Restaurant Dokjard, is toevallig ook nog eens een brouwerij

door | 4 mei 2019 | Bier, Borrel, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Restaurant Dokjard, is toevallig ook nog eens een brouwerij   |  tags:  Noorderhaven, bistro, brouwerij, terras

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Voor velen is het nog een onbekend stukje Stad. De vrijdagmiddagborrel van I Go Groningen houden we aan de Noorderhaven, op de hoek van het Noorderplantsoen. Hier zit Dokjard. In augustus 2018 opende deze brouw/-bistro haar deuren op een fotogenieke locatie.

Als ik bij Dokjard aankom zie ik Maya en Joukje van het lentezonnetje genieten op het terras aan de voorzijde. Ik loop het pand binnen om de eigenaresse te groeten. Jard blijkt een enthousiaste dame die ons I Go Groningen bloggers met open armen ontvangt.
 
Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water
 

Stoer

Bij binnenkomst vallen de brouwketels en de opslagvaten mij direct op. Jard brouwt hier overduidelijk haar eigen bier. Superstoer, net als de ruimte waarin ik sta. Robuuste stenen muren, houten tafels met metalen poten, vintage kasten en hier en daar een plant. In het midden van de ruimte is een rondzit met lekker zachte kussens. Van het knusse haardvuur heb ik vorige zomer al eens genoten tijdens een nazit van Noorderzon (jawel, op kruipafstand ?).
 

Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water

 
Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water
 
Ik loop achter Jard aan en kom via een klein trapje uit op de etage met bar en enkele zitjes. De ruime houten tafel voor grotere gezelschappen ziet er uitnodigend uit. Een etage hoger trekken twee ketels mijn aandacht. Hier wordt het wort gemaakt. Vanuit deze ketels loopt een buis, langs de stenen muur, rechtstreeks naar de tap. Had ik het woord stoer al gebruikt?
 
Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water
 
De enthousiaste jongens in de keuken koken met passie gerechten die net wat anders zijn. Dat levert een originele menukaart op welke steeds meer mensen weten te vinden. De ruimte bij de bar was  oorspronkelijk bedoeld als borrelhoek, vertelt Jard, maar dit gedeelte zit steeds vol met dinergasten. Eigenlijk zijn wij meer een restaurant met toevallig ook nog eens een brouwerij.
 
Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water
 

Lange aanloop

Terwijl ik een paar fotootjes maak vertelt Jard haar Dokjard story. Het was de bedoeling om 12 weken te klussen, maar het heeft 4 lange maanden geduurd om de ruimte van het voormalige bruine eetcafé Kaap Noord in een nieuw en hip jasje te hijsen. Het had allemaal wel wat sneller gemogen zegt ze. Maar het levert wel de inspiratie voor de naam van haar eigen bier. Tel deze zware klus, het engelengeduld en Jard haar voorkeur voor IPA bij elkaar op en je hebt het recept voor Klusbaas; bier met een pepertje.
 

Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water

 
 

Vrijmibo op het terras aan de waterkant

Op het terras kies ik voor de Klusbaas. Maya gaat voor haar old time favorite ’t IJtje. Albertha wordt blij van het ruime aanbod van alcoholarme biertjes en probeert de Habbekrats. Joukje moet nog rijden en gaat aan een verse gemberthee.
 
Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water
 
‘Door wat tegenslagen zijn de brouwketels nog niet aangesloten op de tap, maar dat gaat binnenkort toch echt gebeuren.’

Mijn Klusbaas krijg ik nu dus nog in de fles. Gebrouwen in de brouwerij van Baxbier, mij niet geheel onbekend. Maar als ik over een paar weken weer kom kan ik dit lekkere frisse biertje met pit van de tap krijgen, verzekeren de vriendelijke dames achter de bar mij bij vertrek.
 
Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water
 
Terwijl we in het zonnetje bijkletsen en het verkeer en de bootjes aan ons voorbij laten gaan, verrast Jard ons met een plank met meuk. Jum, ik val direct aan op de schaal nacho’s. De anderen tasten toe op de variatie aan brood met smeersels, papa dum’s, bitterballen, kaasjes, olijven en worstjes. Een rijkgevulde plank met een goede variatie aan beer food. En een tweede drankje gaat er bij deze plank nog heel goed in. Heerlijk zitten zo.
 
Dokjard: bierbrouwerij en Bistro Groningen, met terras aan het water
 
De zon is inmiddels achter de hoge grachtenpanden verdwenen en onze glazen zijn leeg. Het is dat we verplichtingen elders hebben, maar anders hadden we nog wel even door kunnen gaan. Er staan namelijk nog veel meer biertjes op de kaart om te proeven en we zijn ook wel erg benieuwd naar de smaak van de kip-cola boutjes. Die bestelling mag Jard vast noteren voor een volgende keer.
 

Praktisch:

Adres: Noorderhaven 63
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag vanaf 15:00 uur, zaterdag en zondag vanaf 14:00 uur.

 

Heb jij Klusbaas al eens geproefd? Laat weten wat je ervan vindt in een reactie hieronder.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This