Brouwerij De Prael: de perfecte combinatie van Mens & Bier

door | 2 apr 2020 | Bier, Borrel, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Bier » Brouwerij De Prael: de perfecte combinatie van Mens & Bier   |  tags:  brouwerij

 

Onze vrijdagmiddagborrel vond plaats vóór de coronamaatregelen ingingen. Deze blog geldt nu ter inspiratie voor wanneer we weer de stad in kunnen om gezellig samen een biertje te drinken.
—–
 
Sinds december 2018 is ‘Brouwerij en Proeflokaal De Prael’ gevestigd aan het Boterdiep in Stad. Op loopafstand van de Grote Markt en Martinitoren komen mens en bier samen. Bij De Prael geloven ze in een arbeidsmarkt die geschikt is voor iedereen. Bierbrouwen staat voorop, daarmee creëren ze bij De Prael werkplekken voor iedereen die op de een of andere manier in de arbeidsmarkt buiten de boot valt. Een kans voor iedereen, een topinitiatief!

Om een nieuw I Go Groningen jaar in te luiden strijken de I Go Groningen bloggers neer in Brouwerij De Prael voor een vrijdagmiddagborrel. Sonja en ik parkeren tegelijkertijd onze fiets voor de deuren van De Prael. ‘Kende jij dit plekje al?’ vraagt Sonja. Ik moet bekennen dat ik er alleen vaag iets over had gehoord. We lopen naar binnen en gastdame Sien begroet ons hartelijk.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 

De brouwerij als huiskamer

We stappen de open industriële ruimte in en voelen ons aangenaam verrast door wat we zien. Een grote industriële ruimte met veel groen en hout. We lopen door naar de gezellige grote houten tafel in het midden van het proeflokaal, maar omdat we eerst met z’n tweeën zijn (de andere bloggers schuiven later aan) kiezen we voor het vintage zithoekje aan het raam. Het kamerscherm, de lage comfortabele vintage stoeltjes en de groene planten zorgen voor een knus gevoel in de grote langgerekte ruimte. De eigenaren hebben fijne knusse hoekjes gecreëerd door kasten, grote planten en schermen. Door de piano en de spelletjeskasten voelen we ons direct thuis.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 
Via de achterdeur van deze grote huiskamer loop je zo naar het binnenpleintje dat De Prael deelt met een ander tof project van WerkPro: Simplon. Wij laten de deur nu nog even dicht, maar kunnen niet wachten tot het terrasseizoen begint. Dit is de spot die we aandoen om de eerste zonnestralen te pakken.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 

Doordrinkbier

We genieten van een heerlijk glas Bitterblond, volgens de kaart een echt doordrinkbier. Dat kan ik volledig beamen, voordat ik het weet is mijn glas halfleeg. ‘Het verdampt waar je bij staat’ probeer ik nog, maar daar kom ik niet mee weg. De Bitterblond is een bier in Duitse stijl. Door het gebruik van Tettnang hop komt aan het einde van het brouwproces een lichte citrus smaak met hoppige tonen.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 
We krijgen ook een sneak preview van het eerste in Groningen gebrouwen bier van De Prael de Grunniger Bitter. Bedrijfsleider Leo tapt het bier speciaal voor ons rechtstreeks van het vat. Bij de eerste slok proef ik meteen de karameltonen. Dit bier is vanaf half februari beschikbaar bij De Prael. Ik check meteen mijn agenda voor een volgende borrel. Inmiddels is Karen aangeschoven bij de borrel, zij is ook meteen fan van de Bitterblond.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 

De Prael brouwt kansen

‘Bij Brouwerij de Prael staat de mens centraal’, vertelt Leo. Hij is van huis-uit chef-kok en heeft in de Amsterdamse De Prael Brouwerij de fijne kneepjes van het bierbrouwen geleerd. Het bedrijf is oorspronkelijk gestart in Amsterdam door twee psychiatrisch verpleegkundigen met liefde voor bierbrouwen. Deze mannen startten een brouwerij waarbij ze een werkplek boden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
In Groningen werken zo’n twintig medewerkers via WerkPro bij de brouwerij. Hierbij doet iedereen wat hij kan, naar zijn/haar vermogen. Jaarlijks stromen ongeveer 6-8 medewerkers van De Prael door naar betaalde functies in het werkveld. Supertof om te zien dat iedereen op deze manier een weg kan vinden naar passend werk. Ik word blij van dit soort initiatieven, alleen al daarom ga ik vaker een biertje drinken bij De Prael.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 

Mens & Bier

Op dit moment heeft De Prael vier brouwerijen. Naast Groningen zijn er twee brouwerijen in Amsterdam en een in Den Haag. Om het concept verder uit te breiden en het aantal (sociale) werkplekken te vergroten, ontwikkelen ze bij De Prael nieuwe biersoorten. Deze plaatselijk bieren kunnen de brouwerijen onderling aan elkaar verkopen.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 

Bij een borrel hoort een plank

Sien brengt ons een nieuw biertje worden en verrast ons direct met een forse borrelplank. Dat gaat er wel in, zo rond een uur of vier. De koks hebben goed hun best gedaan, we genieten van broodjes met zelfgemaakte humus, kruidenboter en pesto. Ook de vleeswaren en verschillende kazen smaken perfect. En nog beter, de smaak van mijn biertje wordt intenser na een borrelhapje van de plank.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 

Voetjes van de vloer

Houd je van een dansje? Elke derde zondag van de maand organiseert De Prael een Sunny Salsa Sunday. Leef je tussen 15.00 en 20.00 uur helemaal uit met swingende dansmoves onder het genot van een biertje.

Ok, ik geef toe, mijn guilty pleasure: bingo. ‘I love it!’ Ben je ook gek op bingo? Brouwerij De Prael organiseert met enige regelmaat een Guilty Pleasure Bingo. Houd Facebook in de gaten voor nieuwe data.
 
De Prael Groningen: brouwerij en proeflokaal om te borrelen met speciaalbier
 
Praktisch:
Adres: Boterdiep 75
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag vanaf 13.30 uur; zaterdag en zondag 12.00 uur.
 
Tips:
Meer blogs over speciaalbier drinken in Groningen.
Ken je de I Go Groningen kroegentocht al?
 
Voor welk biertje breng jij een bezoek aan Brouwerij De Prael? Laat het weten in een reactie hieronder.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This