Noorderzon: vakantiegevoel in eigen Stad

door | 21 jul 2023 | Food & Drinks, Kunst en cultuur, Muziek

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Noorderzon: vakantiegevoel in eigen Stad   |  tags:  Noorderplantsoen, festival, gratis, kindvriendelijk, lijstjes, muziek, theater

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/karen-jansen/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Elk jaar weer kijk ik uit naar medio augustus waarin het Noorderplantsoen wordt omgetoverd tot een gezellig festival. Het voelt voor mij als op vakantie gaan in eigen Stad: de gekleurde lichtjes, de gezellige barretjes, muziek, verschillende zitjes, theater en een diversiteit aan eetgelegenheden en foodtrucks. Laat Noorderzon maar komen!

Noorderzon is al jaren een begrip in Stad. Het vindt dit jaar alweer voor de 33e keer plaats; van donderdag 17 tot en met zondag 27 augustus 2023. Ik ben er, zoals altijd, meerdere keren te vinden. Hieronder een aantal van mijn persoonlijke tips voor een fantastische Noorderzon-beleving.
 

Zuid en omgeving

Eigenlijk is het gebied in het zuidelijke gedeelte van het Noorderplantsoen heel divers. Overdag is het met name voor de kinderen een hele leuke plek om te zijn. Lekker spelen in de speelweide of meedoen aan workshops. Of bezoek een kindervoorstelling op podium De Kleine Beer, zoals Garage TDI, Theater Pannenkoek, Club Wauw of De Jonge Onderzoekers.

Ook is er ‘op zuid’ diverse muziek te zien en horen bij muziekpodium Callisto en Spiegeltent Castor en zijn er diverse terrassen. Ik hoop dat de wijnbar er weer is; ideaal voor een wijnproeverij. En dat is dan weer goed te combineren met het heerlijke eten van Indonesisch restaurant de Omhelzing. Ook de Theetuin staat weer op mijn wensenlijstje, voor een stuk biologische taart.
 

Spontaan een voorstelling bezoeken

Nog nooit heb ik van tevoren kaarten gekocht om naar een voorstelling te gaan, maar ga ik spontaan ter plekke. Waaronder het bijwonen van ‘het huiskamerconcert’, echt letterlijk in een huiskamer, waarin diverse artiesten optreden. Een verrassing wat je te horen en te zien krijgt. Erg leuk om een keer te ervaren.

Mijn hoogtepunten zijn toch echt de containervoorstellingen. Op het festivalterrein staan diverse containers verspreid waar je voor een klein prijsje een half uur vermaakt wordt met een zeer divers aanbod. Je ziet het onderwerp van de show bij de container staan maar voor de rest heb je niet veel informatie. Zo heb ik een keer mijn bonusdochter meegenomen naar een voorstelling in de trant van ‘zie het als seksuele voorlichting’. Ik had netjes vooraf gevraagd of het geschikt was voor haar leeftijd. Kwam er vervolgens een man uit een vagina kruipen. Gegarandeerd goed voor onze lachspieren in ieder geval. Dit jaar staan o.a. De Noorderlingen, Het Kanaal, DE MEIDEN van toen, Teddy’s Last Ride en Collectief LUCY geprogrammeerd. Kaarten koop je op de dag zelf bij de container.

Wil je een voorstelling proberen op Noorderzon, maar heb je geen idee welke? Noorderzon biedt keuzehulp door vier verschillende thema’s uit te lichten met bijbehorende voorstellingen.
 

Noorderzon Groningen rond de vijver

Foto van Facebookpagina Noorderzon Groningen


 

Lekker eten & borrelen bij Noord en rondom de vijver

Aan de Noordkant en rondom de plantsoenvijver zijn er diverse aanbieders van eten & drinken. Van een heus restaurant tot foodtruck of poffertjeskraam. Vergeet ook niet de diverse barretjes met verschillende biertjes en wijnen. Ik heb sinds jaar en dag een abonnement op de cocktailfoodtruck. Daarnaast wil ik elk jaar minimaal 1x de biologische burger, de crêpe met banaan en Nutella van ‘Cut the Crêpe’, nacho’s en een Doner Kebab van ‘Hasret’ gegeten hebben. Lekker old school steekijs tussen 2 wafels eten, is voor mij jeugdsentiment op en top!

Met of zonder iets te happen; langs de vijver chillen is altijd een goede optie. Helemaal met het nieuwe muziekpodium bij De Raaf. Dit is de plek van de kleine, intieme concerten van onder andere: GIVEN, Hans Hanneman, Melle Leyten, Lange Mannen Met Haast. Daarnaast opent het podium iedere dag met een klassiek concert van Kultuurloket en sluit het podium ‘s avonds af met een DJ van Relate Radio.
 
Noorderzon festival Groningen 2018 - Karen
 

De Apollo

Op muziekpodium de Apollo zie je, als je wilt, elke avond een gratis concert en kun je heerlijk dansen onder de sterrenhemel. Ik kan niet wachten om weer met mijn favo Tequila Sunrise cocktail in de hand te genieten van de muziek en gezelligheid bij dit grootste openluchtpodium van het festival.
 

Eigenlijk kan ik nog veel meer leuke dingen opnoemen maar de kortste klap is door er gewoon zelf naar toe te gaan….

 

Praktisch:
De trailer van 2022. Om in de stemming te komen 🙂

  • Zie hier het volledige Noorderzon programma.
  • Noorderzon is ook te vinden op Facebook, Instagram en Twitter.
  • Het festivalterrein in het Noorderplantsoen is van donderdag 17 t/m zondag 27 augustus dagelijks geopend van 13:00 tot 0.00 uur.
  • Het kinderprogramma op De Kleine Beer is iedere dag geopend van 13:00 tot 18:00 uur.
  • Toegang tot het festivalterrein is gratis. Voor de meeste voorstellingen heb je een ticket nodig.
  • Noorderzon 2023 vindt, naast in het Noorderplantsoen, plaats in Grand Theatre, Machinefabriek, Forum, Provinciehuis, Usva, Vera, Het Houten Huis, Lutherse Kerk, VRIJDAG Theater. Voor alle voorstellingen heb je een ticket nodig.

 
Tip:
Trap je festival bezoek af met het smakelijke Noorderzon-menu van Dinercafé De Markies.
 
Heb jij nog leuke Noorderzontips voor mij? Laat het in een reactie hieronder aan mij weten!

 

De oorspronkelijke blog van Karen is gepubliceerd op 11 augustus 2019. Een update vond plaats op 29 juli 2022 en vervolgens op 21 juli 2023. 

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This