3 x Verborgen kunst onder de Groninger bruggen

door | 31 jul 2020 | Bezienswaardigheden in Groningen, Kunst en cultuur, Wat te doen

Home » Wat te doen » Kunst en cultuur » 3 x Verborgen kunst onder de Groninger bruggen   |  tags:  lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

In Groningen hebben we overal kunstwerken, zelfs kunst onder bruggen in de Groningse Diepenring. Deze bezienswaardigheden zijn voor velen van ons onbekende stukjes Groningen. Wil je weten waar je de mooiste kunstwerken onder de Groningse bruggen kunt spotten? Ik vertel je waar de wachttijd voor een opengaande brug flink opgeleukt kan worden door het bewonderen van een mooi stukje kunst.
 
In Groningen kun je op verschillende manieren door de grachten. Op een sup, in een kano of op een rondvaartboot. Zo ontdek je de verborgen kunstwerken in de stad het snelst. Een andere optie is wachten totdat de brug opengaat en je de kunst voor een korte periode kunst aanschouwen. Onder drie bruggen in Groningen vind je kunst. Het leuke is dat ze vrij dicht bij elkaar liggen, scheelt je weer een rondje over de Diepenring wandelen of fietsen.
 

1. H.N. Werkmanbrug

Deze brug is het meest bekend onder de Groningers. De brug verbindt het stationsgebied met de binnenstad en wordt in de volksmond ook wel de Museumbrug genoemd. Al licht de echte Museumbrug tussen de Westerkade en de Praediniussingel. De Belgische kunstenaar Wim Delvoye is verantwoordelijk voor het kunstwerk. Het werk bestaat uit Delftsblauwe tegeltjes met daarop kinderspelen. Die kinderspelen bestaan alleen niet echt, zo is er een tegeltje waarop een jongetje tegen een ventilator plast en een waarop een windmolentje gaat draaien door het laten van een scheet.
 
Bezienswaardigheden: kunst onder H.N. Werkmanbrug ofwel Museumbrug Groningen
 

2. Herebrug

De Herebrug is een van de meest belangrijke toegangswegen van Groningen. De brug verbindt het Hereplein en de Hereweg over het Verbindingskanaal, onderdeel van de Groningse Diepenring. Onder deze brug vind je een kunstwerk van Rommert Boonstra. Bij het opengaan van de brug zie je een ijzeren bakje met daarin een foto van een havengezicht in de stad Groningen. De foto is gemaakt vanaf de Visserbrug en laat de Hoge der A en de Der Aa-kerk zien.
 

3. Oosterbrug

De Oosterbrug verbindt de Verlengde Oosterweg met de Oosterweg en gaat, net als de Herebrug, over het Verbindingskanaal. Kunstenaar Peter de Kan maakte een klankgedicht onder de brug. Het gedicht, genaamd ‘Gestadige beweging’, is geschreven door de Groningse kunstenaar H.N. Werkman. Wanneer de brug open gaat bewegen de letters langzaam, komt de brug tot stilstand, dan staan de letters stil.
Leuk weetje: het gedicht slaat nergens op, maar het rijmt wel.
 
Met wie fiets, sup of vaar jij binnenkort een rondje langs de kunstbruggen?

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This