Knol’s Koek: de lekkerste Groninger koek

door | 3 mrt 2020 | Eten en drinken, Over Groningen, Shoppen, Typisch Groningen

Home » Shoppen » Eten en drinken » Knol’s Koek: de lekkerste Groninger koek   |  tags:  kindvriendelijk

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

De geur van verse Groninger koek komt mij al tegemoet als ik mijn fiets parkeer voor de winkel van Knol’s Koek aan het Hoendiep. Eenmaal binnen versterkt die heerlijke geur en loopt het water mij al in de mond. Snel pak ik een notenkoek en een oudewijvenkoek uit het schap. En wat denk je? De koeken zijn nog warm, verser dan dit kan niet. Daarom is Knol’s Koek voor mij de lekkerste koek van Groningen.

Afgelopen augustus heropende Knol’s Koek de bakkerij en winkel. Door een grote brand hebben zij een jaar hun deuren moeten sluiten. De weken voorafgaand aan de opening fietste ik popelend langs de koekfabriek aan het Hoendiep om een heerlijke, warme koek te scoren. Wat heb ik die het afgelopen jaar gemist.

 

Knols Koek winkel: Groninger koek, typisch gronings eten
 

De winkel

Knol’s Koek is gevestigd in een karakteristiek pand aan het Hoendiep. De verkoopster herkent mij meteen “Bekend gezicht, je komt hier vaak met je kinderen of niet?” Ik kom hier inderdaad wekelijks, Eva en Ruben roepen standaard ‘Mama, koekwinkel’ wanneer we erlangs fietsen. Door de heerlijke bakkersgeur, afkomstig uit de achterliggende fabriek, krijg ik meteen zin in een pakje verse koek.
 
Knols Koek: Groninger koek, typisch gronings eten
 
De versgebakken koeken liggen netjes in het gareel in de kasten. Veelal met ietwat beslagen zakjes, nog warm uit de oven. Voorzichtig oppakken dus, anders breekt hij doormidden. Ik zie notenkoek, notenkoek met nougat, mijn favoriet de oudewijvenkoek (met en zonder rozijnen). Ik ga voor de variant zonder rozijn. Daarnaast kun je nog kiezen uit sukadekoek (of zoals de Groningers zeggen sukaaaaadekoek), kandijkoek, streepkoek, gemberkoek, rozijnenkoek en zelfs tropicalkoek.
 
Knols Koek: Groninger koek, typisch gronings eten
 

Genieten tot de laatste kruimel

De koeken zijn het lekkerst direct na het kopen. Ik haast mij daarom naar huis, want ik wil hem eten als hij nog warm is. Thuis snijd ik snel een lekkere dikke plak af. Wat een heerlijke, zachte, nog licht warme koek. De notenkoek is heerlijk smeuïg, de noten zijn lekker knapperig. De ideale combinatie. Stiekem snijd ik nog een plakje af, daarna zit ik ook wel vol. Want hoe lekker ze ook zijn, calorie-technisch zijn ze minder aangenaam. Je kunt de koek ongeveer een week in de (afgesloten) zak bewaren, zonder dat de smaakt afneemt en hij droog wordt. Lukt het je niet om de koek zo snel op te krijgen? Geen probleem, je kunt hem ook prima invriezen. Maar het is mij nog nooit gelukt om een stukje in te kunnen vriezen, daar is ‘ie te lekker voor.
Tip: vries de koek plakje voor plakje in, dan kun je stukje voor stukje ontdooien.
 
Knols Koek: Groninger koek, typisch gronings eten
 

Uniek verpakt

Wil je op een verjaardag of housewarming eens wat anders meenemen dan een fles wijn? Denk dan ook eens aan Knol’s Koek. In de winkel verpakken ze de koek in een mooi doosje of een houten kistje voorzien van d’ Olle Grieze. Wordt die koek ineens sjiek de friemel. Ook leuk om mee te nemen als typisch Gronings cadeautje voor familie of vrienden elders in het land.
In de winkel kan je ook terecht voor oudhollandse lekkernijen zoals Tik-Tak thee, Grunninger Mollebonen (licht geroosterde en gezouten bonen) en Groninger jam.
 
Knols Koek: Groninger koek, typisch gronings eten
 
Voor welke koek ga jij binnenkort naar Knol’s Koek? Laat het me hieronder weten in een reactie.
 
Praktisch:
Adres winkel Knol’s Koek: Hoendiep 93
Openingstijden: ma-vrij 08.00 – 16.45 uur | zat 09.00 – 16.00 uur
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This