Klimmen bij Bjoeks. Gaat er toch iets boven Groningen?

door | 2 mrt 2019 | Actief, Wat te doen, Workshop

Home » Wat te doen » Klimmen bij Bjoeks. Gaat er toch iets boven Groningen?   |  tags: 

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/joukje-van-heukelem/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Wanneer je langs Kardinge in Groningen rijdt, kun je er niet omheen: de 37 meter hoge en 11 meter overhangende klimwand ‘Excalibur’. Voor een klimliefhebber de ultieme proef, voor de beginner een indrukwekkend gevaarte. Ik ga op onderzoek uit wat je nodig hebt om deze klimwand te bedwingen. Op naar Klimcentrum Bjoeks.
 

Beginnen bij de basis

Met nul klimervaring op de teller kun je niet gelijk aan de uitdagende klimwand ‘Excalibur’ beginnen. Samen met vrienden boek ik dan ook een introductieles in de klimhal zelf. Op de fiets er naartoe begint het al te kriebelen: “Zou ik hier goed in zijn?”, “Heb ik misschien hoogtevrees?” Bij aankomst krijgen we een korte instructie waarna we gelijk in een ‘tuigje’ gehesen worden. De instructeur geeft goed aan waar we op moeten letten en checkt uiteindelijk bij iedereen of de klimgordel goed vastzit. Vervolgens krijgen we uitleg over het zekeren en hoe je weer veilig op de grond terugkomt. En dan, dan mogen we al beginnen.

Klimmen Groningen Kardinge: introductieles in klimhal

 

Als een Tarzan door de klimhal

Lekker veilig laat ik eerst mijn man naar boven klimmen. Dat gaat supersoepel en binnen no-time mag ik. Dat is wel even wennen! Ik heb vroeger veel gezwommen, dus kracht heb ik wel. De kunst is alleen om zo min mogelijk kracht te gebruiken. Met het lichaam dicht tegen de muur klim ik eerst eens tot halverwege. Ik merk dat ik toch een kleine angst moet overwinnen. De eerste keer aankomen boven in de nok geeft dan ook een enorme kick. Dit is gaaf! Voor we het weten zijn we al bijna anderhalf uur verder. Tijd voor de afronding. We mogen springen vanaf de reuzenpendel. Als ware Tarzans slingeren we één voor één gezekerd aan een soort liaan door de klimhal. Een heerlijk manier om je weer even kind te voelen!

Klimmen Groningen Kardinge: klimmuur in klimhal

Klimmen Groningen Kardinge: klimmuur in klimhal
 

Naar grotere hoogte

Na de introductieles is het mogelijk om een basiscursus te volgen waar je in 3×2 uur wordt opgeleid tot een zelfstanding indoorklimmer. Verder zijn er nog de cursussen ‘Indoor Voorklimmen’ en ‘Outdoor Voorklimmen’. Na genoeg oefensessies en opgebouwde ervaring mag je uiteindelijk zelf de Excalibur bedwingen. Ben je een echte daredevil dan kun je ook kiezen voor de introductiecursus Excalibur. Je krijgt dan kans om aan de makkelijke kant van de klimwand onder begeleiding van een instructeur naar boven te gaan. Succes wordt niet gegarandeerd, een toffe ervaring wel. Ik ga in ieder geval voor een tweede les.


Praktisch:
Adres: Bieskemaar 3 in Groningen
– Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 14.00 – 23.00 uur en in het weekend van 11.00 – 23.00 uur
– Aanbod: klimcursussen / arrangementen voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, kinderfeestjes of schoolreisje / boulderen / zelfstandig klimmen
– Bijzonder: je kunt zelfs een nachtje slapen óp de Excalibur.

 

Staat het beklimmen van de klimwand Excalibur ook op jouw bucketlist? Laat het hieronder weten in een reactie.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This