11 x Picknicken: de mooiste picknickplaatsen in Groningen

door | 4 jun 2021 | Eten en drinken, Proeven, Wat te doen

Home » Wat te doen » 11 x Picknicken: de mooiste picknickplaatsen in Groningen   |  tags:  kindvriendelijk, lijstjes, natuur, varen, zomer

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Spendeer jij je zomeravonden in Groningen op een postzegelbalkon of in een benauwde kamer? Dat is zonde! Het ultieme zomergevoel beleef je met een lekkere picknick in het park of in één van de mooie natuurgebieden op fietsafstand van het centrum. Hieronder vind je de 11 mooiste picknickplaatsen in Groningen én de dichtstbijzijnde supermarkt om je picknickmand te vullen.

Gezellig bijkletsen met een zelf meegebrachte sandwich, mocktail en fruitsalade aan het water of in de natuur. Geen inspiratie, zin of tijd om zelf naar de supermark te gaan? Trakteer jezelf op deze gevulde picknickmand vol lekkers gemaakt met lokale ingrediënten. ’s Ochtends bij je thuisbezorgd, voordat jullie op pad gaan. Lekkerder en makkelijker kan niet mienjong.
 

 

1. Gezonde picknick- Plukbos Kardinge

Laat de bakjes fruit maar thuis, want bij Plukbos Kardinge pluk je zelf fruit! De aardbeien zijn heerlijk zoet en vreselijk lekker. En ze komen niet uit een verwarmde kas, maar gewoon uit de Groningse grond. Ben je niet zo’n aardbeienfan? Geen probleem. In de aangelegde akkerranden vind je ongeveer 60 verschillende fruit- en notenbomen. Ook zijn er drie veldjes met bessen en fruitstruiken. In de zomer kan je ook veldbloemen plukken. Leuk om mee naar huis te nemen of om je picknick op te fleuren.
 
Plukbos Kardinge- Picknick Groningen tip
 
Adres: Kardingerplein 1, Groningen.
Dichtstbijzijnde supermarkt: Het Plukbos?
 

2. Gezellige mensenmassa- Noorderplantsoen

Zoek je een gezellige mengelmoes van alle inwoners van Groningen, dan is het Noorderplantsoen the place to be. Dit lapje groen is namelijk het toevluchtsoord van vele stadjes en studenten. Massaal komen ze hierop af om te picknicken en ongelijk geef ik ze niet. Rondom het park zijn meerdere supermarkten, ideaal als je niet te veel gedoe wilt met eten verslepen. Daarnaast is het ook de perfecte plaats om de Groningse lekker leven-cultuur op te snuiven.
 
Noorderplantsoen - Picknick Groningen
 
Adres: Kerklaan 1.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Jumbo Beren 85, Jumbo Wilhelminakade 21 en Coop Kerklaan 75.
 

3.Natuuroase met actief tintje – Stadspark Groningen

Het Stadspark is het ondergeschoven pareltje van Groningen. Wat eigenlijk heel jammer is. Het Stadspark is namelijk aanzienlijk rustiger en veel groener dan het Noorderplantsoen. Het is de perfecte plek voor een picknick midden in de natuur. Daarnaast is er van alles doen. Maak eens een wandeling door het bos, aai de geitjes bij de kinderboerderij, voer de hertjes in het hertenkamp of ga samen frisbeeën. Of: daag elkaar uit voor een ouderwets damspel. Bij de kinderboerderij staan twee picknicktafels met een dambord erin. Pak wat verschillende kleuren stenen van de grond en voilà!
 
Stadspark Groningen - Picknick Groningen tip
 
Adres: kruising Paterswoldseweg/Parkweg/Concourslaan
Dichtstbijzijnde supermarkten: Coop Paterswoldseweg 68 en Aldi Hoornsediep 147-153.
 

4. Picknick voor adelheid – Prinsentuin

Chic picknicken? Dat doe je in de Prinsentuin in Groningen. Ja, je leest het goed! Ook hier smeer je rustig een fatsoenlijk stokbroodje met kruidenboter. Alhoewel, een sandwich met ham en truffel zou beter passen… Deze centrale stadsoase is een renaissancetuin achter Grand Café en Hotel Prinsenhof, vol rozen en buxushagen. Wanneer je in de Prinsentuin bent, merk je helemaal niks meer van de drukke Turfsingel en word je omarmd door allerlei geuren en kleuren. Een perfecte locatie om écht even te genieten. Helaas zijn er weinig zitbanken, dus mochten die allemaal bezet zijn, spreid dan je picknickkleed uit in het park achter de Martinitoren (Martinikerkhof, wees gerust, geen echt kerkhof).
 
Prinsentuin Groningen - foto door Wil de Boer
 
Adres: ingangen aan: Kattenhage en Turfstraat
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn Oude Ebbingestraat 19
 
 

5. Aan het strand – Hoornseplas

Wil je zand tussen je tenen, maar picknicken op een grasveld? Dan zit je bij de Hoornseplas goed. De Hoornseplas is een fijne recreatieplas met verschillende zandstrandjes en groene zonneweides. Na je picknick kan je heerlijk romantisch rondom het meer slenteren. Ook zijn er toiletten en verschillende snack- en drankverkooppunten, dus mocht de picknick niet lukken, dan is een patatje gelukkig niet ver weg.
 
Hoornseplas - Picknicken aan het water
 
Adres: Achterom, Hoornseplas.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn B. S. F. von Suttnerstraat 1. 
 

6. Prachtige oude schepen – Grachten van Groningen

Wat is leuker dan bootjes voorbij te zien varen terwijl je heerlijk zit te picknicken? Je legt je kleed neer en zwaait je benen over de stenen kade, terwijl je van een stokbrood met aioli geniet en kijkt naar de prachtige houten schepen en plezierbootjes. Oer-Gronings en een fantastisch uitzicht!
 
Picknicken aan het water- grachten Groningen
 
Adres: Hooge der A.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn Brugstraat 14.
 
 

7. Kleurrijk Scandinavië – Reitdiep

Voor felgekleurde huisjes aan het water hoef je echt niet helemaal naar Kopenhagen. Weinig mensen weten het, maar in Groningen hebben wij ons eigen stukje Kopenhagen: het Reitdiep. Ik geef toe, het is een stukje fietsen en het is toch iets kleiner dan Kopenhagen, maar dit is een uitstekend plekje om te picknicken aan het water. Ga bijvoorbeeld lekker bij de jachthaven zitten en droom weg bij de kleurrijke, Scandinavisch aandoende bebouwing.
 
Reitdiep haven Groningen
 
Adres: Reitdiephaven 151.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Jumbo Reitdiephaven 261.
 

8. Zonsondergang op het water – Paterswoldsemeer.

De zonsondergang is eigenlijk altijd mooi… Maar bij het Paterswoldsemeer is het daadwerkelijk spectaculair. Nog beter, zonsondergang óp het water van Paterswoldsemeer. Pak wat kant-en-klare hapjes bij de dichtstbijzijnde supermarkt en haal een kano bij jachthaven Zuidwesthoek. Daar huur je al een kano vanaf 5 euro per uur. Je kunt je kano op meerdere punten aanleggen om samen even te picknicken. Wat is hier speciaal aan? Tja… ik kan wel een poging doen om dit plekje te beschrijven, maar ik denk dat deze foto wel genoeg zegt…
 
Paterswoldsemeer - Picknicken aan het water in Groningen
 
Adres: Jachthaven Zuidwesthoek Meerweg 247(Haren)
Dichtstbijzijnde supermarkten: Zorg dat je van tevoren al wat hapjes inslaat

 

9. Heerlijk toeven op het water…- beDRIJFNAT

Nu we het toch over water hebben, heb je al eens de stad ontdekt vanaf het water? Al dobberend door de diepen van Groningen, ontdek je al snel nieuwe stadsgezichten. Bij BedrijfNat huur je een kano, waterfiets of fluisterboot. Je kunt natuurlijk zelf even langs de Appie om je picknickmand te vullen, maar je kunt je ook volledig laten verzorgen door de I Go Groningen Picknickbox te bestellen.
 
Picknick bootje Groningen 't Peddeltje
 
Adres: DRIJF-IN onder de Herebrug, 9711 EP Groningen
Dichtstbijzijnde supermarkten: AH to go Stationsplein 3, Albert Heijn Zuiderdiep 14 of je leg aan bij het Frank Mohr Institute en loop naar Albert Heijn Brugstraat 14.
 
 

10. Een écht Grunneger bucketlist item– Nijveenstersluisje

Een van mijn favoriete plekjes in Groningen is net voorbij het Nijveenstersluisje bij het Paterswoldsemeer. Het is even fietsen, maar dit plekje is heilig. Zelfs als je erheen fiets of rijdt kom je al in een geheel andere stemming. Onderweg kom je van alles tegen: paarden, reigers, een moerassig beekje, kronkelende wegen, hangende bomen. Op de plek zelf vind je weinig volk, maar toch alle schoonheid van Groningen verpakt als een screensaver. Kijk je links, dan zie je een authentieke molen. Kijk je rechts, dan zie je een oude houten steiger en kijk je recht vooruit, dan zie je allerlei verschillende bootjes dobberen op het Paterswoldsemeer.

Kortom: wil je weg van alle fietsers, weg van de mensenmassa, weg van alle dagelijkse zorgen en alleen ongerepte natuur en Groningse landschappen ervaren? Ga dan picknicken aan het water bij het Nijveensterkolksluis.
 
Picknicken aan het water Groningen - tip van blogger: Nijveensterkolksluis
 
Adres: Nijveensterkolksluis.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn B.S.F. von Suttnerstraat 1.
 

11. Oosterpark in Groningen

Ken je het Stadspark en Noorderplantsoen inmiddels op je duimpje? Neem je picknickmand eens mee naar de Oosterparkwijk en strijk neer in het groen van het Oosterpark of het Pioenpark. Ook hele mooie plekjes met een afwisseling van groen, kleurige bloemen en water in Stad.
 

Shoptips:


Maak je picknick compleet met een picknickmand of picknicktas. Dit is onze favoriete gekoelde picknick rugzak met servies en bestek. En vergeet ook niet dit toffe waterdichte XXL picknickkleed (200 x 200 cm)

 
Nog niet uitgelezen? In deze blogs vind je ook toffe tips voor vermaak in Groningen:
5 x leukste terrassen aan het water in Stad en Ommeland
5 x strand in of dichtbij Groningen-Stad
5 x natuurgebied in of dichtbij Groningen-Stad
3 x fietsroutes vanuit Groningen-Stad
8 x campings dichtbij Groningen-Stad

 
Ken jij nog een andere picknick-hotspot? Laat het me weten, misschien voegen we jouw plek ook toe!

 

Deze blog is oorspronkelijk geschreven en gepubliceerd door Misty Pathuis op 21 augustus 2018. Op 4 juni 2021 plaatste Sonja enkele updates in de originele blog.

6 Reacties

  1. Zelfs als ervaren Groningen heb ik nog een plekje ontdekt, leuke blog post!

    • Dankjewel Toine! Leuk om te horen dat je nog een erbij plekje hebt ontdekt. Veel plezier! 🙂

  2. Leuke plekjes en mooie fotos ik ga het zeker proberen dit weekend. bedankt!

    • Bedankt voor je reactie Gen. Veel plezier in Groningen! 🙂

  3. Tussen Reitdiephaven en de sluis bij Dorkwerd is mijn favoriete spot. Er loopt een fietspad langs het water en je kunt er heerlijk In het gras zitten. Wel zelf wat eten meenemen ?

    • Wat een geweldige tip! Thanks for sharing 🙂

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This