De twee ultieme stadsoase’s: het Sterrebos en stadstuin Kempkensberg

door | 25 aug 2023 | Bezienswaardigheden in Groningen, Kunst en cultuur, Over Groningen, Wijken

Home » Over Groningen » De twee ultieme stadsoase’s: het Sterrebos en stadstuin Kempkensberg   |  tags:  Sterrebos, architectuur, gebouwen, natuur, stadstuin Kempkensberg

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/lieuwe-rozema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Op 25 loopminuten en 10 fietsminuten ten zuiden van de Grote Markt ligt het schaduwrijke Sterrebos, met pal daarnaast de kleurrijke stadstuin Kempkensberg. Dit alles op smaak gebracht met een vleugje moderne architectuur.
 

Het Sterrebos

Komend vanaf de Hereweg, valt je oog meteen op het Joods Monument van Edu Waskowsky. Zes koperen handen op sokkels. Oorspronkelijk was er nog een zevende hand gepland, maar Waskowsky stierf voordat die gereed was. Midden in het bos staat de muziekkoepel, waar ooit The Cure nog speelde en die de afgelopen jaren vooral diende als overdekte slaapplaats voor daklozen. Het bos werd in 1882 opnieuw ingericht in de Engelse landschapstijl, met kronkelpaadjes, een vijver en heuveltjes. En zo ziet het er nu nog steeds uit. Een bosrijke en groene stadsoase, met veel schaduw en bankjes. Een prachtige plek voor een wandeling of een meditatief moment.
 
Kunst Hand in het Sterrebos, een mooi park in Groningen
 
Koepel in het Sterrebos, een mooi park in Groningen
 
Het Sterrebos, een mooi park en stadsoase in Groningen
 

Leuk weetje:
In 1964 werd het Sterrebos door de komst van de zuidelijke ringweg verdeeld in het kleine noordelijke en het bosrijke zuidelijke deel. Amper zestig jaar later brengt de vernieuwde en deels ondergrondse zuidelijke ringweg, beide delen weer samen in wat straks het Zuiderplantsoen gaat heten.

Het imposante witte kantoorgebouw Kempkensberg, in de volksmond het Cruiseschip genoemd, scheidt het Sterrebos van de stadstuin.
 
DUO gebouw bij stadstuin Kemkensberg
 
Mooie architectuur van DUO gebouw bij stadstuin Kemkensberg in Groningen
 

Stadstuin Kempkensberg

Plant 40.000 bloembollen en 55.000 vaste planten op het dak van een parkeergarage en leg verschillende regenwaterbassins aan. Het resultaat? Een bloemrijke, wintergroene en ecologische stadstuin, waar bijna het hele jaar door de kleuren vanaf spatten. In 2018 won de tuin een dikke internationale prijs. Volkomen terecht. Het rustgevende geluid van stromend water, het lichtobject gebaseerd op twee parende vogels en de wuivende rietkragen maken dit de ideale plek om even rustig op adem te komen.
 
Kunst in stadstuin Kemkensberg Groningen
 
Water in stadstuin Kemkensberg GroningenNatuur in stadstuin Kemkensberg Groningen
 
Het Sterrebos en de stadstuin liggen op 5 minuten lopen van het fraaie station Europapark. Verkozen tot het beste nieuwe gebouw van Groningen in 2013. Met een beetje fantasie zie je in de stationsdaken een paar vleugels, die je mee op reis nemen naar onbekende bestemmingen. Nou ja, dat is in ieder geval wat ik erin zie. Let ook even op de fraaie groenvoorziening rondom het station.

Lunchen doe je in het Paviljoen Sterrebos met buitenterras. Het adres is Helperzoom 3b.
 

 
Nog niet uitgekeken op het groen in Groningen? Lees dan ook even over deze vijf natuurgebieden in en om Stad.

Waar in Groningen kom jij het liefste tot rust? Laat het ons hieronder weten.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This