Dineren bij Brussels Lof: chapeau voor kok Bob

door | 4 nov 2019 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Dineren bij Brussels Lof: chapeau voor kok Bob   |  tags:  wijn

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/karen-jansen/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Naast mijn favoriete slijterij van Erp en om de hoek bij de Pintelier, zit restaurant Brussels Lof. Op de ramen lees ik ‘kaasfondues, vis schaal & schelpdieren en vegetarisch’. Yes, dit klinkt goed! Ik laat mij verrassen door de overheerlijke gerechten gemaakt van echte verse ingrediënten direct uit eigen tuin. Heel benieuwd wat de nieuwe eigenaar Bob in petto heeft.

Sinds september vorig jaar is Brussels Lof in handen van Bob ten Brinke, tevens de kok van het huis. Hij woont in Ten Boer en heeft daar maar liefst twee tuinen, een tuinman en twee varkens. Elke ochtend is Bob druk in de weer in zijn tuinen om groenten te verzamelen waarmee hij overheerlijke gerechten op tafel weet te zetten. En omdat er niet elke maand hetzelfde bloeit en groeit, heeft Brussels Lof ook nog eens een maandelijks wisselende kaart. Bob kookt wat het seizoen brengt.
 
Brussels Lof: een van de beste restaurants Groningen met vegetarisch eten en vis
 

Kook- en wijninspiratie

Bob haalt zijn kook- en wijninspiratie onder andere uit Italië en Frankrijk. Hij heeft vanaf zijn 18e zelfs twee jaar in de Dordogne gewerkt en gewoond. Van origine is Bob een echte bierdrinker maar door een vergissing over rosé als ranja aanzien, is hij per ongeluk ook wijn gaan drinken. Hierdoor ontstond een nieuwe passie: interesse in wijn ook voor in zijn restaurant. Deze haalt hij zelf op uit Duitsland, Italië en Frankrijk, zodat hij zeker weet dat ze goed bij zijn gerechten passen.
 

Geen verspilling

Wanneer ik Brussels Lof binnen kom lopen, krijg ik gelijk een gezellig huiskamergevoel door de houten tafeltjes en stoelen en het groene mosschilderij aan de muur. Boven de bar zie ik allerlei weckpotten staan, waarin Bob diverse groenten bewaart. Het fijne aan dit restaurant is dat ze niets weggooien. Zo worden de twee varkens uit Bob’s tuin beloond met het afval uit de tuin en de keuken.
 
Brussels Lof: een van de beste restaurants Groningen met vegetarisch eten en vis
 

Gastheerschap

Vanavond eet ik gezellig met vriendin Alma bij Brussels Lof. Bij binnenkomst begroet Marin, die deze avond in de bediening staat, ons enthousiast. Ook Bob komt regelmatig aan tafel bij zijn gasten langs om een mooi gerecht uit te serveren. Hij heeft de opleiding gastheer en facilitair leidinggevende als achtergrond; duidelijk te merken aan hoe hij bij alle tafeltjes praat en het leuk vindt om over zijn passie te vertellen. We raken er zelf ook enthousiast van.
 
Brussels Lof: een van de beste restaurants Groningen voor wine en dine
 

Eten

Voorgerecht
● Bisque van Hollandse garnalen: gebakken coquilles St. Jacques, waterkers, dille, huisgemaakte crème fraîche en raapstelen
● Camembert fonduetje uit de oven: honing, knoflook, rozemarijn en korenbloem, geserveerd met brood
Alma heeft de garnalen, gepaard met een glas Vielle Grange Sauvignon. Als echte kaaskop heb ik het camembert fonduetje op mijn bord met daarnaast een Italiaanse PINK rosé. We zijn er even stil van…. zo lekker smaakt het gerecht en helemaal in combinatie met de geserveerde wijnen. We genieten van al dit lekkers.
 
Hoofdgerecht
● Duo van schelvis en tarbot: jonge venkel, lamsoor, aardpeer, gepofte bietjes van de barbecue en een anijsjus
● Romige polenta: met geroosterde aardpeer, pompoen, gepofte bietjes en scamorza
● Omdat de eerste aardappeloogst er is, krijgen we er ook heerlijke frietjes bij geserveerd
Ondanks dat ik geen viseter ben, wil ik toch graag mijn grenzen verleggen en neem ik een portie van het duo van schelvis en tarbot van Alma. En ik vind het nog lekker ook! De romige polenta die Bob aan mij serveert, heeft precies de juiste smaak in combinatie met de groenten. De rode Bosco Pierangelo Nebbiolo d’Alba wijn maakt het perfect af.
 
Nagerecht
● Sabayon met cava, rabarber en aardbeien van Meinardi
● Sticky toffee: bourbon caramel, sticky brownie, vanille en geslagen room
We delen de desserts en dat is maar goed ook… want ze zijn beide verrukkelijk! Gauw vergeten hoeveel calorieën er wel niet in zitten. Bob maakt alles zelf en dat proef je: zelfs de brownie is door hem gemaakt. Heerlijk krokant van buiten en precies goed zacht van binnen. De Italiaanse Moscato d’Asti smaakt er voortreffelijk bij.
 

Eindoordeel

We genieten ontzettend van deze gezellige avond met superlekker eten. Het verhaal van Bob over zijn werkwijze, zijn tuinen, zijn manier van koken en al zijn leuke ideeën, maakt ons nog enthousiaster dan dat we al zijn. Daarnaast doet hij ook nog eens alles in zijn eentje in de keuken. Kok Bob heeft er aan het einde van de avond twee fans bij.
 
Brussels Lof: een van de beste restaurants Groningen met vegetarisch eten en vis
 

Plukken, koken en eten met Bob

Houd onze Facebookpagina, Instagram en website in de gaten, want binnenkort organiseert I Go Groningen samen met Bob een arrangement waarbij we samen met Bob de ingrediënten uit zijn groentetuin gaan plukken waarna Bob ter plekke speciaal voor ons gezelschap het diner bereidt.
 

Praktisch:

Adres Brussels Lof:  A-kerkstraat 24
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 17.30 tot 23.00 uur (keuken open tot 21.30 uur)

 

Tips:

Brussels Lof is volgens ons één van de vijf beste wijn-diner arrangementen in Groningen.
 
Wat zijn jouw ervaringen bij Brussels Lof? Laat het in een reactie hieronder aan mij weten.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This