4x brouwerijen in Groningen (en bonus tips!) voor lekker Gronings bier

door | 21 mei 2021 | Bier, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Bier » 4x brouwerijen in Groningen (en bonus tips!) voor lekker Gronings bier   |  tags:  lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/pascale-kruize/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

De bierbrouwers in Groningen zorgen ervoor dat Stadjers, studenten en bezoekers aan Stad kunnen genieten van de lekkerste biertjes. Nu het voorjaar weer voor de deur staat, is het een goed moment om de zonnebril uit de kast te halen, op het terras neer te ploffen en een lekker Gronings biertje te bestellen!
 
Er was een tijd waarin ik niets met bier had. Wanneer iedereen op het terras aan een biertje zat, bestelde ik een wijntje. Inmiddels is dat wel anders. Hoewel ik nog steeds graag wijn drink, vind ik het tegenwoordig ook erg fijn om een verfrissend biertje te drinken wanneer de temperatuur stijgt. Het liefst doe ik dit op een terras van de Drie Gezusters met vrienden en een heerlijke nachoschotel. Voor een goede bierkeuze neem ik je mee in de wereld van de Groningse brouwerijen.
 

1. Bax Bier

Bax Bier is in 2014 opgericht door twee studenten en is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle brouwerij met proeflokaal aan het water. Bax Bier heeft verschillende vaste bieren in hun assortiment. Zo hebben ze de originele “Kon Minder” lijn die inmiddels verkrijgbaar is in drie soorten: blond, wit en dubbel. Het blond biertje is mijn favoriet omdat ik zelf niet van hele zware bieren houd. Hij proeft wat fruitig en is lekker fris, waardoor hij je verkoelt op een warme voorjaarsdag.
Wat Bax Bier zo leuk maakt, is dat je een rondleiding kan krijgen door de brouwerij. Deze zit namelijk naast het café. Terwijl je geniet van een lekker lokaal biertje, kan je direct zien hoe het gemaakt wordt!
 
Proeflokaal Baxbier Groningen
 

2. Brouwerij Martinus

Sinds 2015 brouwt Brouwerij Martinus heerlijke speciaalbiertjes in de binnenstad van Groningen. Bij binnenkomst loop je meteen de brouwerij in waardoor je meteen het reilen en zeilen van de brouwerij ervaart. De lopende band waar de bieren langs gaan werkt constant door en een van de medewerkers is de hele middag bier aan het inpakken. Boven de brouwerij zijn twee verdiepingen waar de biertjes van Martinus geproefd kunnen worden.
Recentelijk heb ik nog mee gedaan aan een bierproeverij van Brouwerij Martinus. Ik heb toen het Blond biertje de Imperial Smoked Porter en het Peerd (IPA) geproefd. Het blond biertje en de IPA zijn allebei heel fris, maar toch proef je nog goed de biersmaak. Bij de Imperial Smoked Porter proef je echt de rook. Het deed me denken aan vlees van de barbecue. Pak deze er dus zeker bij wanneer je op een zomeravond je vlees staat te draaien!
 
Speciaal bier drinken in de huiskamer van Brouwerij Martinus Groningen
 

3. Rockin’ Ludina

Rockin’ Ludina is de eigen brouwerij van café de Toeter. Cafe de Toeter ligt net buiten de grachten van Groningen aan het water. Een mooie locatie om in de zomer een biertje te drinken. De brouwerij bevond zich eerst aan boord van het schip Tjalk de Ludina, die aangemeerd ligt voor het café. Inmiddels is dit doorgegroeid naar een ander pand in de stad. De brouwerij onderscheidt zich door barrel aged bieren te brouwen. Dit betekent dat het bier wordt gerijpt in houten vaten die ooit vol hebben gezeten met sterke drank. De smaak van deze drank is in het hout getrokken en laat daardoor zijn smaak achter in het bier. Je kan genieten van biertjes zoals de Captain Petey (IPA) en de Belgian Mermaid (Blond) of van verschillende specials in café De Toeter en op het terras van de Tjalk de Ludina. Daarnaast kan je de bieren ook in huis halen bij verschillende supermarkten en slijterijen in de stad.
 
Terras Groningen: Ludina terras aan het water
 

4. Grunn Bier

Grunn Bier is eigendom van de oudste, nog bestaande, brouwerij in de stad. De brouwerij verkoopt acht verschillende biertjes: Goudhaantje, Hoagelwit, Hail & Zegen, Rode Hoan, Dreidubbel, Bock, Hopquell en Strong Bock. Helaas worden deze bieren amper verkocht in de Groningse cafés, dus als je er eentje wil proeven moet je naar de supermarkt of de Mitra! Het Goudhaantje is een gewone pilsener die je op elk moment goed kunt drinken. Als je zin hebt in een zwaarder biertje op een druilerige dag, dan raad ik de Dreidubbel of de Bock aan. Deze bieren hebben een zware en volle smaak. Het Bock biertje heeft ook een lichte karamelsmaak aan het einde. Erg lekker! Als je een keer in het zonnetje zit, bestel dan zeker een Hoagelwit. Dit biertje is lekker fris en daardoor een echte dorstlesser.
 

5. Bonus tips:

Check ook eem’ José haar tip: Brouwerij De Prael en Sonja haar tip: restaurant Dokjard is ook nog eens brouwerij.
 
Wat is jouw favoriete biertje van deze brouwerijen? Laat het me hieronder weten in een reactie.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This