De vijf verrassende gangen van XO

door | 23 dec 2018 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Diner » De vijf verrassende gangen van XO   |  tags: 

 

Zowel een collega als mijn schoonzusje tipten me over XO. Voor 30 euro krijg je hier een vijfgangenmenu waar je blij van wordt. Verrassende smaakcombinaties, een geweldige opmaak van de borden en dat alles in één van de leukste straatjes van Groningen. Tijd voor een blog.

Afgelopen zomer stapte ik in het huwelijksbootje. Mijn vriendin Mieke was ceremoniemeester tijdens deze prachtige dag. Mieke is echt mijn foodie-vriendin. We delen non-stop recepten, foodfoto’s en restauranttips met elkaar. Hoe kunnen we haar beter bedanken voor haar hulp dan tijdens een heerlijk vijfgangendiner? Hup, met zijn drieën richting XO.

 

Vlees, vis of vega

Elke maand biedt XO een nieuw vijfgangenmenu. Voor 30 euro krijg je twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en een dessert. De voor- en hoofdgerechten bestaan vaak uit een vlees- en visgerecht. Ben je vegetarisch? Dan passen ze het menu speciaal voor je aan. Ook wanneer je niet gek bent op een specifiek ingrediënt dan bedenken ze een goede vervanger. Zo houden mijn man (dit is nog steeds wennen) en ik beide niet van rauwe zalm. In plaats daarvan krijgen we een gerechtje met kastanjechampignons, lekker!

luxe uit eten Groningen (vijf gangen) 

 

Met de seizoenen mee

XO kookt met de seizoenen mee en dat betekent dat ons een herfstmenu staat te wachten met ingrediënten als pompoen, knolselderij, prei en rode kool. Ons eerste voorgerecht is een carpaccio met pompoen, zwarte knoflook, shiitake en kappertjes. Alleen al van de opmaak van de borden word je blij. Hierna volgt een gang met aardappel, zalm (voor ons dus de kastanjechampignons) knolselderij, snijboon en truffel. Door de verschillende bereidingen is elke hap weer een smaakbeleving. Het zachte van de mouse en een lekker krokantje, heerlijk. Vervolgens krijgen we twee hoofdgerechten, een vertrouwd biefstukje met rodekool, appel, spruitjes, mosterd en kaantjes, en een visje met prei, peterselie, tomaat en vadouvan. Vooral de vadouvan, een specerijenmengsel, gemaakt van Indiase kruiden met Franse invloeden, geeft dit gerechtje een bijzonder en warm tintje.

5 gangen menu restaurants Groningen XO 

 

Het vijfgangendiner sluit af met zoet

Als ik uit eten ga, kijk ik bij het uitzoeken van een hoofdgerecht altijd alvast naar de nagerechten. Hierbij ga ik steevast voor zoet. Ook bij XO sluiten ze het vijfgangenmenu af met een toetje, dat deze keer bestaat uit frambozenijs, een chocoladecakeje met koffie en chocoladeschotsen met zwarte olijf. Je eerste gedachte is vast: zwarte olijf met chocola? Maar als je het proeft denk je: wauw! Ik hou wel van die verrassingen. Een perfecte afsluiter voor een fijne avond!

vijf gangen diner Groningen 

 

Diner à la carte & lunchen

Heb je liever geen vaststaand menu, dan kies je voor diner à la carte. Met gerechten als steak tartaar met wortelreductie, gele curry, wasabi en zoetzuur en cheesecake met sinaasappel, yoghurt en witte chocola zeker geen straf. XO serveert ook lunch. Het water loopt me al in de mond bij het zien van de lunchkaart: steak sandwich met gekruide biefstuk, chimichurri, harissa, paprika, rode ui en nacho’s of gua bao met gestoofde kerrie kip, uienchutney, masalamayonaise, boontjes, ei, zoetzure komkommer, uitjes en koriander. Ik app gelijk mijn man wanneer we weer heen gaan… 😉

 

Highlights

  • Culinair lunchen en dineren voor een lage prijs
  • Een fijne plek voor foodies die graag nieuwe dingen uitproberen
  • Zowel keuze uit een vijfgangenmenu als diner à la carte
  • Breid je vijfgangenmenu uit met een bijpassend wijnarrangement (15 euro)
  • Creatieve creaties die niet alleen lekker zijn, maar er ook super uitzien

 

Praktisch:

  • Locatie: XO Gastro Bistro, Folkingestraat 13
  • Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 11.00 – 22.00 uur.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This