8 x uitkijktorens in Groningen

door | 1 sep 2023 | Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Toeren en ontdekken » 8 x uitkijktorens in Groningen   |  tags:  gratis, kindvriendelijk, lijstjes, natuur

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Ik bewonder Groningen graag vanaf grote hoogte en verwonder me telkens weer hoe mooi ze is. Het beklimmen van een uitkijktoren laat me genieten van de landschappen en vergezichten. Dit zijn mijn favoriete uitkijktorens in en rond Stad. Ga je mee op ontdekking? Ook leuk trouwens om je (hard-)loopgroepje uit te dagen 😉

 

1. De Onlanden (26 m)

In een van mijn favoriete natuurgebieden staat deze bijzondere uitkijktoren van 26 meter hoog. Vanaf de parkeerplaats aan de Noorddijk in Peize is het maar een kilometer lopen naar de uitkijktoren. Ieder niveau van de toren geeft letterlijk een andere kijk op de prachtige natuurlijke omgeving. Kom jij de 127 treden tellen?
 

2. Onnepolder in Noordlaren (hoogte onbekend)

De Onnepolder is een natuurgebied van Stichting het Groninger Landschap. Het gebied ligt ten westen van het Zuidlaardermeer, parallel aan de Hondsrug tussen Haren en Noordlaren. De uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over de polders Onnepolder en Oostpolder en het Zuidlaardermeer. Voor vogelliefhebbers is dit helemaal een mooie plek. De Onnepolder is namelijk een weidevogelgebied. In de zomer broeden onder andere grutto’s, kieviten en tureluurs in het gebied. Beklim de toren en wie weet zie je ook nog een imposante zeearend of een zeldzame witwangstern. Parkeren kan in het haventje bij de kruising van de Meester Koolweg en Lageweg in Noordlaren.
 
Uitkijktoren en uitzichtpunt Groningen: Onnepolder
 

3. Belvedere uitkijktoren in Selwerd (10 m)

De uitkijktoren van tien meter hoog staat aan de noordkant van begraafplaats Selwerderhof en is een kunstobject. Je kijkt uit over het historische landschap waar ooit een kasteel en een klooster stonden. Het terrein is sinds 1975 zelfs een beschermd archeologisch rijksmonument. Er is alleen niet veel van het monument te zien, omdat het zich vooral ondergronds bevindt. Maar er is een informatiebord dat je alles vertelt over de historie en hoe het voormalige klooster is verdwenen. Dankzij de uitkijktoren is het gebied aan het Van Starkenborghkanaal goed te overzien. Je kunt er ook wandelen op de speciaal aangelegde wandelpaden. Het gebied is verder gemarkeerd door vier stalen handen met gedichten.
 
Belvedere uitkijktoren in Selwerd. Uitzichtpunten in Groningen
 
Belvedere uitkijktoren in Selwerd. Uitzichtpunten in Groningen
 

4. Uitkijktoren (hoogte onbekend) bovenop de Kardingerbult (30 m.)

Tijdens een wandeling door het prachtige natuurgebied Kardinge, of tijdens een bezoek aan sportcentrum kardinge, kun je deze uitkijktoren niet missen. Deze toren staat namelijk op het hoogste punt van de provincie Groningen, de Kardingerbult. De bult ligt 30 meter boven zeeniveau. Ja, deze bult moet je dus eerst beklimmen om bij de uitkijktoren te komen. Maar geen zorgen, er staan bankjes aan de voet van de toren om even uit te rusten en van het eerste uitzicht te genieten voor je de houten uitkijktoren beklimt. Wat ga jij doen? Kijk jij liever naar het stadscentrum, op zoek naar het Forum? Of geniet je van de rust van het uitzicht op de Kardingerplas en het Ommeland? Op de helling van de bult zie je misschien wel bikers aan het crossen. En aan de voet van de bult kun je verder met je avontuur op de skatebaan. Of ben je nog niet uitgeklommen? Check de sculpturale klimtoren van de klimhal verderop op het terrein van Kardinge. Ben je niet zo’n waaghals maar wil je wel meer vermaak, dan is er altijd nog pitch en putt op een steenworp afstand.
 
Uitkijktoren Kardingerbult met uitzicht in Groningen
 

5. Uitkijktoren Meerstad (8 m)

Deze acht meter hoge uitkijktoren is een van de eerste opvallende bouwwerken van Meerstad. De houten toren staat sinds 2013 aan de rand van het Woldmeer, direct naast het strand in Meeroevers. De klim omhoog levert een prachtig uitzicht op over het Woldmeer, Meeroevers en Tersluis. Na je klim kun je nog even lekker op het naastgelegen strandje liggen en een duik in het water nemen. Dan zie ik je daarna op het terras van het StandHuis?
 
Uitkijktoren Meerstad, naast Maisdoolhof: gratis en leuk uitje met kinderen in Groningen
 

6. Geheugenbalkon (10 m)

Dit is een wat vreemde eend in de bijt in dit rijtje van uitkijktorens. Vanaf dit kunstwerk kijk je uit over de stad die zich vernieuwt. Tegelijkertijd bevind je je op oude delen van de ring. Als je naar boven klimt, zie je misschien wel een oude vangrail en hergebruikt beton en asfalt. De uitkijktoren staat op de hoek van de Hereweg en de zuidelijke ringweg en biedt uitzicht over de bouwwerkzaamheden. Op dit punt verdwijnt de weg onder de grond. Hierbovenop komt een nieuw park: het Zuiderplantsoen. De uitkijktoren verbindt op deze manier verleden, heden en toekomst.
Het geheugenbalkon is een onderdeel op een wandelroute van 3,5 km. Aan verschillende locaties op de route zijn audiofragmenten toegevoegd. Deze kunstroute is als boekje gratis verkrijgbaar bij Kunstpunt Groningen. Download hier de printversie van de route.
Deze kunstroute neemt je ook mee naar het Sterrebos en Kempkensberg.
 
Uitkijktoren Groningen: uitzicht vanaf Geheugenbalkon Zuidelijke Ringweg
 
Uitkijktoren Groningen: uitzicht vanaf Geheugenbalkon Zuidelijke Ringweg
 
Uitkijktoren Groningen: uitzicht vanaf Geheugenbalkon Zuidelijke Ringweg
 

7. De Martinitoren

Na alle vergezichten in de natuur wil je misschien ook wel weer eens genieten van het Stadse leven. Waar kun je dat nu beter doen dan vanaf de mooie Martinitoren, midden in het centrum van Groningen. Dit is de enige toren in deze lijst waar je voor moet betalen.
 
Uitzichtpunt en uitkijktoren Martinitoren in Groningen Stad
 

8. Forum (45 m)

Een selfie met de Martinitoren? Dat kan op z’n best vanaf deze uitkijktoren midden in de stad; het Forum. Vanaf 45 meter hoogte heb je een fenomenaal uitzicht over de hele stad en met mooi weer kun je zelfs Schiermonnikoog zien. Zeven roltrappen en een gewone trap brengen je in nog geen zeven minuten naar de bovenste verdieping van het indrukwekkende gebouw. Maar, het gebouw is zo indrukwekkend, dat je misschien nog wel even een uitstapje doet naar een expositie of een koffiestop inlast. Voor mij en mijn kinderen biedt het gebouw zelfs regelmatig een complete middag uit.
 

Uitzichtpunt en uitkijktoren het Forum in Groningen Stad

Foto gemaakt door Mirjam van der Werf tijdens een I Go Groningen fototour.


 

9. Bonustips voor uitzichten in de stad: dakterrassen

Hou je van uitzicht maar ook van een drankje? De dakterrassen van Cappuvino, Vapiano en BOOVN bieden je óók een prachtig uitzicht in en om Groningen Stad.

 

Wat is jouw favoriete uitkijktoren in of nabij Groningen Stad? Laat het me hieronder in een opmerking weten. Vind ik leuk!
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This