De Pijp Groningen: puur en (h)eerlijk winen & dinen

door | 4 apr 2019 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Diner » De Pijp Groningen: puur en (h)eerlijk winen & dinen   |  tags:  luxe, wijn

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/albertha-bloemhoff/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

De smaak spatte van mijn bord. De wijn vloeide rijkelijk. Het is puur genieten daar, bij De Pijp: (h)eerlijke haute cuisine, voor nuchtere Groningers. En goed te betalen. Ook zin om uit eten te gaan in Groningen? Probeer De Pijp.

 

Dineren op een A-locatie

Het Hoge der A: misschien wel het mooiste straatje van Groningen. Daar, aan het water, vind je café De Sigaar (die ja, met dat altijd-bomvolle-maar-knoertgezellige terras). Een deurtje verder zit – hoe toepasselijk – restaurant De Pijp. Waar ik vanavond mag winen and dinen.
 
De Pijp Groningen: wine and dine aan de Hoge der A

Sigaar en De Pijp Groningen: wine and dine aan de Hoge der A
 

Restaurant aan het water

De entree van De Pijp bevindt zich aan de zijkant van het pand. Om klokslag 18.00 uur stappen we binnen. De fijne sfeer valt me direct op; een soort luxe eetcafé. We worden vriendelijk verwelkomd en we krijgen een tafeltje met uitzicht op de kade.

De inrichting van De Pijp is modern, de belichting sfeervol en warm. De leren stoelen zitten heerlijk en de tafels staan ver genoeg uit elkaar. Het lijkt rustig op deze dinsdagavond, maar een uurtje later zit de tent voor driekwart vol. Ik werp een blik op de muur en lach om de dikke vette knipoog naar kunstenaar Magritte.
 
De Pijp Groningen: luxe restaurant met wine and dine - interieur Magritte
 

Puur en eerlijk eten bij De Pijp

Ons menu bestaat uit vijf gangen met bijpassend wijnarrangement. We leren dat De Pijp puur en eerlijk eten serveert, bij voorkeur seizoensgebonden en uit de streek. De wijnen komen van De Roemer; een eindje verderop. Iedere maand bedenkt de kok een nieuw menu, waar De Roemer de lekkerste wijnen bij uitzoekt. Dat klinkt me als muziek in de oren: elke maand een nieuwe wine and dine-ervaring. 😉
 
De Pijp Groningen: luxe restaurant met wijnarrangement
 

Vijfgangendiner met bijpassende wijnen

Voorafgaand aan ons vijf gangen verrassingsmenu krijgen we een heerlijke cava, een klein hapje van kroepoek en een van witbrood. Het ziet er kunstig uit en smaakt verfijnd. Even denk ik dat dit onze eerste gang is, maar het blijkt ‘slechts’ een voorafje. Daarna volgt een smakelijk schaaltje kabeljauw.
 
De Pijp Groningen: luxe restaurant met wijnarrangement
 
Ons tweede glas vult zich met een bijzondere witte wijn uit Hongarije: het blijkt een mix van Chardonnay, Pinot Gris, Riesling en een (voor mij onbekende) vierde wijnsoort. De wijn heeft een mint-afdronk. Er komen ook wat ijzertonen naar voren. Al snel verschijnen kleine kreuzbrötchen op tafel, geserveerd met truffelmayonaise (aanrader!), romige boter en een dip van olijfolie en zout. Mjam.
 
De Pijp Groningen: luxe restaurant met wijnarrangement - broodje boter
 

Vlees, vis en Veltliner

Na alle vis is het tijd voor vlees. We krijgen een balletje kalfszwezerik voorgeschoteld, in een ring van tartaar. Heerlijk. De Grüner Veltliner – een frisse, licht-kruidige witte wijn uit Oostenrijk – past er perfect bij. De langoustine met koolrabi, edamame boontjes en kreeftenschuim zelfs nog beter.
 
De Pijp Groningen: luxe restaurant met wijnarrangement- kreeft

De Pijp Groningen: luxe restaurant met wijnarrangement- kalfszwezerik tartaar  
 

Rode wijn met Black Angus en Groningse patat

Intussen snakt mijn wederhelft naar een ‘krachtige Spaanse rood’; mij maak je blijer met een Cabernet. Op dat moment wordt een Cabernet Sauvignon met Granache uit Catalonië (onder Barcelona) ingeschonken. Man blij, ik blij. De rode wijn is gerijpt op gebruikte houten vaten, is soepel, maar heeft een kruidige afdronk. Ook proef je rood fruit en vanille. De wijn gaat goed samen met het volgende gerecht: de Black Angus bavette in kalfsjus, met gloeiend hete friet in een echte Groningse puud. Het hele zakje patat wordt grondig uitgediept en de ambachtelijke mayo gaat he-le-maal op.
 
De Pijp Groningen: luxe restaurant met wijnarrangement- Black Angus patat
 

Mascarpone meets crispy & chili

Ons nagerecht? Knalrood ijs van bloedsinaasappel en rode curry. Klinkt pittig, maar is verrukkelijk. Helemaal gecombineerd met een glas Tschida: een witte dessertwijn uit Oostenrijk, die bestaat uit een mix van Auslese en Muskat. Aanrader!
 
Uit eten bij De Pijp Groningen: wine en dine - nagerecht ijs bloedsinaasappel curry
 

Luxe dineren in Groningen, maar niet te duur

Hoewel de gerechten superdeluxe ogen en smaken, rijzen de prijzen de pan niet uit. Voor een driegangenmenu betaal je 38 euro (acht euro duurder dan de gemiddelde menuprijs in een eenvoudig restaurant). Mocht je dat toch te prijzig vinden, kom dan eten op dinsdag, woensdag of donderdag. Dan betaal je 30 euro voor een vier gangen verrassingsmenu.
 
Uit eten bij De Pijp Groningen: wine en dine -menukaart
 

Dieetwensen en voedselallergie

Geen dieet, geen allergieën. Dat hadden we van tevoren doorgegeven. Toch werd ons bij aankomst voor de zekerheid nog eens gevraagd naar onze dieetwensen. Wel zo fijn, die aandacht voor voedselintolerantie; ga je in ieder geval De Pijp niet uit. 😉
 

Haute cuisine hoeft niet hooghartig

Over restaurant De Pijp heb ik niets dan lovende woorden. Je geniet van pure haute cuisine, maar wel in een modern eetcafé, met Groningse nuchterheid. Lekker relaxed en goed te betalen. Terwijl ik naar buiten loop, kijk al uit naar volgende maand…
 
Luxe uit eten bij De Pijp Groningen: dineren met wijn van De Roemer
 

De lekkerste wijnen van De Pijp (en te koop bij De Roemer):

    • Arte Latino (Spaanse cava brut)
    • Rieden Selection Grüner Veltliner (Oostenrijkse witte wijn)
    • Nyakas Aligvárom (Hongaarse witte wijn)
    • Parés Baltà ‘Mas Petit’ (Spaanse rode wijn)
    • Tschida Auslese Muskat Ottonel (Oostenrijkse witte dessertwijn)

 
Tip:
Smaakt je wijn naar meer? Scoor die fles bij De Roemer (Astraat 13): op 2 minuten loopafstand van restaurant De Pijp.
 
Praktisch:
Waar: Hoge der A 3
Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag vanaf 18.00 uur, zondag en maandag op afspraak

 

Wat is jouw ervaring bij De Pijp? Laat het me hieronder weten in een reactie.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This