De 10 leukste terrassen in Groningen, volgens Groningers

door | 27 jun 2018 | Eten en drinken

Home » Eten en drinken » De 10 leukste terrassen in Groningen, volgens Groningers   |  tags:  terras

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/kirsten-sikkema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Laat de zon zich zien? Dan stromen de Groningse terrassen vlot vol. De Drie Gezusters, de terrassen bij het Poeleplein en aan het Schuitendiep, De Kosterij onder de Martinitoren… Hartstikke leuk, maar die kennen we nou wel.

 

Dit zijn de favoriete terrasjes van de locals.

 

Terras aan de Groningse gracht: De Sigaar

Hooge der A 2

Vanuit je stoeltje op de kade heb je uitzicht op aangemeerde schepen, voorbijvarende sloepjes in de gracht en imposante pakhuisgevels. Dit is nou een oprecht gezellig terras. Fijne stoelen, vriendelijk personeel, goeie borrels en hapjes en een heel kalme sfeer.

Leuk om te weten: de Hooge der A is misschien wel het meest gefotografeerde stukje binnenstad. In de winter vindt hier het WinterWelvaart-festival plaats, waarbij grote zeilschepen aanleggen voor het publiek. De masten vol met lichtjes vormen een prachtig gezicht zo op de koude, donkere avonden.

Terras aan het water Groningen: Café De Sigaar aan de Hooge der A

 

Het hipste terras van Groningen vind je waarschijnlijk bij DOT

Vrydemalaan 2

Chillen in een beschilderde container of even ouderwets hangen op een picknickbank. Bij DOT is het terras allesbehalve standaard. Tja, ze zitten niet voor niets in het creatieve en kunstzinnige Ebbingekwartier.

Van ’s middags tot ’s avonds laat kun je hier terecht voor een speciaalbiertje en een speciaal-hapje. Of sluit de avond af met een film in de dome.

Terras Groningen: Dot restaurant met terras

 

Het wereld-terras van Mr. Mofongo

Oude Boteringestraat 26

Vanwege de praktische ligging naast het Academiegebouw rollen vele studenten na hun colleges hier het terras op. Maar ook als niet-student is het hier goed toeven. Het uitzicht op het authentieke plein is prachtig, de zon schijnt er vrijwel de hele middag en er gebeurt zoveel, dat je je nooit hoeft te vervelen.

Fijn feitje: Mr. Mofongo serveert culinaire lunchgerechten, snacks en diners en schenkt wereldse wijnen.

Terras Groningen: Mr Mofongo

Lees hier Sonja haar blog over de heavenly brownies van Mr Mofongo.

Het terras op met De Minnaar van de Rozenstraat

Kleine Rozenstraat 64

In de lieflijke Kleine Rozenstraat vind je café De Minnaar. Je moet het maar net even weten, want de Hortusbuurt staat niet bij iedereen op de kaart. De Minnaar heeft, ondanks (of misschien wel juist vanwege?) zijn simpele inrichting inmiddels al vele harten veroverd. Of ligt het aan de spelletjeskast?

Voor de speciaalbierliefhebbers: als brouwerij Martinus een nieuw biertje lanceert, schenkt De Minnaar ‘m als eerste.

Terras Groningen: Cafe de Minnaar

Loungeterras en beach club Kaap Hoorn

Kaapse Baan 1, Haren

Aan het water van de Hoornse Plas vind je het walhalla voor de lounge lover… Luxe is het zeker, deze strandtent. Het terras staat vol met steigerhouten loungebanken met dikke kussens, er klinken goede beats uit de speakers en ze schenken er verdomd goede cocktails.

Prima, dit terras ligt dan wel officieel in Haren, maar we eigenen ‘m graag toe aan Stad.

Enige minpunt: er is geen bediening op het terras.

Terras aan het water Groningen: Kaap Hoorn beachclub

Dit moet wel een Zondag zijn

Kruissingel 1

Om dit bijzondere paviljoen gebouwd in 1930 staan kleurrijke stoelen en tafels. Heb je geen zin om rechtop te zitten, dan neem je toch plaats in een strandstoel? Om je heen staan de bomen van het Noorderplantsoen dat ooit is aangelegd in Engelse landschapsstijl met slingerende paden, glooiende grasvelden, grote vijvers en heuvels van soms wel tien meter. In het gras picknicken studenten en stelletjes. Mensen laten hun hond uit. Fietsers kachelen voorbij rondom de vijver.

Welke dag het ook is, het voelt als een relaxte zondag.

Terras Groningen: Zondag in Noorderplantsoen

Verborgen terras in  Groningen: het plein tussen De Pintelier en De Uurwerker

Uurwerkersplein 1

Het is het huwelijk tussen twee liefhebbers van gezelligheid en goed drinken. De een nostalgisch en met een voorliefde voor speciaalbier, de ander wat jonger en hipper maar ook met een goede smaak.
Het terras  van Belgisch Café De Pintelier en De Uurwerker grenzen aan elkaar op dit plein. Dus is er bij de een geen plek, dan schuif je gewoon door naar de ander. Handig toch!

Geheugensteuntje: ga zitten bij De Pintelier voor een van de honderden smaken speciaalbier, en bij De Uurwerker voor een goede hap bij een wat beperktere keuze speciaalbier.

Terras Groningen: Uurwerker

Lees hier Kirsten haar blog over haar flexwerk uurtjes bij De Uurwerker.

Boten, De Toeter, Ludina, terras?

Turfsingel 6

De een noemt het ‘het terras van De Toeter’, de ander noemt het netjes ‘het Ludina-terras’ en weer anderen noemen het ‘dat terras op die vlonders aan het water’. Patato, potato.. eh? Dit terras is in 2016 uitgeroepen tot het beste terras van Nederland (publieksprijs) en kwam in de Terras Top 100 als beste terras van de provincie Groningen naar voren.

Wij gaan er gewoon graag heen vanwege de mooie ligging (houten vlonders, groen, aan het water, uitzicht op het schip in de gracht) en de goede bediening en bierkaart.

Terras Groningen: Ludina terras aan het water

De Klikspaan is ook al zo’n leuk buurtterras in Groningen

Rabenhauptstraat 78

Aan de toegangsweg richting het Stadspark ligt dit gezellige buurtcafé met terras. Hier pak je tot het laatste moment de zon nog mee. De bediening is er no-nonsense en er is genoeg keuze voor een gezellige borrel. Blokjes kaas, worstje, bitterbal erbij en je dag kan niet meer stuk.

Terras Groningen: Café de Klikspaan

Pronk: verborgen stadstuin in Groningen

Vismarkt 56

Je verwacht het niet als je voor Pronk aan de Vismarkt staat. Maar aan de achterzijde zit een heerlijk groen stadsterras. Tot laat in de namiddag is er zon. Voor wie sowieso liever in de schaduw zit, staan er luxe parasols en een meer dan comfortabele loungebank. Pronk serveert meesterlijke lunches en perfecte dinergerechten.

Terras Groningen: Pronk stads- en terrascafé

Lees hier Sonja haar blog over Pronk.

 

Staat jouw favoriete terras hier niet tussen? Laat het weten!

4 Reacties

  1. Ik vind het heerlijk vertoeven op het terras van Proeflokaal ‘t Kantoor met veel privacy en geen direct verkeer voor je langs.

  2. Het terras op het Binnenhof van het Prinsenhof. Heerlijk zitten in een historische omgeving. De lunch is erg goed!

  3. Ik ben natuurlijk als familielid van de brouwers-familie volstrekt objectief en daarom wil ik hier het terras van Brouwerij Martinus toch wel even noemen. Intiem, uit de wind, goede keuken lekkere bieren.

  4. Ons nieuwe Wadapartja terras aan de Pottebakkersrijge 21!!

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This