4 x de leukste vaarroutes in en rondom Groningen

door | 4 sep 2020 | Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Toeren en ontdekken » 4 x de leukste vaarroutes in en rondom Groningen   |  tags:  lijstjes, natuur, varen

 

Begin mei kocht ik samen met mijn man een console boot. Een wens die hoog op ons lijstje stond en door corona in een stroomversnelling kwam. De afgelopen maanden ontdekten we de leukste vaarroutes in Groningen en omstreken: van lekker dobberen op ons eigen Woldmeer tot een rondje Stad varen. En onderweg natuurlijk aanleggen bij een restaurant of ijssalon.

Ik ben gek op water. Als kind voer ik al met mijn ouders en zussen over de Friese wateren met onze motorboot. Met een woning in Meerstad kon een eigen boot niet uitblijven. Een schot in de roos, want wat hebben we deze zomer genoten van het waterrijke Groningen. Hierbij mijn favoriete routes, aanlegplaatsen en adressen om een bootje te huren in Groningen.
 

1. Woldmeer (Meerstad)

Zodra de zon schijnt verandert Meerstad in een groot vakantiedorp. De (twee!) stranden stromen vol, kinderen spelen in het water en op de kades zijn complete families aan het zonnen, picknicken of zelfs barbecueën. Ook op het Woldmeer is er veel bedrijvigheid. Alle watersporten komen voorbij: varen, zeilen, supboarden, kiten, kanoën en windsurfen. Er zijn zwemmers, vaak zichtbaar door een oranje boei, die het meer oversteken en als je geluk hebt spot je zelfs een bananenboot. We hebben deze zomer hele dagen op het water doorgebracht. Eten en drinken mee, anker uit, heerlijk. Heb je geen boot met een anker? Leg dan aan bij de kade langs het Oeverpad, bij Strand Meeroevers of aan een paal bij een onbewoond eilandje in het midden van het meer.
 
boot varen op Woldmeer Meerstad Groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
In de zomermaanden staat op Strand Meeroevers een strandtentje. Hier haal je patat, snacks, ijs en drinken. Ook is hier een toiletvoorziening. In de toekomst komt bij beide stranden nog een horecagelegenheid. Ik hoop op een leuke plek waar je kunt lunchen, dineren en borrelen. De nieuwbouw maakt het Woldmeer uniek. Vaar dus zeker een rondje rondom de eilanden en vergaap je aan de grote villa’s, hippe schuurwoningen en moderne huizen met daken van riet. Een fijne manier om inspiratie op te doen voor als je ooit zelf een huis wilt bouwen.

Ook leuk om te lezen: Karen’s tip om met een bootje vanuit Groningen centrum naar het Woldmeer te varen.
 
boot varen op Woldmeer Meerstad Groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
Trailerhelling: Waterviolier 2, Meerstad (gratis)
Sluizen (vanaf stad)*: Slochtersluis en Tersluis
Bootje huren: nog geen. Huur een boot in de stad en vaar vervolgens naar het Woldmeer.
 

2. Paterswoldsemeer

Twee jaar geleden zijn wij aan het Paterswoldsemeer getrouwd (bij de Rietschans, aanrader!) en maakten we met de daggasten een rondvaart. Afgelopen zomer deden we dit over, nu met onze eigen boot. Het Paterswoldsemeer is een stuk groter dan het Woldmeer en leent zich goed voor één of meerdere vakantiedagen. Rondom het meer zijn verschillende faciliteiten, waaronder watersportverenigingen, een strandje en een haven. Overnachten kan in een hotel, vakantiewoning of op de camperparkeerplaats. Een tour langs de verschillende vakantiewoningen aan de Oude Badweg en de diverse eilanden (spot jij het huis van Bert Visscher?) is een must. De vakantiesfeer die hier hangt vind ik rustgevend en werkt aanstekelijk. En stiekem fantaseren over ooit een eigen zomerhuis hoort er natuurlijk bij.
 

aterswoldsemeer Groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips - foto door Stefan Vogelzang

Paterswoldsemeer – foto door Stefan Vogelzang


 
Midden op het meer zijn onbewoonde eilandjes waar je je boot kunt aanleggen. Prima locatie voor een frisse duik. Ook voor leuke horecagelegenheden zit je bij het Paterswoldsemeer goed. Bij Beachclub Kaap Hoorn (één van onze favoriete terrassen) waan je je op het strand. Voetjes in het zand, zomerse soft housemuziek op de achtergrond en met een limoncello spritz cocktail in de hand plaatsnemen op één van de loungebanken: kon minder. Het strandpaviljoen Paterswoldsemeer, een nieuwkomer (2018) aan het meer, is een low-profile strandtent waar je gerust op je slippertjes naar toe kunt. Het heeft een goede menukaart met vertrouwde gerechten als kroketten, fish & chips en flamkuchen. Andere leuke plekken om langs te gaan zijn Paviljoen van de Dame en de Rietschans. Hier is het nét wat luxer en is het eten iets spannender: denk aan kreeft, sushi en buikspek. Ook hebben ze op beide locaties een groot terras aan het water.
 
boot varen op Paterswoldsemeer Groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
Bootje huren: bijvoorbeeld Jachthaven Zuidwesthoek, de Rietschans of Meerwold (start Hoornsemeer)
Trailerhelling: Marina Kaap Hoorn (gratis), Jachthaven Zuidwesthoek (5 euro per keer)
Sluizen (vanaf stad)*: geen

 

3. Rondje Groningen stad

De stad biedt twee verschillende vaarroutes: een rondje centrum óf een grotere ronde waarbij je ook wijken als Reitdiep, Paddepoel en Zernike meepakt. Door de stad dwalen met een boot is heerlijk. Je ervaart de levendigheid van de stad vanaf een afstandje. Volle terrassen, forenzen en toeristen op weg naar het Centraal Station, het winkelend publiek. Ik kan hier uren naar kijken. Net als naar de diverse architectuur die je langs de kades vindt. Zoals de mooie gevels van de herenhuizen aan de Lage en Hoge der A. En wat dacht je van het moderne Groninger Museum dat van de buitenkant al kunst op zich is? Met de boot spot je bovendien verborgen kunstwerken onder de Groninger bruggen.
 
boot varen in groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
De stad kent uiteraard genoeg leuke plekken om aan te leggen voor het stillen van de (lekkere) trek. Voor een ijsje ga je naar Bij de Sluis, een koffie (mét de huisgemaakte cheesecake van bosbessen en kokos, die is heerlijk en past perfect bij een zomerse dag!) scoor je bij Wadapartja Westerhaven en een lunch to go haal je bij Bakkerij Blanche.
 
boot varen in groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
Vaar je de grote route, dan maken de huizen plaats voor meer groen. Dagjesmensen groeten je vanaf de fiets langs het water. Deze route brengt je langs Reitdiephaven. Met zijn bekende gekleurde huisjes een van de meest gefotografeerde plekken van Groningen.
 
boot varen in groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
Ook kom je langs het proeflokaal van Baxbier. Leuk om een lokaal gebrouwen biertje te drinken. Na de Dorkwerdersluis volgt het Van Starkenborghkanaal. Hier vaar je zomaar naast een groot vrachtschip. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe soepel zo’n kolossaal gevaarte door het water glijdt. Eng om hier met je bootje naast te liggen? Nee hoor. Wanneer je goed aan de kant gaat en de juiste vaarrichting aanhoudt, is er niks aan de hand. Hierna volgt een passage door de grootste sluis van Groningen: de Oostersluis. Een mooie afsluiter van je vaartocht.

Let op: houd bij het varen door de stad rekening met de bruggen die je tegenkomt. Grote kans dat je niet overal onderdoor kunt en dus moet wachten op brugbediening. Ook zijn er bruggen die niet open kunnen. Hier kun je dus alleen met een lage boot onderdoor.
 
Bootje huren: bijvoorbeeld Reitdiephaven, Boot huren Groningen of Grachtenboot Groningen
Trailerhelling: Damsterdiep 315, Groningen (gratis)
Sluizen*: kleine ronde geen, grote ronde Dorkwerdersluis en Oostersluis
 

4. Zuidlaardermeer

Een aantal jaren geleden maakte ik kennis met het Zuidlaardermeer. Samen met mijn schoonvader maakten we een vaartocht door Groningen, waarbij we ook een dag (en nacht) doorbrachten op dit mooie meer. Afgelopen zomer waren mijn schoonouders hier opnieuw en gingen we langs met onze boot. Op en rondom het Zuidlaardermeer hangt een nuchter Groningse ‘ons-kent-ons’ sfeer. Je groet elkaar en helpt elkaar waar nodig. Uniek aan het meer zijn de ondiepe plekken, waar je gemakkelijk kunt staan. Fijn wanneer je liever niet zelf of met kinderen in diepe meren zwemt. Zwemmen kan ook bij strand Meerwijck. Zomers liggen hier vele boten voor anker om te genieten van een plons in het water.
 
boot varen op Zuidlaardermeer Groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
Vaar de Meerwijckevaart op om de mooie (vakantie)woningen te bekijken. Wie weet vang je een glimp op van een FC Groningen speler, waarvan vele hier een woning hebben. Ook aan horeca is hier geen gebrek. Bij de Rietzoom kun je terecht voor een goedkoop hapje eten (de burgers zijn goed!). Paviljoen Meerzicht heeft naast goed eten ook heerlijke sorbets en bij beachclub Vifero geniet je met de voetjes in het zand van een lunch, diner of borrel. Overnachten kan op verschillende manieren, van kamperen tot in een luxe hotel. Wanneer je slaapmogelijkheden op je boot hebt kun je aanleggen in een jachthaven, bijvoorbeeld Meerwijck, Meerzicht of De Rietzoom. Echt, op het Zuidlaardermeer heb je binnen no-time de vakantievibe te pakken.
 
boot varen op Zuidlaardermeer Groningen: de leukste vaarroutes en bootje huren Groningen tips
 
Bootje huren: bijvoorbeeld bij De Rietzoom en Paviljoen Jachthaven Meerzicht
Trailerhelling: Meerweg, Zuidlaren (gratis)
Sluizen (vanaf stad)*: geen
 
Heb jij weleens een vaarttocht gemaakt in Groningen? Welke route is een aanrader en moet ik zeker aan mijn to sail lijstje toevoegen?
 
*Sluizen:
Bij een aantal routes kom je onderweg sluizen tegen. Heb je hier geen ervaring mee? Lees je dan van tevoren in en check de openingstijden op de site van de Gemeente Groningen. Niet alle sluizen zijn 24/7 bemand. Zou toch zonde zijn als je halverwege ergens strand.

 

1 Reactie

  1. Bedankt voor dit leuke, zomerse beeldverslag! Groningen heeft inderdaad mooie plekken om te bezoeken, maar de wijk Woldmeer kende ik nog niet. Lijkt me erg mooi en bijzonder om te zien, deze moderne nieuwbouwwoningen met rieten daken en dit inspireert mij voor mijn eigen huis wat ik aan het ontwerpen ben.

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This