Varen in Meerstad: ontdek het Woldmeer per boot

door | 2 mei 2020 | Actief, Bezienswaardigheden in Groningen, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Varen in Meerstad: ontdek het Woldmeer per boot   |  tags:  Meerstad, natuur, varen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/karen-jansen/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Voor wie het nog niet kent: Meerstad is een stadsdeel in het oosten van de gemeente Groningen. Ik heb het van dichtbij zien ontstaan omdat ik er een aantal jaren naast heb gewoond. Meerstad omringt je met natuur en water. Heerlijk om een keer met je (gehuurde) bootje naar toe te varen en het gebied te ontdekken.

Meerstad komt voort uit de combinatie ‘meer’ en ‘stad’, en de 4 MEER-dorpen in de omgeving: Middelbert, Engelbert, Euvelgunne en Roodehaan. Ik kom er nog steeds regelmatig omdat er vrienden van mij wonen. Deze keer ga ik er heen met een ander doel: Meerstad vanaf het water ontdekken. Wist je trouwens dat het stadsdeel voor een groot deel uit water bestaat? Samen met schoonmoeder Hilly, vriendin Martine en haar moeder Roelie gaan we een gezellig dagje varen op het Woldmeer.

 

Een van de leukste vaarroutes Groningen: varen in Meerstad

Van rijtjeshuis en waterwoning tot eilandvilla

Hilly en Roelie laten Martine en mij aan het roer. Op het Woldmeer varen we langs de diversiteit aan huizen die Meerstad biedt: van rijtjeshuis en waterwoning tot eilandvilla inclusief eigen steiger. Wat een prachtige plekken om te wonen zo dichtbij de natuur. Een deel van de huizen is direct aan het water gevestigd. We zien zwanen vanaf het water wegvliegen, meerkoeten onder water duiken en we horen het riet zachtjes geluid maken door de wind. Vanaf het water ervaar je nog meer de rust, de schoonheid van de natuur en de stilte. Eventjes droom ik weg…

Een van de leukste vaarroutes Groningen: varen in Meerstad

Een van de leukste vaarroutes Groningen: varen in Meerstad

Activiteiten rondom het Woldmeer

In de verte spotten we de Robinia houten uitkijktoren, strand Meeroevers en het maisdoolhof en zetten koers om er naartoe te varen. Er is voor ieder wat wils: toren beklimmen, het doolhof uitproberen, op het strand liggen of een kajak of sup huren. Wij besluiten vandaag om lekker op de boot te blijven en vooral te kijken naar de actieve mensen in het water en nabij het strand.

Een van de leukste vaarroutes Groningen: varen in Meerstad, o.a. langs uitkijktoren

Een van de leukste vaarroutes Groningen: varen in Meerstad

De vissen zien zwemmen

Het valt ons op dat het water er schoon uitziet. We kunnen de vissen duidelijk zien zwemmen. Martine heeft vooronderzoek gedaan over het Woldmeer. Wat blijkt? Omdat het Woldmeer uit regenwater bestaat, is het een van de schoonste wateren van Nederland. Door een uniek water beheersysteem, wordt zo min mogelijk water van buitenaf ingelaten. En omdat het water zo schoon is, groeien er veel waterplanten in het meer. Deze planten zorgen er ook voor dat het water zo schoon blijft. Perfect water om even een verfrissende duik te nemen!

Een van de leukste vaarroutes Groningen: varen in Meerstad

Conclusie

We genieten volop van deze zonnige dag op de boot en bovenal van de rust en de vrije uitzichten. Ik ben enigszins verrast over de diversiteit aan activiteiten. Een gezellige dag die zeker voor herhaling vatbaar is. De volgende keer kies ik voor een actief dagje Meerstad en Woldmeer. Het lijkt mij leuk om het suppen uit te proberen.

Een van de leukste vaarroutes Groningen: varen in Meerstad

Praktisch:
Vanaf Stad bereik je het Woldmeer via het Eemskanaal en het Slochterdiep. Je hebt via de Slochtersluis een directe vaarverbinding met de stad en het uitgebreide regionale watergebied van Groningen en het Woldmeer. De Slochtersluis wordt bediend vanaf post Oostersluis.

Vanwege de coronamaatregelen is de Slochtersluis tot en met 31 mei voor de recreatievaart gestremd.

Bedieningstijden na 28 april 2020:
– 1 april tot 1 oktober: maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 20.00 uur
– 1 april tot 1 oktober: zondag en feestdagen van 9.00 tot 19.00 uur
– 1 oktober tot 1 april: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
– geen bediening op kerstdagen en nieuwjaarsdag
– de laatste schutting start uiterlijk een half uur voor einde bedieningstijd

Tips:
Lees meer blogs over Meerstad.

Noot: Karen haar boottochtje vond plaats vóór de coronamaatregelingen ingingen.

Heb jij wel eens gevaren op het Woldmeer? Laat het in een reactie hieronder aan mij weten.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This