11 x Stadswandeling Groningen

door | 2 apr 2021 | Actief, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Toeren en ontdekken » 11 x Stadswandeling Groningen   |  tags:  lijstje, wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Wandelen is momenteel het hoogtepunt van de dag. We kunnen niet veel anders dan ‘even eruit’. Maar het is zeker geen straf wanneer je in de mooiste stad van de wereld woont. Ik blijf graag dichtbij huis. Er is namelijk elke dag wel weer iets moois te zien en lekkers to go te scoren. De ene keer wandel ik een zelfuitgestippelde route langs de beste koffietentjes, de andere keer struun ik met de camera in de hand langs een selectie van fotogenieke plekjes in Stad. Dit zijn de leukste stadswandelingen in Groningen.
 

1. Stadswandeling050: een wandeling met hapjes en drankjes onderweg

Een heel tof initiatief van Sophie en Eva. Zij maken routes door de stad, langs verschillende leuke eettentjes. Met de route, opdrachten, quiz en menukaart wandel je door mooi Groningen en bepaal je zelf waar je een hapje en/of drankje doet (to go in coronatijden). Een mooi excuus om eindelijk die tjieskeek on a stick eens te proeven bij Wadapartja. Lees ook Ingrid haar blog over deze stadswandeling in Groningen.
Praktisch: elk weekend

 
Stadswandeling Groningen: wandelen Groningen
 

2. Ontdek Groningen door het oog van de lens: Fototour I Go Groningen

Een door I Go Groningen georganiseerde stadswandeling. Melvin en ik nemen je mee door de stad om Groningen door het oog van de lens te bekijken. Melvin is professioneel fotograaf en geeft je tijdens de wandeling praktische fotografietips. Je ontdekt Stad net even op een andere manier en komt thuis met de mooiste foto’s. Ik geniet hoe elke plek tijdens de verschillende seizoenen weer anders fotogeniek is. Het mooiste moment vind ik wanneer de tuinen in de rustgevende hofjes in bloei staan.
Praktisch: je kunt je individueel opgeven voor een geplande tour of je boekt een fototour voor jouw gezelschap.
 
Wandelen Groningen: Fototour I Go Groningen - foto door Ditmar de Vries


 

3. Oldschool VVV-stadswandelingen

Natuurlijk zijn er altijd nog de VVV-stadswandelingen. Fijn om een route op papier in je hand te houden? Koop ze in in de Groningen Store. Mijn favoriete stadswandeling in deze shop is ‘Hofjes en Gasthuizen’. Ik hou van de oase van rust in Stad. Dat is wat je aantreft in een hofje. Wist je trouwens dat er in Groningen 32 gasthuizen zijn? Veel he?! Een aantal zijn open voor publiek.
 

4. Digitale stadswandeling langs gasthuizen

Over hofjes en gasthuizen gesproken: deze digitale wandelroute van 8 kilometer voert je langs alle bestaande of voormalige gasthuizen in Groningen. Download simpelweg de route in de app van Storytrail en ontdek snel een mooie wandeling.
 

5. Stadswandeling van de ANWB

Ook de ANWB heeft een leuke wandelroute door Groningen-Stad voor jou beschikbaar. Je hoeft er niets voor uit te printen of geen papieren kaart voor te kopen. De route staat gewoon online en leidt je in 7 kilometer langs een paar van mijn favoriete plekjes zoals het Academiegebouw, de Prinsentuin en het St. Anthony Gasthuis. En wist je dat Groningen een door een architect ontworpen openbaar toilet heeft welke ook het bezichtigen waard is? Een reden om voor deze route te kiezen.
 

Openbaar Toilet Groningen: Urinoir Rem Koolhaas Erwin Olaf

Openbaar toilet, ontworpen door Rem Koolhaas en Erwin Olaf .

 

6. Culinaire route I Go Groningen: Vegan Foodie Walk

Als de horeca weer open is, is dit wel een heerlijke verwennerij. Laat je verrassen door de route die wij voor jou hebben samengesteld. Gezond en vegan eten op onze favoriete plekjes in Stad. En neem je camera mee want je komt langs mooie fotogenieke plekjes. Op je routekaart tref je een paar praktische fotografietips. Wist jij bijvoorbeeld al vanuit welke hoek je de Martinitoren mooi vast kunt leggen? Meer info over deze culinaire stadswandeling of reserveren.


 

7. Groene Wissel

De rondwandelingen van Groene Wissels beginnen en eindigen bij hetzelfde treinstation of dezelfde bushalte en zijn daarom makkelijk te bereiken met openbaar vervoer. Deze stadswandeling van 9 kilometer voert je langs hotspots als de Martinitoren, Groninger Museum, de Noorderhaven en het Noorderplantsoen. Om de digitale wandeling of GPS track te kunnen downloaden moet je abonnee zijn (of worden 😉).
 

8. Naberpaden

Op wandelzoekpagina staan diverse routebeschrijvingen (voor abonnees) van de Naberpaden van Marycke Naber. Ook deze routes lopen van station naar station en zijn daarom goed te bereiken met openbaar vervoer. Wandelingen van 10 kilometer langs hofjes tot 17 kilometer langs het Hoornse Meer.
 

9. Alternatieve Stadswandeling, voor groepen

De bekende bezienswaardigheden als Martinitoren en Vismarkt die kennen we nu wel. Deze alternatieve stadswandeling met Fiona laat je de verborgen muziek- en kunstcultuur in Stad ontdekken . Laat je inspireren en verrassen en boek deze wandeling voor jouw eigen gezelschap. Denk je dat je Groningen kent? Think again.
 
Alternatieve Stadswandeling Groningen - Foto van Paulien Stel tijdens tour 25112018 groep Ronn Perdok


 

10. Maak je eigen route met tips van Stadjers

Wij schrijven over alles wat we tof en mooi vinden in Groningen. Loop dus vooral even onze site door, zet de adresjes in je Google Maps en gaan met die banaan 😊 Enkele ideeën :
• Onze Willem schreef een leuk stukje over de 3 andere markten.
• Jose heeft de beste koffietentjes (ook met koffie to go) op een rij gezet. Vergeet deze niet in te plannen, het geeft je wandeling net even wat meer smaak.
 

11. Stadswandeling, een digitale routebeschrijving van Fokko en Karin

Je kunt je eigen route uitstippelen, maar je kunt ook deze route wandelen, samengesteld door Fokko en Karin. Over deze stadswandeling doe je ongeveer 2 uur. Je begint bij het Peerd van Ome Loeks op het stationsplein bij het stationsgebouw en volgt daarna de zeven kilometer lange route langs de mooiste gebouwen en plekken in het centrum van Groningen. De route leidt je ook naar een van de, naar mijn mening, mooiste hofjes van Groningen: Het Pepergasthuis.
 
Nog niet uitgewandeld?
Bezoek eens één van deze vijf mooie natuurgebieden in Groningen.
Op zoek naar een goede stadsplattegrond Groningen om zelf je wandeling uit te stippelen?
 
Wandelen Groningen: stadswandeling routes op de kaart van De Zwerver

 

Of check deze wandelgids met tien themawandelingen:

 

Heb jij leuke wandelroute tips door Groningen? Laat het me hieronder weten. Vind ik leuk!

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This