5 x Toffe hardlooproutes in Groningen

door | 17 apr 2020 | Actief, Wat te doen

Home » Wat te doen » Actief » 5 x Toffe hardlooproutes in Groningen   |  tags:  De Onlanden, Kardinge, Noorderplantsoen, Paterswoldsemeer, Stadspark, hardlopen, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/karen-jansen/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Ik vind het fijn om even mijn hoofd leeg te maken met een rondje hardlopen. Na afloop ben ik helemaal klaar voor de start of afsluiting van mijn (werk)dag. Mijn liefde voor hardlopen is in Groningen begonnen. De stad en omgeving heeft prachtige hardlooprondjes. Daarom mijn tofste routes, waar je ook nog wat ruimte hebt, voor jou op een rij!

Er zijn heel veel toffe hardloopplekken in Groningen te vinden. Voor mij is het belangrijk dat er voldoende variatie in mijn hardlooprondje zit. Gelukkig biedt Groningen daarbij genoeg opties. Afhankelijk van wat je vertrekpunt is en hoeveel kilometer je wilt lopen, zijn er mogelijkheden te over. Soms ga ik eerst met de fiets of auto naar het start- en finishpunt van mijn hardlooprondje. Zo creëer je nog meer afwisselende routes om te lopen.
 

1. Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen ligt centraal en is vanwege de afwisseling de ideale plek voor een intervaltraining of klein hardlooprondje. Ga je over het verharde pad, dan zit je op circa 2,5 kilometer. Al zigzaggend over onverharde en kronkelende paadjes verleng je deze afstand met gemak. Vergeet voor je intervaltraining ook niet de heuveltjes mee te nemen. Tijdens je hardlooprondje kom je hier veel andere sportievelingen tegen. Dat is nog eens goed voor je motivatie!
 
Hardlopen Groningen: Hardlooproute Noorderplantsoen Groningen
 
 

 

2. Stadspark

In de zomermaanden train ik altijd met mijn hardloopgroep in het Stadspark van Groningen. Het park is uitermate geschikt voor verschillende routes maar ook voor langere loopjes vanwege haar oppervlakte, de afwisseling van ondergrond en de mooie natuur. Je komt er diverse dieren in het wild of op de kinderboerderij tegen: van vogels, konijnen, geiten, herten tot zelfs Schotse hooglanders. Zie ook het nieuwsbericht Stadsparkun.

Om de vijver is een verhard parcours van één kilometer aangelegd, die per 100 meter wordt aangegeven. Net als het Noorderplantsoen, vind je hier de diversiteit aan onverharde weggetjes en veel kleine verharde routes, kronkelend door het park. Hier haal je met gemak een rondje van 5 kilometer of verder.
 
Hardlopen Groningen: Hardlooproute Stadspark Groningen
 

3. Paterswoldsemeer

Mijn favo 10 km rondje is absoluut die om het Hoornsemeer en Paterswoldsemeer. Zodra ik dit rondje loop, geniet ik van de afwisselende natuur, hoor en zie ik de vogels en ervaar de stilte van het water. Zo kan ik mijn hoofd even helemaal leeg maken. Heerlijk om hier na werktijd van de stilte te genieten. Diverse slingerende weggetjes en dus veel variatie maken dit rondje voor mij helemaal af.

Mijn begin- en eindpunt is bij de parkeerplaats van Beachclub Kaap Hoorn omdat het vanuit Stad anders wel een heel lang rondje wordt. Maar er zijn ook genoeg andere mogelijkheden.

Wil je niet te ver, maar toch in dezelfde omgeving lopen? Loop dan een rondje om de Hoornseplas, de kleine variant van deze 2 meren, dit is circa 4 km.
 
Hardlopen Groningen: Hardlooproute Paterswoldsemeer
 
Hardlopen Groningen: Hardlooproute Paterswoldsemeer
 

4. De 4 mijl route Kardinge

Ten noorden van de stad Groningen ligt het natuurgebied Kardinge. Het landschap varieert van weilanden en bos tot polders, rietlanden en plassen. Tijdens het hardlopen ervaar je de gekleurde bloemen, het uitgestrekte groene gras en de lange rij bomen waartussen je een deel van de route loopt. Bij het natuurgebied kun je gratis parkeren met je fiets of de auto (P+R Kardinge). Als je van de parkeerplaats richting de Kardingerplas loopt, vind je aan het einde de start van het verhard traningsparcours van de 4 mijl (6,4 kilometer). Iedere 100 meter staat op het wegdek aangegeven, ideaal voor een intervaltraining.

Mocht je na het 4 mijl rondje nog puf over hebben voor een tempo- en intervalttraining, loop dan gerust nog ‘even’ de Kardingebult omhoog. Het is de hoogste heuvel van Groningen. Zweet gegarandeerd!
Of maak nog een lus door het Wijkpark, naast de start van de 4 mijl, als je meer kilometers op de teller wilt. Hier loop je tussen de Hereford koeien (Hooglanders). Hoe gaaf is dat? In dit gebied loop ik regelmatig een rondje van 10 km.
 
Hardlopen Groningen: Hardlooproute 4 Mijl Kardinge Groningen
 

5. De Onlanden

Op de grens van Groningen en Drenthe ligt het natuurgebied de Onlanden. Je komt hier veel ruige hooilanden en moerasbos tegen. Tijdens het hardlopen in dit natuurgebied tref je hier vele vogels aan vanwege het waterrijke gebied. Start bijvoorbeeld bij de Onlanderij aan de Madijk 1 te Eelderwolde. Ben je hard aan het trainen voor een (halve) marathon? Vervolg dan je ronde vanuit het Stadspark in de Onlanden. Zo kom je met gemak aan je kilometers en proef je ook nog eens de sfeer van verschillende omgevingen.
 
Hardlopen Groningen: Hardlooproute De Onlanden
 

Hardlopen Groningen: 1 van de 5 leukste hardlooproutes is in De Onlanden

 

 

Meer toffe hardlooproutes in Groningen

Eigenlijk zijn er nog veel meer toffe hardloopplekken. Hieronder nog een kleine opsomming:
● Langs het van Starkenborghkanaal: na vier kilometer kun je de brug oversteken om een ronde van 8 kilometer te maken.
● Oosterparkbuurt en Pioenpark: midden in de wijk Oosterparkbuurt liggen een aantal vijvers met veel groen. Rond om deze vijvers kun je perfect hardlopen en fijn intervallen. Een rondje om de vijvers is circa 2 km.
Reitdiep: gebied ten noordwesten van de stad. Langs het Reitdiep (het water) loopt een fietspad waar je heel rustig kunt lopen. Je loopt de heenweg zo 4 km langs het water.
● Rondje Haren: via de oude weg weer terug met ruim 10 km op je teller.
● De 4 mijl route van Hoogkerk: met 2 verschillende start/finishplekken, zie kaartje.
 
Hardlopen Groningen: Hardlooproute 4Mijl Hoogkerk Stadspark
 
Praktisch:
Er zijn ook heel veel leuke hardlooproutes in Groningen zelf te bedenken via afstandmeten.nl.
 
Tips:
9 x hardloopwedstrijden in Groningen. Een overzicht met data van alle toffe hardloopevenementen.
5 x Natuurgebieden in en om Groningen.

Dit zijn momenteel mijn favoriete hardlooproutes in Groningen. Waar loop jij graag?

 

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This