Culinaire verrassingen bij De Haan, waar ‘le coq’ kookt én bedient

door | 13 apr 2018 | Diner, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Diner » Culinaire verrassingen bij De Haan, waar ‘le coq’ kookt én bedient   |  tags: 

 

Er zijn van die restaurants waarvan de reputatie hen vooruit snelt. Neem De Haan. Je moet op tijd reserveren – op moment van schrijven zit de agenda de komende vier maanden al vol.

‘Krokante lasagnebladen, net zoals bij Massimo in Modena,’ zegt Dennis de Haan met een knipoog. Voor ons staat een prachtig opgemaakt bord met kleine knollen, meiraap, paddenstoelen en knapperige blaadjes. Ik lach. Blijkbaar heeft hij net het verhaal van M. en E. opgevangen over hun bezoek aan het restaurant van meesterkok Massimo Bottura? Mijn vriend en ik delen de tafel met twee fervent culinaire ontdekkingsreizigers.

 

Deze keer staat De Haan op het menu

Voordat we hier kwamen, hoorde ik de heldhaftigste verhalen. Een jonge gast van begin twintig die een eenmansrestaurant runt. Hij ontvangt, kookt, bedient en zwaait je weer uit. Helemaal in zijn eentje. De gerechten moeten er fantastisch zijn en de wachtlijst enorm. En dat in ons stadje Groningen, waar ‘normaal doen’ de sociaal geaccepteerde norm is. Tou eem normoal, Tammo!

Restaurant Groningen: De haan

Nu houd ik er echt van om uit eten te gaan

En dat weet mijn lieve vriend. Die heeft dus maanden van tevoren een tafel gereserveerd, waar wij als verrassing gisterenavond aanschoven samen met M. en E.. Voordat we weggaan, krijg ik de opdracht om er wel een beetje sjiek uit te zien, het is tenslotte best wel een duur restaurant.

Het restaurant aan de A-weg is bescheiden en biedt plek aan 16 gasten. Gastheer, kok en eigenaar Dennis de Haan ontvangt ons hartelijk en wijst ons naar de tafel grenzend aan de open keuken. Waar ik zelf al heel blij om ben, is dat de ontvangst heel losjes is. Geen jasje-dasje-sfeer gelukkig, en ook de inrichting is niet zo breekbaar als je wel eens ziet in dure restaurants. De tafel waaraan we plaats nemen is lekker robuust en staat aan het blad waar de gerechten worden opgemaakt.

Een mythe kunnen we nu wel doorprikken, want als we zitten komt Richie zich voorstellen. Hij flankeert Dennis vanavond in het restaurant.

 

6-gangen, waarom ook niet

Onze tafelgenoten hebben zelf een horecagelegenheid en restaurant. Met hen uit eten gaan is een feest, zoveel kennis als ze hebben over wijnen en de gerechten. ‘Wordt het een vier-, vijf- of zesgangen verrassingsdiner?’ informeert de goedlachse Richie, terwijl hij een amuse van bietenschuim en rode kool serveert. Zes dus. En na het proeven van de amuse twijfelt niemand meer dat zes gangen een goed idee is.

Ik geniet zo, dat ik van enkele borden een foto vergeet te maken. Elke gang is een verrassing: het ziet er prachtig uit, heeft subtiele, verschillende texturen en smaakt heerlijk.

Ik eet geen vlees en daar wordt ook goed rekening mee gehouden. Ik moet wel lachen als ik het hoofdgerecht geserveerd krijg. Ik heb aangegeven nog wel vis te eten, dus vanaf mijn bord kijken vier baby-octopusjes mij aan. In mij woedt een gewetenskwestie, maar ik besluit toch een hap te nemen want elk gerecht is hier met zoveel respect, liefde en precisie samengesteld. Er zit een heerlijke smaak aan – ‘kort gestoomd met veel verschillende kruiden,’ aldus Richie – maar de rest van de octopusjes deel ik uit aan mijn tafelgenoten.

 

Afsluitend

We hebben echt genoten van het verrassingsdiner van chef Dennis en Richie. De gerechten waren een lust voor het oog en een traktatie voor de maag. Toegegeven, het is een heerlijk adres voor sjiek dineren, maar de sfeer is er losjes en vriendelijk. Voor de zes gangen betaalden we 54 euro per persoon. Wil je iets goedkoper tafelen, dan kun je kiezen voor een vier (42 euro) of vijf gangen (48 euro). En vergeet niet: op tijd reserveren. ?

 

Praktisch
• Bij elke gang staat een bijpassende wijn klaar bij de wijnbar
• Op de kaart op tafel houd je zelf bij wat je drinkt
• Hadden we al gezegd dat je op tijd moet reserveren? Dat kan via de boekingsmodule op de website of telefonisch tussen 13.00 en 18.00 uur.

Tips
• Laat je verrassen

 

Wat was jouw indruk van Restaurant De Haan? Of heb jij een ander favoriet restaurant in Groningen?
Deel jouw ervaring hieronder.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This