De 5 leukste terrassen aan het water in Stad en Ommeland

door | 14 mei 2021 | Eten en drinken

Home » Eten en drinken » De 5 leukste terrassen aan het water in Stad en Ommeland   |  tags:  Ommeland, centrum, lijstjes, terras

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/joukje-van-heukelem/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien wil ik naar buiten. Die heerlijke frisse geur van het voorjaar opsnuiven. Zien hoe mensen de winterdip van zich afschudden. Een terras pakken, terwijl het daar eigenlijk nog te koud voor is. Ik kijk er altijd weer naar uit. Maar wat zijn nou de leukste terrassen in Stad en Ommeland?
 
Eten, water en gezelligheid. Drie dingen waar ik enorm van houd. Op een terras aan het water komt alles samen, ik ben er dan ook graag. In de stad, maar ook daar buiten. Pak als een echte student de (OV-)fiets of een elektrische scooter, rijd door het mooie Groningen en doe een pitstop bij één van mijn vijf favoriete terrassen aan het water.

 

1. Garnwerd aan Zee

Hunzeweg 38A, Garnwerd
Afstand tot de Grote Markt: 14 km
Tip: leuke fietsroute vanaf de Grote Markt naar Garnwerd aan Zee

Bij Garnwerd aan Zee heb ik meerdere familiefeesten gehad. Dit familiaire past bij Garnwerd aan Zee. Er komt een breed publiek, van jong tot oud, van stelletjes tot grote gezinnen. Dat maakt dit een hele vertrouwde en fijne plek. Het terras ligt aan het Reitdiep, naast een eigen haven. Er varen dan ook diverse boten voorbij: van groot tot klein en van ervaren schippers tot iets minder bedreven zeelieden. Heerlijk om naar te kijken, terwijl je geniet van een witbier. Of eten natuurlijk, want dat kan ook. Probeer bijvoorbeeld eens het jaarlijks terugkerende en klassieke aspergemenu: asperges met beenham, krieltjes, ei en boterjus. Het voorjaar op je bord.
 
Fietsroute Groningen Garnwerd -foto Marketing Groningen
 

2. Paviljoen van de Dame: Loetje

Groningerweg 19A, Paterswolde
Afstand tot de Grote Markt: 8,5 km
Tip: Huur een e-chopper voor een rondje Paterswoldsemeer.

Dit vind ik een verborgen parel. Vanaf het Paterwoldsemeer is deze plek goed te zien, maar met de scooter/fiets is het even zoeken naar de juiste weg (bij Familiehotel Fletcher afslaan en dan stukje doorrijden naar achteren). Het terras ademt zomer. Parrasols, goede loungeplekken, palmbomen: een klein paradijs. Helaas stopt Paviljoen van de Dame er na 5 jaar mee. Het restaurant wordt overgenomen door Loetje: de befaamde restaurantketen uit de Randstad die bekend staat om zijn biefstuk. Loetje probeert al een aantal jaar voet aan de grond te krijgen in Groningen. Op deze prachtige plek het eerste restaurant openen lijkt mij een goede start. Benieuwd of de biefstukken aan het Paterswoldsemeer net zo goed smaken als bij Loetje aan ’t IJ in Amsterdam.
 

Terras Groningen reserveren, aan het water bij Paviljoen van de Dame - foto van Facebookpagina @paviljoenvandedame

Foto van Facebookpagina @paviljoenvandedame


 

3. De Jongens uit de Buurt

Winsumerdiep 6, Winsum
Het terras vind je op de camping Marenland Recreatie.
Afstand tot de Grote Markt: 14,5 km
Tip: Huur een e-chopper voor een tochtje naar het mooie Winsum.

Deze plek kwam ik tegen op mijn Instagram: een post met een foto van de geweldige glazen kas op het terras. “Waar is dit en wanneer kan ik ernaartoe?” dacht ik. Twee weken geleden was het zover en het ‘ideale plaatje’ werd meer dan waargemaakt. Een groot terras met verschillende zitplekken aan het water, een verrassende menukaart en ontzettend aardige bediening. Wij kwamen voor de lunch, maar ook de dinerkaart zag er veelbelovend uit. Ik heb genoten van de overheerlijke Linzensalade, een warme kop chai-latte (ondanks dat het eindelijk weer mocht was het nog geen terrasweer) en de langsvarende boten. Hier ga ik snel weer eens naar toe.
 

Terras Groningen reserveren, aan het water bij De Jongens uit de Buurt in Winsum - foto van Facebookpagina @dejongensuitdebuurt

Foto van Facebookpagina @dejongensuitdebuurt


 

4. Het Pomphuis

Kleine der A 7, Groningen
Afstand tot de Grote Markt: 850 meter

Een terras aan het water in Stad kan natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Het Pomphuis is het museumcafé van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Dit is een plek waar ik, zelfs als ik alleen maar langsloop, een glimlach van op mijn gezicht krijg. Groepen studenten die proosten op het afronden van een tentamenweek, vriendinnen die bijkletsen over het afgelopen weekend met een glas wijn of een eerstejaars die zijn ouders zijn nieuwe woonomgeving laat zien. Daar wordt toch iedereen blij van? In de zomer stroomt het terras binnen no-time vol. Ook ’s avonds is het hier nog lang gezellig, want het is één van de weinige terrassen aan het water in de volle avondzon. Een veelbelovende menukaart maakt de lijst met pluspunten compleet. Zeker een keer heengaan.
 

Terras Groningen reserveren, aan het water bij Het Pomphuis - foto van Facebookpagina @museumcafehetpomphuis

Foto van Facebookpagina @museumcafehetpomphuis


 

5. Paviljoen Sassenhein

Lutsborgsweg 51, Haren
Afstand tot de Grote Markt: 8 km

Net voorbij Haren vind je het bos- en waterrijke natuurgebied Sassenhein. Het gebied heeft twee plassen, de Noord- en Zuidplas. Aan de Noordplas zit het Paviljoen Sassenhein. Een plek die alleen de echte Groninger kent. Mijn schoonouders, geboren en getogen Stadjers, namen mij hier voor het eerst mee naar toe. Een schot in de roos, want als plattelandskinds houd ik van ruimte, groen en rust. Het paviljoen straalt Groningse nuchterheid uit: geen poespas, maar een degelijke inrichting en idem dito menukaart. Bestel een appeltaart met slagroom, zoek een lekker plekje op het terras en geniet van het magnifieke uitzicht.
 

Terras Groningen reserveren, aan het water bij Paviljoen Sassenhein - foto van Facebookpagina @paviljoen.sassenhein

Foto van Facebookpagina @paviljoen.sassenhein


 

6. StrandHuis Meerstad

Strand Meeroevers, Meerstad
Afstand tot de Grote Markt: 8 km

Vooruit, een bonustip. Of eigenlijk een vooruitblik op een terras die ik binnenkort zeker aan dit lijstje toevoeg. Meerstad, de plaats waar ik al vijf jaar met veel plezier woon, krijgt een eigen horecatent: het StrandHuis. Ondanks de coronacrisis durft ondernemer Ronald Verheijen het aan. Hij realiseert een plek waar we kunnen lunchen, loungen, dineren en bovenal: genieten van het waterrijke Meerstad. Ik kijk nu al uit naar het moment waarop ik samen met mijn buren het eerste biertje op het terras kan bestellen. Ik hou je op de hoogte.
 

Terras Groningen reserveren, aan het water bij het Strandhuis in Meerstad- foto van Facebookpagina @HetStrandHuisMeerstadGroningen

Foto van Facebookpagina @HetStrandHuisMeerstadGroningen

 

Tips:
– Nog geen genoeg van terrasjes pakken? Lees dan dit eerdere favorietenlijstje met de leukste terrassen in (met name) het centrum van Groningen.
– Rustig ergens picknicken kan natuurlijk ook. Check dan eem’ deze verborgen parels en picknick hotspots.
– Maak je picknick speciaal met de I Go Groningen Picknickbox:


– Huur een e-chopper voor jouw Rondje Groningen langs de beste terrasjes:

 

Welk terras aan het water bezoek jij graag? Laat het me hieronder weten in een reactie.

 

3 Reacties

  1. Houtje, wat dacht je van restaurant Meerzicht in Midlaren, bij avondzon!

    • Daar ben ik nog niet geweest, bedankt voor de tip!

  2. Houtje, is natuurlijk Joukje!

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This