3x Andere markten in Groningen

door | 5 feb 2021 | Over Groningen

Home » Over Groningen » 3x Andere markten in Groningen   |  tags: 

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/willem-vonhof/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Als ik tegen mijn collega’s zeg dat ik in Groningen heb gestudeerd, hoor ik steevast iets over de Grote Markt (“dat plein met de Drie Gezusters”) en de Vismarkt (“met die mooie Albert Heijn”). Terecht, want dit zijn iconische pleinen voor de stad. Maar Stad heeft meerdere pleinen met ‘markt’ in de naam die het ontdekken waard zijn. Tijd dus voor een rondje andere Groningse markten.

Het leuke aan deze andere Groningse markten vind ik dat ze verspreid door de stad liggen. Zo maak je dus een mooie stadswandeling met drie keer een tussenstop op een markt. In de buurt van deze markten zijn er genoeg plekken om koffie, thee of iets anders lekkers af te halen. Dus trakteer jezelf en geniet ondertussen van deze drie bijzondere plekken in Stad.

 

1. Nieuwe Markt

Ken je de Naberpassage nog? Dit smoezelige stukje Stad met parkeergarage heeft gelukkig plaatsgemaakt voor een intiem plein, met het Forum als trekpleister van jewelste. Als ik op de Nieuwe Markt ben, voel ik me altijd even in het buitenland: de moderne architectuur en de oude gebouwen roepen bij mij – zeker op een zonnige dag – een vakantievibe op. Dit plein heeft in mijn ogen de potentie om een lekker borrelplein te worden, met veel terrasjes en levendigheid. Het Feithuis heeft bijvoorbeeld haar terras aan de achterkant weten te behouden. Ik kan niet wachten om vanaf dit terras mijn favoriete hobby uit te voeren: met een witbiertje lekker mensen kijken.
 
De Nieuwe Markt met het Forum Groningen, tijdens fototour 25 juni 2020 door Melvin Jonker
 
Ga je naar dit plein, zorg dan dat je via de Poelestraat en de Engelensteeg komt. Hier vind je namelijk de Engelenpoort uit de 17e eeuw. Jarenlang – voordat de Nieuwe Markt er was – waren de Engelenpoort en de Engelensteeg het domein van junks en vechtend uitgaanspubliek. Een plek waar je dus niet voor je plezier kwam en die op den duur ook werd afgesloten. Ik wist tot voor kort niet eens van het bestaan van de poort af! Heel erg tof dus dat gemeente Groningen deze poort weer in ere heeft hersteld.
 
De Engelenpoort, naar de Nieuwe Markt
 

2. Rademarkt

Dit was in de middeleeuwen de plek waar het Rad stond, het martelwerktuig van de stadsbeul. Als deze beul tegenwoordig hier zijn werkzaamheden zou uitvoeren, zou hij een groot probleem hebben aangezien het politiebureau zich nu aan deze markt bevindt. Van spanning en spektakel is tegenwoordig geen sprake meer op de Rademarkt. Toch moet je er naartoe! Aan de westkant van het plein bevindt zich het Sint-Anthonygasthuis uit 1517. De kenmerkende poort is een bezienswaardigheid op zich. Ooit werden in dit gasthuis mensen met De Pest verzorgd, daarna kreeg het de functie van dolhuis. Stadjers konden hier op zondag tegen betaling (!) naar de ‘dollen’ (oftewel: gekken) kijken. Bizar! Nu kan je hier ook een kijkje nemen en ik beveel het je van harte aan: de binnentuinen met de huisjes er omheen vind ik een oase van rust in de drukke binnenstad. Houd er wel rekening mee dat dit nu woningen zijn. En dat je de mensen tegenwoordig niet meer hoeft te betalen.
 
Sint Anthony Gasthuis aan de Rademarkt door Willem
 
Sint Anthony Gasthuis aan de Rademarkt door Willem
 

3. Ossenmarkt

Wellicht heb je ooit bij je bezoek aan Groningen je auto in de parkeergarage van de Ossenmarkt gezet, om vervolgens de stad in te lopen. Zonder daarbij stil te staan bij het plein zelf. Net buiten de Diepenring gelegen staat het vooral bekend om de kermis en andere evenementen. De gemeente heeft hier ook haar tijdelijke fietsendepot en dat maakt het plein in mijn ogen minder aantrekkelijk. Het parkje aan de overkant van de Nieuwe Boteringestraat fleurt de boel nog een beetje op en is een lekkere plek om je koffie to-go op te drinken.

De Ossenmarkt zelf heeft wel een lange historie. In de 17e eeuw werd dit plein aangelegd en bood het – verrassing! – plaats aan een veemarkt. Genoeg monumentale panden te zien hier; ik vind het Sichtermanhuis op nummer 4 het meest imposant. VOC-directeur Jan Albert Sichterman liet het bouwen en wilde hiermee het mooiste huis van Stad maken. Naar mijn idee is dát niet gelukt, maar het is wel een prachtig statig pand. En een bezoekje kon je vroeger veel opleveren: het verhaal gaat dat Sichterman vanaf het (nu verdwenen) balkon boven de voordeur wekelijks geld naar Stadjers strooide. Geld wat je vervolgens kon uitgeven bij het dolhuis aan de Rademarkt…
 
En? Welke van deze drie markten is jouw favoriet? Laat het me hieronder weten!
 

2 Reacties

  1. Wat een leuk artikel! Ik heb eraan moeten wennen maar ik vind de Nieuwe Markt ontzettend mooi geworden, Forum is namelijk een erg interessant en fotogeniek gebouw geworden!

  2. Boerenmarkt. Als je weet dat een os een koe is kan het gebruik van dit mooie plein als veemarkt geen verrassing meer zijn, eerder het gebruik als parkeergarage.

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This