De 10 mooiste picknickplekken in Groningen

door | 21 aug 2018 | Eten en drinken, Proeven, Wat te doen

Home » Wat te doen » De 10 mooiste picknickplekken in Groningen   |  tags:  kindvriendelijk, lijstjes, natuur, varen, zomer

 

Misty

10 x Picknick Groningen

Spendeer jij je zomeravonden in Groningen op een postzegelbalkon of in een benauwde kamer? Dat is zonde! Het ultieme zomergevoel beleef je met een gezellige picknick aan het water of in de natuur. Hieronder vind je de 10 mooiste picknickplekken in Groningen én de dichtstbijzijnde supermarkt om je picknickmand te vullen.

 

 1. Gezonde picknick – Plukbos Kardinge

Laat de bakjes fruit maar thuis, want bij Plukbos Kardinge pluk je zelf fruit! De aardbeien zijn heerlijk zoet en vreselijk lekker. En ze komen niet uit een verwarmde kas, maar gewoon uit de Groningse grond. Ben je niet zo’n aardbeienfan? Geen probleem. In de aangelegde akkerranden vind je ongeveer 60 verschillende fruit- en notenbomen. Ook zijn er drie veldjes met bessen en fruitstruiken. In de zomer kan je ook veldbloemen plukken. Leuk om mee naar huis te nemen of om je picknick op te fleuren.

Plukbos Kardinge- Picknick Groningen tip

Adres: Kardingerplein 1, Groningen.
Dichtstbijzijnde supermarkt: Het Plukbos. ?

 1. Gezellige mensenmassa- Noorderplantsoen

Zoek je een gezellige mengelmoes van alle inwoners van Groningen, dan is het Noorderplantsoen the place to be. Dit lapje groen is namelijk het toevluchtsoord van vele stadjes en studenten. Massaal komen ze hierop af om te picknicken en ongelijk geef ik ze niet. Rondom het park zijn meerdere supermarkten, ideaal als je niet te veel gedoe wilt met eten verslepen. Daarnaast is het ook de perfecte plaats om de Groningse lekker leven-cultuur op te snuiven.

Noorderplantsoen - Picknick Groningen

Adres: Kerklaan 1.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Jumbo Beren 85, Jumbo Wilhelminakade 21 en Coop Kerklaan 75.

 

 1. Natuuroase met actief tintje – Stadspark Groningen

Het Stadspark is het ondergeschoven pareltje van Groningen. Wat eigenlijk heel jammer is. Het Stadspark is namelijk aanzienlijk rustiger en veel groener dan het Noorderplantsoen. Het is de perfecte plek voor een picknick midden in de natuur. Daarnaast is er van alles doen. Maak eens een wandeling door het bos, aai de geitjes bij de kinderboerderij, voer de hertjes in het hertenkamp of ga samen frisbeeën. Of: daag elkaar uit voor een ouderwets damspel. Bij de kinderboerderij staan twee picknicktafels met een dambord erin. Pak wat verschillende kleuren stenen van de grond en voilà!

Stadspark Groningen - Picknick Groningen tip

Adres: kruising Paterswoldseweg/Parkweg/Concourslaan
Dichtstbijzijnde supermarkten: Coop Paterswoldseweg 68 en Aldi Hoornsediep 147-153.

 

 1. Picknick voor adelheid – Prinsentuin

Chic picknicken? Dat doe je in de Prinsentuin in Groningen. Ja, je leest het goed! Ook hier smeer je rustig een fatsoenlijk stokbroodje met kruidenboter. Alhoewel, een sandwich met ham en truffel zou beter passen… Deze centrale stadsoase is een renaissancetuin achter Grand Café en Hotel Prinsenhof, vol rozen en buxushagen. Wanneer je in de Prinsentuin bent, merk je helemaal niks meer van de drukke Turfsingel en word je omarmd door allerlei geuren en kleuren. Een perfecte locatie om écht even te genieten. Helaas zijn er weinig zitbanken, dus mochten die allemaal bezet zijn, spreid dan je picknickkleed uit in het park achter de Martinitoren (Martinikerkhof, wees gerust, geen echt kerkhof ?).

Prinsentuin Groningen - foto door Wil de Boer

Adres: ingangen aan: Kattenhage en Turfstraat
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn Oude Ebbingestraat 19

 

 1. Aan het strand – Hoornseplas

Wil je zand tussen je tenen, maar picknicken op een grasveld? Dan zit je bij de Hoornseplas goed. De Hoornseplas is een fijne recreatieplas met verschillende zandstrandjes en groene zonneweides. Na je picknick kan je heerlijk romantisch rondom het meer slenteren. Ook zijn er toiletten en verschillende snack- en drankverkooppunten, dus mocht de picknick niet lukken, dan is een patatje gelukkig niet ver weg.

Hoornseplas - Picknicken aan het water

Adres: Achterom, Hoornseplas.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn B. S. F. von Suttnerstraat 1. 

 

 1. Prachtige oude schepen – Grachten van Groningen

Wat is leuker dan bootjes voorbij te zien varen terwijl je heerlijk zit te picknicken? Je legt je kleed neer en zwaait je benen over de stenen kade, terwijl je van een stokbrood met aioli geniet en kijkt naar de prachtige houten schepen en plezierbootjes. Oer-Gronings en een fantastisch uitzicht!

Picknicken aan het water- grachten Groningen

Adres: Hooge der A.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn Brugstraat 14.

 

 

 1. Kleurrijk Scandinavië – Reitdiep

Voor felgekleurde huisjes aan het water hoef je echt niet helemaal naar Kopenhagen. Weinig mensen weten het, maar in Groningen hebben wij ons eigen stukje Kopenhagen: het Reitdiep. Ik geef toe, het is een stukje fietsen en het is toch iets kleiner dan Kopenhagen, maar dit is een uitstekend plekje om te picknicken aan het water. Ga bijvoorbeeld lekker bij de jachthaven zitten en droom weg bij de kleurrijke, Scandinavisch aandoende bebouwing.

Reitdiep haven Groningen

Adres: Reitdiephaven 151.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Jumbo Reitdiephaven 261.

 

 1. Zonsondergang op het water – Paterswoldsemeer

De zonsondergang is eigenlijk altijd mooi… Maar bij het Paterswoldsemeer is het daadwerkelijk spectaculair. Nog beter, zonsondergang óp het water van Paterswoldsemeer. Pak wat kant-en-klare hapjes bij de dichtstbijzijnde supermarkt en haal een kano bij jachthaven Zuidwesthoek. Daar huur je al een kano vanaf 5 euro per uur. Je kunt je kano op meerdere punten aanleggen om samen even te picknicken. Wat is hier speciaal aan? Tja… ik kan wel een poging doen om dit plekje te beschrijven, maar ik denk dat deze foto wel genoeg zegt…

Paterswoldsemeer - Picknicken aan het water in Groningen

Adres: Jachthaven Zuidwesthoek Meerweg 247(Haren)
Dichtstbijzijnde supermarkten: Zorg dat je van tevoren al wat hapjes inslaat

 

 1. Heerlijk toeven op het water…- ‘t Peddeltje

Nu we het toch over water hebben, heb je al eens de stad ontdekt vanaf het water? Al dobberend door de diepen van Groningen, ontdek je al snel nieuwe stadsgezichten. Bij ‘t Peddeltje huur je een kano, waterfiets of fluisterboot. Je kunt natuurlijk zelf even langs de Appie om je picknickmand te vullen, maar je kunt je ook volledig laten verzorgen door een lunch to-go te bestellen bij ‘t Peddeltje. Vergeet dit dan niet van tevoren te melden.

Picknick bootje Groningen 't Peddeltje

Adres: Herebrug, 9711 EP Groningen
Dichtstbijzijnde supermarkten: AH to go Stationsplein 3, Albert Heijn Zuiderdiep 14 of je leg aan bij het Frank Mohr Institute en loop naar Albert Heijn Brugstraat 14.

 

 1. Een écht Grunneger bucketlist item – Nijveenstersluisje

Een van mijn favoriete plekjes in Groningen is net voorbij het Nijveenstersluisje bij het Paterswoldsemeer. Het is even fietsen, maar dit plekje is heilig. Zelfs als je erheen fiets of rijdt kom je al in een geheel andere stemming. Onderweg kom je van alles tegen: paarden, reigers, een moerassig beekje, kronkelende wegen, hangende bomen. Op de plek zelf vind je weinig volk, maar toch alle schoonheid van Groningen verpakt als een screensaver. Kijk je links, dan zie je een authentieke molen. Kijk je rechts, dan zie je een oude houten steiger en kijk je recht vooruit, dan zie je allerlei verschillende bootjes dobberen op het Paterswoldsemeer.

Kortom: wil je weg van alle fietsers, weg van de mensenmassa, weg van alle dagelijkse zorgen en alleen ongerepte natuur en Groningse landschappen ervaren? Ga dan picknicken aan het water bij het Nijveensterkolksluis.

Picknicken aan het water Groningen - tip van blogger: Nijveensterkolksluis

Adres: Nijveensterkolksluis.
Dichtstbijzijnde supermarkten: Albert Heijn B.S.F. von Suttnerstraat 1.

 

Ken jij nog een andere picknick-hotspot? Laat het me weten, misschien voegen we jouw plek ook toe!

6 Reacties

 1. Avatar

  Zelfs als ervaren Groningen heb ik nog een plekje ontdekt, leuke blog post!

  Antwoord
  • Misty Pathuis

   Dankjewel Toine! Leuk om te horen dat je nog een erbij plekje hebt ontdekt. Veel plezier! 🙂

   Antwoord
 2. Avatar

  Leuke plekjes en mooie fotos ik ga het zeker proberen dit weekend. bedankt!

  Antwoord
  • Misty

   Bedankt voor je reactie Gen. Veel plezier in Groningen! 🙂

   Antwoord
 3. Avatar

  Tussen Reitdiephaven en de sluis bij Dorkwerd is mijn favoriete spot. Er loopt een fietspad langs het water en je kunt er heerlijk In het gras zitten. Wel zelf wat eten meenemen ?

  Antwoord
  • Misty

   Wat een geweldige tip! Thanks for sharing 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

MISTY PATHUIS

EMMA POSTHUMUS

ALBERTHA BLOEMHOFF

DANA COERTS

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This