Ambachtelijk Italiaans schepijs aan ’t Groningse water

door | 27 mei 2018 | Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Ambachtelijk Italiaans schepijs aan ’t Groningse water   |  tags:  ijs

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Op een warme en zonnige dag denk ik natuurlijk aan… IJS. En dan het liefst een flinke bol romig, ambachtelijk schepijs. Zodra de temperaturen oplopen, zet ik mijn kinderen op de fiets en neem ik ze mee naar ijssalon Bij de Sluis.

Deze ijssalon heeft het mooiste panorama-uitzicht over het water en ligt aan een pittoresk oud sluisje. En, ook niet onbelangrijk, het ijs is hier zó lekker dat een tweede ronde er zowat standaard bij hoort.
 
Bij de Sluis ijs Groningen
 

Proeven van de bestverkochte smaak

Er zijn maar liefst 24 smaken om uit te kiezen. Eigenaar Hans Letens helpt ons met een twinkeling in zijn ogen. Deze man doet duidelijk wat hij leuk vindt. Wat is zijn favoriete ijs, vraag ik hem. Zelf is hij dol op de limoncello, maar de yoghurt-sinaasappel is de best verkochte smaak.

De kinderen weten allang wat zij willen. Teije bestelt het roze aardbeienijs en Imme vraagt om een slagroomijsje. De ijscoman is niet van zijn stuk te brengen en stelt mijn tweejarige dochter het vanilleijsje voor. Daar is ze het helemaal mee eens. Zelf kies ik voor de yoghurt-sinaasappel. Normaal gesproken ben ik meer van smaken als vanille en karamel, maar ik wil natuurlijk weten wat men zo lekker vindt aan dit bestverkochte ijs van Bij de Sluis.
 
De lekkerste smaken ijs Groningen
 

We krijgen riante bollen ijs op een heerlijk krokant hoorntje

De eerste lik doet me denken aan een Solero-ijsje, toch wel een van mijn favorieten. Zalig! Door het warme weer moeten we wel flink dooreten, anders zijn ze weggesmolten voor je het weet. Ondertussen help ik de kinderen met hun druppende ijsjes. Ook die smaken goed en ze zijn veel te snel op.
 
Lekkerste ijs bij beste ijssalon Groningen
 

Klein maar fijn

Bij de Sluis is een overzichtelijke ijssalon. Klein maar fijn, zullen we maar zeggen. Fris en licht ingericht met grote ramen. Het voelt wat huiselijk, misschien doordat ik een paar persoonlijke spullen van de ijsboer zie liggen. De kinderen ontdekken leuke details in de ijssalon, zoals een beeldje van een ijsje dat op de kop de grond lijkt te zijn gevallen. En een ijscoman van Lego. ‘Wat een leuke kale ijscoman hè?’ zegt Hans tegen Teije en hij laat hem met het poppetje spelen. Teije glundert.
 
Lego ijscoman Groningen       
 

De tweede ronde

Als de ijsjes op zijn, gaan we nog even weer naar binnen voor een wc-stop. Twee nieuwe bezoekers nemen plaats op een krukjes in de schaduw onder de boom en op ‘ons’ vrijgekomen plekje op de bank geniet een mevrouw nu van haar ijsje. Als we uit de wc komen, bestelt diezelfde mevrouw net een tweede ijsje. Het smaakte haar blijkbaar ook goed.
 

Binnen bij beste ijssalon Groningen

 

Prachtige locatie aan het water

Groningen heeft meerdere ijssalons waar je een lekker ijsje kunt snoepen, maar de mooiste plek is wat mij betreft op het bankje voor Bij de Sluis. Hier kijk je uit op de bedrijvigheid bij de Koninklijke Groninger Roeivereniging De Hunze aan de Praediniussingel, aan de overkant van het water. Iets verder naar links zie je de toren van de Der Aa-kerk en loop je zo de Hoge en Lage der Aa op.
 
Beste plek ijssalon Groningen
 

En: je kan hier een rondje suppen door de grachten van Groningen

Als ik Hans vraag naar het suppen (stand up paddleboarden, staand op een surfplank peddelen) merk ik dat dit zijn tweede passie is. Hij vertelt vriendelijk wat de mogelijkheden zijn. Er zijn 5 sup-boards te huur bij Bij de Sluis. Je ziet ze trouwens wel staan, buiten tegen de muur. Hans heeft dit fenomeen in de stad geïntroduceerd en Bij de Sluis is (tot nu toe?) de enige plek in het stadscentrum waar je ze kunt huren. De ijscoman zijn enthousiasme steekt mij aan. Dit moet ik een keer doen. Een rondje suppen door de diepen (grachten) van Groningen. Hans vertelt dat je daar ongeveer een uurtje voor nodig hebt, maar hij maakt er geen probleem van als je iets langer bezig bent. En huur je ze voor twee uurtjes, dan kun je ook nog lekker aanleggen bij een van de vele terrassen die je onderweg tegenkomt.

We nemen afscheid met ‘tot de volgende keer’. Ik neem me voor om snel een datum te prikken voor een rondje suppen. Dan heb ik daarna ook wel weer een ijsje verdiend. Vind ik zelf.

 

Praktisch:
Adres: Bij de Sluis 1 Openingstijden: dinsdag – zondag 12:00- 18:00 uur
Vegans kunnen hier ook genieten van ijs met smaken zoals aardbei, citroen, meloen, mango en exotic.
Er is ook suikervrij ijs, lactosevrij ijs, ijs op waterbasis en zelfs ijs met alcohol
Er is een aanlegsteiger voor de deur.
Ook voor een goede kop Kaldi koffie kun je bij Hans terecht
 
Tips:
Suppen! Reserveer nu jouw sup-arrangement (suppen, koffie en ijs) in de webshop! 
Kirsten is in ieder geval enthousiast, lees nu haar sup-ervaring blog. 

 

Wat is jouw favoriete ijs bij Bij de Sluis? Geef je reactie hieronder.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This