten.
 
Leestips:
Dit zijn leuke hardlooproutes in Groningen om te trainen.
Vijf mooie natuurgebieden in en nabij Groningen Stad.
 
10 kooptips voor de beste hardloopaccessoires :
Hardloopkleding is een onmisbaar hardloopaccessoire.
Hardloopschoenen zorgen ervoor dat je voeten goed worden beschermd tijdens het sporten.
Een telefoonhouder draag je op je bovenarm. Dat zit een stuk beter dan in je broekzak.
– Houd met een hardloophorloge bij welke route je aflegt, hoe hard je rent en hoeveel afstand je hebt afgelegd.
Een hardloopzonnebril blijft beter zitten dan een gewone zonnebril en is licht van gewicht.
Hardloopsokken bieden extra demping en helpen blaren en zweten voorkomen.
Een sportkoptelefoon kan je helpen om te concentreren en langer en sneller te rennen. Met een draadloze koptelefoon heb je geen last van bungelende snoertjes.
Hardloopverlichting is erg belangrijk voor jouw veiligheid wanneer je graag in het donker rent.
Een hardloopriem, ofwel running belt kan heel handig zijn als je je sleutels, telefoon en andere persoonlijke spullen mee wilt nemen tijdens het hardlopen.
Een sport bh is een onmisbaar hardloopaccessoire voor vrouwen.

Bol.com hardloopaccessoires kopen advertentie

 
De oorspronkelijke blog met publicatiedatum 10 oktober 2019 is in de loop van tijd regelmatig geactualiseerd. De meest recente aanpassingen en aanvullingen zijn gepubliceerd op 15 maart 2024.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This