5 x de beste wijn-diner-arrangementen in Groningen
Groningse nuchterheid. Love it. Toch kun je in good old Grunn ook heerlijke culinaire avonden beleven met luxe wijnen. Wil jij weten waar? Hieronder delen wij onze favoriete wijn-diner-arrangementen met je. Dikke kans dat je daar ‘s avonds één van onze niet-meer-zo-nuchtere I Go Groningers tegen het lijf loopt. Bottoms up!
Tip #1: Voilà
W.A. Scholtenstraat 39 (tegenover ziekenhuis UMCG)
Mijn persoonlijke favoriet. Voilà heeft de uitstraling van een Frans eetcafé, maar het eten is werkelijk kunstzinnig. Voilà heeft mij als eerste laten ervaren dat je op twee manieren uit eten kunt: veel voor weinig, óf: van de ene verbazing in de andere vallen. Dat laatste beleef je dus in deze luxe bistro: je ontdekt dat de ultieme smaakcombinatie echt bestaat, zonder dat het elitair geneuzel wordt. Vijf gangen lang, voor 48 euro. Bereid je dus voor op een avondvullend programma. Lees hoe Kirsten Voilà beleefde.
Keuken: Frans, Nederlands, vis- en zeevruchten, (Midden-)Europees, streek- en seizoensgebonden, veel biologisch
Dieetwensen: van tevoren doorgeven aan de kok (vegetarisch, glutenvrij en veganistisch mogelijk)
Extra leuk: dagverse producten en veel begrip voor dieetwensen.
Tip #2: Prinsenhof
Martinikerkhof 23 (binnenstad, achter provinciehuis)
Aan het Martinikerkhof vind je de Prinsenhof: het vroegere optrekje van stadhouder Willem Frederik van Oranje-Nassau. In dit historische pand vind je het prinsheerlijke restaurant Alacarte. Een toplocatie, midden in Groningen, maar toch groen en rustig gelegen. Onbetaalbaar? Dat valt reuze mee. Voor een hoofdgerecht betaal je 22 tot 29 euro en een driegangen Experiencediner kost 40 euro. Kirsten heeft al even voorgeproefd. 😉
Keuken: Europees, fusion, streek- en seizoensgericht
Dieetwensen: van tevoren doorgeven aan de kok (vegetarisch, veganistisch en glutenvrij mogelijk)
Extra leuk: vergeet niet een wandeling te maken door de aangrenzende Prinsentuin. Zo mooi!
Tip #3: De Pijp
Hoge der A 3 (binnenstad, aan het water)
In het centrum van Groningen, direct aan het water, geniet je van heerlijke en betaalbare haute cuisine. Een driegangenmenu kost 38 euro. Gang na gang serveert de Pijp puur en eerlijk eten, bij voorkeur seizoensgebonden en uit de streek. De bijpassende wijnen komen van wijnwinkel De Roemer, een eindje verderop. Een bijzondere wine and dine-ervaring, waar ik niet over uitgeschreven raak. Lees zelf maar.
Keuken: Frans, Europees, streek- en seizoensgebonden
Dieetwensen: van tevoren doorgeven aan de kok (vegetarisch e.d. mogelijk)
Extra leuk: op dinsdag, woensdag of donderdag betaal je 30 euro voor een verrassingsmenu van vier gangen.
Tip #4: De Haan
Aweg 4 (bij Westerhaven)
Je zou misschien denken dat de kritische recensie van NRC roet in het eten gooide, maar Groningers weten wel beter: dit is een toptent. Niet voor niets is restaurant De Haan maanden van tevoren al volgeboekt. Wees er dus op tijd bij als je hier een graantje van wilt meepikken. Het eerstvolgende vrije tafeltje is op dit moment pas in december beschikbaar. Maar, als we Kirsten mogen geloven, is dat het wachten meer dan waard. Kies voor een menu van vier gangen (42 euro), vijf gangen (48 euro) of zes gangen (54 euro).
Keuken: Frans, Nederlands, Europees, fusion
Dieetwensen: van tevoren doorgeven aan de kok (vegetarisch en glutenvrij mogelijk)
Extra leuk: geen bediening, dus schenk dat glas maar lekker vol 😉
Tip #5: Brussels Lof
A-kerkstraat 24 (binnenstad, zijstraatje van het Akerkhof)
Dit restaurant verrast met overheerlijke gerechten, gemaakt van verse ingrediënten uit de tuin van Bob ten Brinke. Naast lekker eten staat Brussels Lof in het teken van bijzondere wijnen. Bob haalt zijn wijninspiratie uit Italië en Frankrijk. Zijn passie voor fijne wijn proef je meteen: ieder gerecht gaat gepaard met een bijzonder bijpassend wijntje. Ook Karen was vol lof over deze biologische bistro met klasse. En kaasfondue!
Keuken: Nederlands, vis- en zeevruchten, kaasfondue, Europees, biologisch
Dieetwensen: van alles is mogelijk, zoals vegetarisch, veganistisch en glutenvrij
Extra leuk: Champagne uit Drenthe, Meinardi-asperges uit Winschoten en verrukkelijke verse vis.
Tip #6: XO Gastro Bistro
Adres: Folkingestraat 13 (binnenstad, tussen Zuiderdiep en Akerkhof)
Wanneer je van station Groningen naar de binnenstad loopt, wandel je door de Folkingestraat. Je weet wel: dat smalle, gezellige winkelstraatje. Op nummer 13 vind je XO, waar je voor 30 euro kunt genieten van een compleet vijfgangenmenu, inclusief verrassende smaakcombinaties. Ook als vegetariër kun je er goed terecht: de koks passen het menu speciaal voor jou aan. Zin in wijn? Say no more. Voor 15 ekkies extra breid je je vijfgangenmenu uit met een bijpassend wijnarrangement. Klinkt goed? Lees dan vooral even Joukjes blog.
Keuken: Frans, internationaal, fusion
Dieetwensen: van tevoren doorgeven aan de kok (vegetarisch en glutenvrij mogelijk)
Extra leuk: supermooie en lekkere creaties voor echte foodies.
Meer tips voor wijnliefhebbers in Groningen:
Wijnproeverij bij Hein Post
Vrijdagmiddagborrel bij wijnbar Bellami’s
Een overzicht van onze blogs over wijn drinken in Groningen
Wat is jouw favoriete restaurant in Groningen waar je ook een lekker wijntje drinkt?
0 reacties