Overnachten in Groningen. In koninklijke stijl, welteverstaan.

door | 29 nov 2018 | Hotel, Overnachten

Home » Overnachten » Hotel » Overnachten in Groningen. In koninklijke stijl, welteverstaan.   |  tags:  centrum, luxe

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/kirsten-sikkema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

‘Supermooi’, ‘jubileum in stijl gevierd’, ‘zo gastvrij’, ‘nog nooit zo luxe overnacht’. Als ik vertel dat ik met mijn vriend een nachtje naar hotel Prinsenhof ga, zijn de jubelreacties niet van de lucht. Oh, en ‘of ik al wist dat het koninklijk paar er in 2013 ook verbleef?’ Mijn innerlijke prinses doet een klein vreugdedansje.

Standaardkamer Prinsenhof Groningen

Een prachtige houten vloer, een bordeauxrood plafond met houten balken, een koeienhuid op de vloer voor een heerlijke boxspring. En door de hoge ramen een prachtig uitzicht op de Prinsentuin en de heggen die de letters W en A vormen. Het moge duidelijk zijn dat ook de ‘standaardkamer’ allesbehalve standaard is. En toch, ondanks de luxe die ik ervaar, voelt het hotel ontzettend toegankelijk. Met dank aan de mensen die je hier zo gastvrij ontvangen.

 

Elke hotelkamer een eigen sfeer

Het hotel ligt verscholen achter de Martinitoren, aan een rustig, groen hof en de prachtige Prinsentuin. Door de stenen poort lopen we naar de receptie van het hotel. ‘Wauw,’ zeg ik tegen de gastvrouw die ons hartelijk ontvangt. ‘Dit is wel echt een luxe voor ons hoor. Ik ben ook echt superbenieuwd naar de kamer.’

In totaal heeft het hotel 34 kamers, vertelt gastvrouw Brecht ons. ‘Geen kamer is hetzelfde. Terugkerende gasten proberen we dan ook bij elk bezoek een andere kamer te geven. We horen vaak dat ze het ontzettend leuk vinden om zo het hotel steeds verder te ontdekken.’

Hotel Prinsenhof Martinikerkhof Groningen

‘Viersterren-plus hotel’

Gastvrouw Ilse begeleidt ons persoonlijk naar de kamer, terwijl ze al lopend wat meer vertelt over de ontstaansgeschiedenis van De Prinsenhof in de Middeleeuwen. Ondertussen kijk ik mijn ogen uit. Dankzij glazen wanden zijn ook de oude stenen muren nog zichtbaar. En als we op de gang lopen naar onze kamer, zien we links nog de Martinitoren. Ilse: ‘Omdat het een monumentaal pand is, is het onmogelijk om te voldoen aan alle eisen die gelden voor een vijfsterrenkwalificatie. Maar geloof me, dit doet niet onder voor een vijfsterrenhotel.’

Ik kan dat alleen maar beamen, het historische pand ziet er prachtig uit en is sfeervol ingericht. Laten we het er maar op houden dat het een viersterren-plus hotel is.

 

Relaxen

In de fluffy, witte badjas die in de kast lag, laat ik mezelf vallen op het bed. De contrasten in de kamer zijn subtiel, mooi op elkaar afgestemd. Onder eeuwenoude balken staan twee comfortabele stoeltjes en een modern bureau met Nespresso-apparaat. De gordijnen voor de ramen hebben een rood-witte, barok dessin. De moderne badkamer heeft een heerlijk ruime regendouche. Oja, en de gratis minibar is gevuld met een flesje wijn, blikjes fris en bier. ‘Lekker leven dit,’ roept mijn Prins vanuit de stomende douche.

 

Culinair arrangement bij de overnachting

Rond 19.00 uur lopen we naar Restaurant Alacarte. Vanachter een wand gevuld met champagneflessen zien we al enkele gasten aan een glas wijn zitten. ‘Gaat u zitten waar u wilt,’ zegt een jongen in de bediening. We gaan vlak onder de enorme kroonluchter zitten. De deuren naar de zaal hiernaast zijn vanavond gesloten, daar zit een grote groep. Dat heeft als gevolg dat het restaurantdeel waar wij zitten, erg intiem voelt. Er is veel ruimte tussen de tafels. Hier zul je nooit met de achterkant van je stoel, tegen een andere gast zijn stoel komen. Heerlijk!

We genieten van de verschillende gangen, waar maître-sommelier Ronald heerlijke wijnen bij schenkt. En eerlijk is eerlijk, het eten is meer dan bijzonder. Ronald: ‘Een driegangen Experiencediner kost 40 euro. Dan krijg je een verrassingsdiner van Chefkok Gabriel van der Wal. Natuurlijk kun je hier ook dineren zonder een overnachting in het hotel.’

Toch biedt zo’n hotelkamer dicht bij het restaurant natuurlijk wel voordelen. Zeker als je het diner aanvult met een wijnarrangement. ? Met een gevulde maag en een rozig gevoel van de wijnen gaan we enkele uren later terug naar de kamer.

Hotelovernachting met ontbijt in Groningen

Ontbijtbuffet

Net als Joukje ben ik zo’n persoon die ’s avonds al zin heeft in het ontbijt van de volgende dag. Ik word niet teleurgesteld: er staat een buffet vol heerlijkheden in het Grand Café. Ik neem van veel een beetje (‘cake is ook ontbijt!’) en geniet van de frisse zoetigheden en een glas vruchtensap.

De ontbijtruimte is in het Grand Café. Die ruimte voelt zeer comfortabel. Goudbruine tinten, hoge, plafonds en een ruwe bakstenen muur. Rechts van ons is een grote open haard waar donkerblauwe, pluchen stoelen uitnodigend omheen staan. Als het ontbijt een voorbode is van de lunches die ze hier serveren, dan zit dat ook wel snor. Net als Restaurant Alacarte is ook het Grand Café ’s avonds open voor iedereen. Ik zie mezelf hier wel borrelen met vrienden.

 

The Royal Suite

Na het royale ontbijt is het alweer tijd om uit te checken. We lopen langs de foto van Willem-Alexander en Maxima, gemaakt tijdens hun bezoek in 2013. De royalty watcher in mij begint op te spelen. En ik geef ‘m z’n zin: ‘Mogen we alsjeblieft een kijkje nemen in de Royal Suite?’. Gastvrouw Brecht vindt dat gelukkig geen enkel probleem. ‘Er zijn meer gasten die ernaar vragen,’ vertelt ze. ‘We zijn er natuurlijk ook heel trots op dat het koninklijke paar hier heeft verbleven.’

 

Een geschiedenislesje

Wat nu het Grand Café is, was begin 15e eeuw een fraterkerk van de Broeders des Gemeenen Levens, een religieuze groepering. Andere gebouwdelen zijn in de loop der jaren bijgebouwd in opdracht van de bisschop van Groningen en Drenthe. Eind 16e eeuw kreeg het de naam ‘Prinsenhof’, toen het officieel in gebruik werd genomen als verblijf van de stadhouders, de prinsen van Nassau.

In de Prinsentuin is met heggetjes de letters W en A gevormd, naar de stadhouder Willem Frederik en zijn vrouw Albertine Agnes.

 

Oja, en de Royal Suite?

De Royal Suite is zeker prachtig. Achter het bed is een opstapje naar een hoger niveau, waar een groot, vrijstaand bad in de ruimte staat. En, uiteraard, is er uitzicht op de Prinsentuin. Maar qua comfort en sfeer deed onze Standaardkamer niet onder!

 

Praktisch:

  • Martinikerkhof 23
  • Het Prinsenhof Fine Dining Arrangement kost (op moment van schrijven) 179 euro per persoon. Dit is inclusief overnachting, een glas champagne, 5-gangendiner in Restaurant Alacarte en ontbijtbuffet
  • Liever alleen een overnachting? Een standaardkamer (altijd met uitzicht op de Prinsentuin) boek je vanaf 164 euro per nacht.
  • Kom je met de auto? Geen probleem. Parkeer ‘m voor het hotel, een medewerker zet je auto in de nabijgelegen gemeentelijke parkeergarage (Valet Parking Service).
  • Een kamer boeken kan hier.

 

Tips:

  • Laat je shampoo en douche crème maar thuis, want de Acqua di Parma-doucheartikelen die ze hier hebben staan…. Heerlijk!
  • Verken op een zonnige dag zeker de Prinsentuin.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This