15 x Hardloopwedstrijden Groningen

door | 12 mei 2023 | Evenementen, Sport

Home » Evenementen » Sport » 15 x Hardloopwedstrijden Groningen   |  tags:  hardlopen, kindvriendelijk, lijstjes, sportwedstrijd

 

Hardlopen kan overal en altijd. In Groningen ren ik graag een route zowel in de levendige stad als in de bossen en de natuur zoals het Stadspark, de Onlanden en Kardinge. Ik vind het een uitdaging om af en toe aan een hardloopwedstrijd mee te doen. Kan ik gelijk zien of mijn trainingen effect hebben.

Als fanatieke hardloper heb ik al best wat wedstrijden in Stad gelopen, al zeg ik het zelf. De hoogste tijd om alle toffe jaarlijkse hardloopevenementen in Groningen voor je op een rijtje te zetten. Ik heb ze trouwens bijna allemaal zelf al een keer gelopen.

 

1. Nacht van Groningen: 18 februari 2023

Voor de 21ste keer wordt de Nacht van Groningen in de Stad Groningen georganiseerd. In het centrum en Noorderplantsoen wordt een ronde van 5 km uitgezet. Je kunt verschillende afstanden lopen: 5 of 10 km, 10 mijl of een halve marathon. Ik weet uit eigen ervaring dat het erg leuk is om een keer een halve marathon s ’avonds in Stad te lopen. Een hele andere beleving als overdag.
Lees ook eens Albertha haar eerdere blog over de Nacht van Groningen.
Meer over de Nacht van Groningen 2023.

 
Nacht van Groningen Hardlopen
 

 

2. KLM Urban Trail: 2 april 2023

Als je een keer wat anders wilt op het gebied van hardlopen, moet je zeker een keer de Urban Trail lopen. Je mag in Stad Groningen door diverse gebouwen, steegjes en binnentuinen lopen waar je anders nooit komt. Eerder renden we bijvoorbeeld al eens door het Academiegebouw, het Provinciehuis, Pathe, Martiniplaza, Gasunie en Vera. Meedoen is belangrijker dan op tijd lopen.
Lees ook eens Albertha haar blog over de KLM Urban Trail.
Meer info over KLM Urban Trail.
 
KLM Urban Trail Groningen- hardlopen tijdens hardloopwedstrijd door Prinsentuin Groningen 2019
 
 

3. Urban Walk: 21 mei 2023

Tussen al dat hardlopen door biedt dit wandelevenement mooi wat afwisseling. Wandel zondag 21 mei mee met de tweede editie van de Urban Walk Groningen. Kies voor de ca 12 of 18 km stadswandeling langs de verborgen parels en hotspots van onze mooie stad en neem de tijd om Groningen te ontdekken. De routes bestaan uit een mix van cultuur, architectuur, historische plekken en andere bezienswaardigheden. Onderweg is er koffie, animatie en entertainment. De route van 2023 gaat o.a. langs Knol’s Koek, de Oude Hortus en Forum Groningen.

Meer info over de Urban Walk.
 

4. NIEUW: Dwars Door Groningen: 11 juni 2023

Het nieuwste hardloopevenement in Stad: Dwars Door Groningen. Tot drie jaar geleden werd er op dit moment op de kalender, de tweede zondaq van juni, hardgelopen in het centrum van Groningen. Dat was de Ladiesrun. In 2023 neemt Dwars door Groningen het stokje over. Op 11 juni 2023 starten de hardlopers om 2.5, 5 of 10 km af te leggen. Het parcours start op de Vismarkt en gaat in één ronde langs iconische plekken als De Hoge der A, het Noorderplantsoen, het Broerplein en het Martini Kerkhof. De finish vindt plaats op de feestelijke Grote Markt. Het parcours is zeker niet gelijk aan dat van de Ladiesrun. Het is een geheel nieuw en vooral bijzonder parcours dat haar naam eer aan doet: Dwars Door Groningen!
Meer info over de Dwars Door Groningen.
 

Bol.com hardloopaccessoires kopen advertentie
 

5. Kardingerun voor Bikkels: 2 juli 2023

Als je alleen aan hardlopen niet genoeg hebt, kun je altijd nog meedoen aan de Kardingerun: de grootste obstacle/mudrun van het Noorden. Hardlopen in combinatie met obstakels om je fysieke en mentale gesteldheid op de proef te stellen. Het parcours loopt door het prachtige natuur- en recreatiegebied Kardinge. Je kunt kiezen uit 6, 9 of 12 km. Ik heb er zelf nog nooit aan meegedaan. Misschien wordt het een keertje tijd voor mij om deze uitdaging aan te gaan?
Meer info over de Kardingerun.
 

6. Bommen Berend loop: 27 augustus 2023

Vanwege Groningens Ontzet, ook wel Bommen Berend genoemd, vindt er jaarlijks rond eind augustus de Bommen Berend loop plaats. Je start vanaf de atletiekbaan en daarna ga je het mooie natuurgebied van de Onlanden in. Ik ervaar tijdens de halve marathon de rust, de ruimte en de mooie omgeving. Je komt zelfs door 3 verschillende gemeentes: Groningen, Noordenveld en Tynaarlo. Voor de kleintjes is er de Kidsrun van 600 en 1000 meter. De andere afstanden zijn: 4 mijl, 10 km en een halve marathon.
Meer info over Bommen Berend loop.
 

7. Discover the World run: 11 september 2022

Zondag 11 september is er voor de 6e keer een Discover the World run. Het is een run op het 4 mijl parcours in Recreatiegebied Kardinge met als doel geld in te zamelen voor het scholarships project waarmee kinderen in Malawi naar de middelbare school kunnen. Verzamelen vanaf 13.30, start is om 14.00. Inschrijven kost € 10 en kan via een mail naar info@discovertheworld.nl.
De nieuwe datum voor 2023 wordt nog bekend gemaakt.
Meer info over Discover the World.
 

8. Martini Marathon: 23 september 2022

Een hardloopevenement dat om de twee jaar op de derde vrijdag van september wordt georganiseerd op de atletiekbaan in het Stadspark. Een evenement voor individuele lopers en estafetteteams. Voor de solo-lopers is het een geweldige uitdaging, niet alleen conditioneel maar ook mentaal! Heb je ooit een exacte en snelle 10.000 meter willen lopen (je PR verbeteren!), doe dan mee met de Estafette-Marathon. Een estafetteteam bestaat uit vijf lopers die na elkaar respectievelijk 2.195-10.000-10.000-10.000-10.000 meter lopen. Een team mag eventueel ook uit 3 of 4 lopers bestaan, dan loopt iemand een dubbele afstand.
De nieuwe datum voor 2023 wordt nog bekend gemaakt.
Meer info over MartiniMarathon.
 

9. 4Mijl4You: 7 oktober 2023

Sinds 2011 vindt de avond voor de 4 Mijl ‘de 4Mile4You’ plaats: je legt precies dezelfde route af maar dan op een alternatieve wijze. Op skates, wandelend of in je rolstoel. Het mooie ervan is dat iedereen mee mag doen op zijn eigen manier. Heb jij altijd al weleens mee willen doen aan een hardloopwedstrijd maar ben je niet zo van het rennen? Dan is dit de uitgelezen kans het gevoel toch eens mee te maken.
Meer info over de 4Mijl4You.
 

10. 4 Mijl van Groningen: 8 oktober 2023

Zondag 8 oktober is het weer zover, de meest bekende hardloopwedstrijd van Groningen: de 4 mijl. Elk jaar lopen ruim 20.000 deelnemers in 6,436 kilometer van Haren naar de Vismarkt in Groningen. Wat ik altijd erg tof vind, is dat er heel veel mensen aan de kant staan om je aan te moedigen. Er staat altijd wel een bekende tussen, daardoor loop je net even wat harder ;-).
Meer info over de 4 Mijl van Groningen.

Mini 4 Mijl
Wil je je kind(eren) kennis laten maken met het bekendste hardloopevenement van Groningen? Voor kinderen tussen 4 en 11 jaar is er voor het eerst een Mini 4 Mijl. Om 12 uur klinkt het startschot op het Hereplein en rennen de kinderen de laatste meters van het 4 Mijl parcours, naar de Vismarkt. Bij de finish ligt een echte medaille klaar. Ieder kind kan één coach opgeven (gratis). Deelname aan de Mini 4 Mijl kost € 7,50 per kind.

 
De 4 Mijl van Groningen- Hardlopen Groningen - foto karen
 

Bol.com hardloopaccessoires kopen advertentie
 

11. Plantsoenloop: 5 november 2023

De Plantsoenloop wordt ook wel ‘de klassieker van het Noorden’ genoemd. Waar je in augustus nog Noorderzon viert, loop je een paar maanden later de Plantsoenloop. Dit jaar vindt het alweer voor de 65e keer plaats. Het is dan ook de oudste (en gezelligste) loop van Groningen. Er zijn verschillende afstanden: 1, 2, 4 of 8 km. Jonge lopers kunnen ook deelnemen aan de Kidsrun. De eerste keer dat ik meedeed, heb ik mij flink verkeken op het parcours. Ik wist niet dat het Noorderplantsoen zo ontzettend veel heuvels had! Met als gevolg dat ik het veel zwaarder vond dan van te voren gedacht.
Lees ook eens Sonja haar blog over de Plantsoenloop 2022.
Meer info over de Plantsoenloop.
 
Hardlopen Groningen? Plantsoenloop Groningen - foto Sonja
 

12. Groningen Stadspark Nightrun: 18 november 2023

Voorheen legde je tijdens de nightrun in het donker een parcours af rondom en over vliegveld Groningen Eelde. Dit jaar vindt de nightrun voor de tweede keer plaats in het Stadspark. Het is een uniek loopfeest waarbij alles draait om de combinatie van sport, spanning en vooral plezier. Er is dan ook geen tijdregistratie. Wel is er entertainment en ruimte voor een dansje of selfie onderweg ;-). Je kunt kiezen uit een parcours van ca 6 of ca 10 km. Je keuze hoef je niet van te voren door te geven, je kiest je route tijdens het rennen. Extra leuk: je krijg een headlight bij je inschrijving. Meer info over de Groningen Nightrun.
 

13. Kill The Kill: 20 november 2022

Stoer, stoerder stoerst. Is een vlak rondje te saai voor je? Daag jezelf uit met de hoogtemeters van de geweldige Kardingerbult op het recreatiegebied Kardinge. Het parcours van 4km staat voor 100 hoogtemeters. Of kies voor het parcours van 8 km en ren 200 hoogtemeters. De echte hill killer kiest 16 km en 400 hoogtemeters. Na afloop krijgt iedereen een medaille en voor de 8 en 16 km is er een prijsuitrijking.
Meer info over Kill The Hill
De nieuwe datum voor 2023 wordt nog bekend gemaakt.

 

14. Wekelijkse Parkrun

Wanneer je elke week een run van 5 km in het Stadspark wilt lopen, die ook nog eens geregistreerd wordt, dan ben je bij Parkrun aan het juiste adres. Elke zaterdagochtend kun je in het Stadspark terecht om met andere hardlopers in de mooie natuur te lopen.
Meer info over de Parkrun.
 

15. Walk for Life

Walk for Life is een stichting die loop (en wandel) evenementen organiseert. De stichting heeft een ontzettend mooi doel. Ze vragen namelijk aandacht en genereren geld voor jongvolwassenen die met kanker worden geconfronteerd. Het is niet moeilijk deze stichting te helpen. Je kunt je namelijk inschrijven voor 10 km hardlopen, maar ook voor 10 km wandelen. Ben je niet zo’n sportieveling? Bij Walk For Life krijg je alsnog de kans je in te zetten voor het goede doel.
Op het moment van publiceren van deze blog wachten we nog op het bericht of het evenement in 2023 doorgaat en zo ja wanneer.
Meer info over Walk for Life.
 
Heb jij nog een tip voor een leuk hardloopevenement in Groningen? Laat het dan in een reactie hieronder aan me weten.
 
Leestips:
Dit zijn leuke hardlooproutes in Groningen om te trainen.
Vijf mooie natuurgebieden in en nabij Groningen Stad.
 
10 kooptips voor de beste hardloopaccessoires :
Hardloopkleding is een onmisbaar hardloopaccessoire.
Hardloopschoenen zorgen ervoor dat je voeten goed worden beschermd tijdens het sporten.
Een telefoonhouder draag je op je bovenarm. Dat zit een stuk beter dan in je broekzak.
– Houd met een hardloophorloge bij welke route je aflegt, hoe hard je rent en hoeveel afstand je hebt afgelegd.
Een hardloopzonnebril blijft beter zitten dan een gewone zonnebril en is licht van gewicht.
Hardloopsokken bieden extra demping en helpen blaren en zweten voorkomen.
Een sportkoptelefoon kan je helpen om te concentreren en langer en sneller te rennen. Met een draadloze koptelefoon heb je geen last van bungelende snoertjes.
Hardloopverlichting is erg belangrijk voor jouw veiligheid wanneer je graag in het donker rent.
Een hardloopriem, ofwel running belt kan heel handig zijn als je je sleutels, telefoon en andere persoonlijke spullen mee wilt nemen tijdens het hardlopen.
Een sport bh is een onmisbaar hardloopaccessoire voor vrouwen.

Bol.com hardloopaccessoires kopen advertentie

 
De oorspronkelijke blog met publicatiedatum 10 oktober 2019 is op 18 februari 2022, 26 augustus 2022, 16 december 2022, 10 februari 2023 en 12 mei 2023 geactualiseerd met informatie over de hardloopevenementen in Groningen.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This