Bourgondisch genieten bij Bellami’s – Bar à Manger

door | 25 sep 2019 | Borrel, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Borrel » Bourgondisch genieten bij Bellami’s – Bar à Manger   |  tags:  wijn

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Hoe kom ik in de stemming voor mijn vakantie naar Frankrijk? Ik heb de ultieme plek gevonden: Bellami’s Bar à Manger, een prachtige wijnbar aan de Grote Kromme Elleboog in hartje Stad. Deze bar is ontzettend fijn als je net wat meer wilt dan een standaard huiswijn.

Op een zonnige vrijdagmiddag baan ik mij een weg door de volle straten van Groningen. Ik ga naar mijn eerste I Go Groningen Meet-Up, ofwel vrijdagmiddagborrel. Dit keer bij Bellami’s in de Grote Kromme Elleboog. Sonja heeft hier al een plek in de zon gevonden op het mini-terras. Niet veel later schuift ook blogger Emma aan. Al snel is daar Roel. Ik doop hem meteen Roel de Sommelier. Roel werkt sinds de start van Bellami’s in het restaurant en wijn is echt zijn passie. Met veel enthousiasme en zichtbaar plezier vertelt hij over verschillende wijnen. Hij schenkt graag wijnen uit wat minder bekende wijnstreken, zodat je als gast kennis kunt maken met nieuwe wijnlanden en wijnsmaken.
 
Wijnbar Groningen: wijnproeverij en spijs bij Bellami's
 

Sommeliers Keuze

Nadat Roel de Sommelier ons de kaart heeft gegeven vertelt hij dat er naast de wijnen op de kaart ook nog iets speciaals te proeven is: ‘de Sommeliers Keuze’. Deze bestaat uit nieuwe ontdekkingen en klassiekers en wisselt regelmatig. Binnen de Sommeliers keuze vertelt Roel vol passie over zijn suggestie voor een witte, rode en rosé wijn. De witte wijn in de Sommeliers keuze is een witte wijn van de inheemse Juhfark druif uit de Somló regio in Hongarije. Deze druif wordt verbouwd op de grond van een uitgedoofde vulkaan, wat de wijn tonen van vulkanisch gesteente geeft. Roel kiest als rode wijn een exemplaar uit de Purcari Valley in Moldavië. De wijn is gemaakt van de welbekende Franse druif Pinot Noir en deze wijn is het lekkerst wanneer hij iets gekoeld wordt geschonken.
 
Wijnbar Groningen: wijnproeverij en spijs bij Bellami's
 

De dames kiezen voor …

Sonja en ik gaan voor de vulkanische wijn uit Hongarije. Je moet immers toch af en toe even uit je comfort zone stappen. Emma speelt nog even op safe en kiest voor een Sauvignon Blanc. Roel komt opnieuw aan onze tafel samen met de lekkere wijnen. Hij schenkt met het grootste gemak onze glazen vol. Wanneer ik mijn wijn proef, komen de geleerde skills van de wijnproeverij bij Hein Post meteen van pas. Rustig laat ik de wijn door het glas dansen en ruik eraan. Geen geurtje vulkaan te bekennen. Voorzichtig neem ik een eerste slokje, voorzie het van een beetje zuurstof in mijn mond. Langzaam door mijn mond laten gaan én doorslikken. Wat een heerlijk frisse en toch ook volle wijn. Ik krijg meteen zin in nog een slokje. Ook Sonja (meer bier dan wijnliefhebber) kan dit wijntje goed waarderen.

 

Eigenaren vol passie

Tijdens de borrel komen ook Sebastiaan en Maeyke, de eigenaren van Bellami’s, poolshoogte nemen. Sebastiaan vertelt ons over de herkomst van de naam Bellami’s. Samen keken ze de serie Upstairs, Downstairs, een Britse serie, uitgezonden in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De serie gaat over een familie Bellamy. Een mooie verwijzing naar ‘een goede vriend/goede inborst’. En wat is een prima bezigheid om te doen met goede vrienden? Precies, eten en drinken.

Sebastiaan neemt ons mee naar binnen voor een kijkje in de bar. Eenmaal binnen zie ik dat Sebastiaan en Maeyke (tevens de kok) hun hele ziel en zaligheid in de zaak hebben gelegd. Dat merk je aan alles. Alles in de bar is door henzelf ontworpen. Het restaurant heeft een chique jaren ’50 uitstraling. Het blad van de bar is gemaakt in Frankrijk en weegt een slordige 170 kg. De spiegels op de achterwand komen uit een stadje net onder Parijs. Zelfs over het zitcomfort van de banken is nagedacht. Deze zijn afgesteld op de lengte van Sebastiaan.
 
Wijnbar Groningen: wijnproeverij en spijs bij Bellami's
 
Wijnbar Groningen: wijnproeverij en spijs bij Bellami's - van Facebook Bellami's
 

Borrelplank waar je U tegen zegt

We zitten in de zon, genieten van onze wijn en kletsen over blogs. Volop nieuwe ideeën voor I Go Groningen en persoonlijke belevenissen! Tijdens het gesprek verschijnt Roel weer aan onze tafel. Hij vraagt of we zin hebben in een borrelplank voor bij de wijn. We geven hem (en de kok) een carte blanche voor wat betreft de hapjes. Dat hebben we geweten. Binnen een mum van tijd staat er een enorme plank vol lekkernijen op onze tafel. Wauw, het water loopt mij direct in de mond. Kok Maeyke verrast ons met een proeverij van allerlei delicatessen zoals garnalen, huisgemaakte tonijnsalade, paling en Ibérico ham. In combinatie met de borrelhapjes smaakt mijn glas wijn nog lekkerder. Als klap op de vuurpijl flambeert Roel camembert aan tafel met chartreuse. Helaas is het wat winderig op het terras, waardoor het flamberen wat lastig gaat, maar zeker 10 punten voor de show. Het flamberen ziet er binnen ongetwijfeld spectaculair uit, ik heb meteen een goede reden om nog eens terug te gaan naar Bellami’s.
 
high wine Groningen: wijnproeverij en spijs bij wijnbar Bellami's
 
Inmiddels is de bodem van mijn glas bereikt en bestel ik een nieuwe wijn. Deze keer ga ik voor de Pinot Noir uit Moldavië. Want ja, als dit de keuze van Roel de Sommelier zelf is, wil ik die natuurlijk niet missen. Nu ben ik persoonlijk niet zo van de rode wijn in de zomer, omdat het vaak wat zwaar valt, maar ik ben zeker niet teleurgesteld. Ook deze wijn is een absolute topper. Een heerlijk zachte rode wijn die door de lichte koeling iets fris krijgt en daardoor zeer geschikt is als zomerwijn op het terras.
 
Wijnbar Groningen: wijnproeverij en spijs bij Bellami's
 

Genieten voor elke portemonnee

Bij Bellami’s kun je genieten ongeacht de inhoud van je portemonnee. Met 170 wijnen op fles van de wijnkaart is er altijd een goede voor je te vinden. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Zo eet je een tournedos met een wijn van €80,- per glas om te vieren dat je een nieuwe baan hebt. Of als de maand want langer is dan je salaris, ga je voor een caesar salade met een huiswijn.

Om onze zeer geslaagde borrel af te sluiten, worden we verrast met een huisgemaakt macaron. Ik had nog wel een paar uurtjes kunnen blijven zitten. Eén ding weet ik zeker, ik ga heel snel weer eens borrelen bij Bellami’s.

 

Praktisch:
Adres: Grote Kromme Elleboog 5
Lunch: do-za 12 – 16 uur
Apéro: do-za 15 – 17 uur (met een hapje van de zaak)
Diner: di-za 17.30 – 20.00 uur

Insiders tip:
De houten banken zitten stiekem lekkerder dan de stoelen.

 

Voor welke wijn breng jij graag een bezoek aan Bellami’s? Laat het mij weten in een reactie hieronder.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This