3x de lekkerste wijnwinkels in de binnenstad van Groningen

door | 18 jan 2020 | Eten en drinken, Shoppen

Home » Shoppen » Eten en drinken » 3x de lekkerste wijnwinkels in de binnenstad van Groningen   |  tags:  lijstjes, wijn

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/albertha-bloemhoff/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Wijnwinkels genoeg in Groningen. Maar waar vind je de lekkerste wijn? En welke liggen op loopafstand? Als Groningse wijnliefhebber heb ik de mooiste wijnhandels voor je op een rijtje gezet. Ready, set, santé!
 

De Roemer: gastronomische wijnen en Groningse gin

Waar: Astraat 13
Specialiteit: gastronomische wijnen, ambachtelijk gedistilleerde dranken, wijn & spijs.
 
De beste wijnwinkels in Groningen: o.a. De Roemer
 
Toen ik nog in de Badstratenbuurt woonde, was ik vaak te vinden bij De Roemer. Daar scoorde ik de lekkerste koppijnvrije wijntjes vanaf 5 euro. Eigenaar Jurjen runt de moderne wijnwinkel vlak bij Westerhaven nu zo’n zes jaar, samen met Marinke.

Jurjens wieg stond in een wijngaard: met een vader als sommelier en een moeder als kok weet hij daarom als geen ander waar een goede wijn aan moet voldoen. Tel daar Marinkes expertise in whisky, gin en wijn bij op, en je hebt een ijzersterk borrelteam. Op het moment van schrijven is Jurjen op wijnreis naar Spanje, waar hij beroemde bodega’s in Galicië, Rioja en Ribera del Duero afstruint, op zoek naar nieuwe wijn. Het zal je werk maar zijn. 😉
 

Bestellen met een tikkie

Wat ik – naast het prachtige pand met de proeftafel – zo tof vind aan deze wijnwinkel? Het is lekker laagdrempelig. Ik bel of app mijn bestelling door en ontvang gewoon een tikkie. Na betaling staat mijn doosje wijn op de stoep. En wanneer ik weer iets nodig heb, hebben Marinke en Jurjen onthouden wat ik lekker vind, waardoor mijn volgende wijntje nog lekkerder smaakt dan de vorige.
 

Wijn en spijs

Wil je weten welke wijn het beste bij een gerecht past? Hop dan vooral binnen, maar mijd de dinsdagavond. Dan staat de winkel bol van de studentenjaarclubs die de perfecte wijn zoeken voor hun diner.
 
De beste wijnwinkels in Groningen: o.a. De Roemer
 

Tips:

• Probeer eens de Groningse gin: een absolute bestseller.
• De alcoholvrije bubbel van 8,50 euro: een smaakvolle ‘wijn’ zónder toegevoegde suikers (hoera voor mij, nu ik negen maanden niet mag drinken).
• Wijnen van De Roemer vind je ook bij restaurants als De Haan, Bellami’s, Pernikkel, Beer&, Zondag en De Pijp.
 
De beste wijnwinkels in Groningen: o.a. De Roemer
 

Van Erp: kan (bijna) álles voor je bestellen

Waar: Grote Kromme Elleboog 16
Specialiteit: rokerige whisky’s, Amerikaanse bieren en Nussbaumer Eau-de-Vie. Die laatste vind je bijna nergens meer.
 
De beste wijnwinkels in Groningen: o.a. Van Erp
 
Eerlijk is eerlijk. Van Erp is een slijter en geen wijnwinkel. Maar wel uniek in zijn soort en daarom hier een dikke vermelding waard. Bij het betreden van het historische winkelpand stap je de Groningse geschiedenis in. Op weg naar je favoriete wijn kraken de vloerplanken onder je voeten. Je neusgaten vullen zich met de geur van hout en bier. Achterin de slijterij is een ruimte voor wijnproeverijen ingericht. Een deurtje verder vind je de oude opslagplaats van meneer Hooghoudt himself. Een gevelsteen herinnert aan dé man van de Groningse graanjenever.
 

Honderd jaar en hip

Al sinds 1920 runt Van Erp hier de slijterij. Om de hoek, in het Soephuisstraatje, had de familie zelfs ooit een eigen distilleerderij. Binnenkort viert deze heerlijke winkel zijn honderdste verjaardag. Maar bejaard is Van Erp absoluut niet. Je vindt er hippe gin, speciaalbier, wijn en whisky. Allemaal online te bestellen. En omdat de winkel al zo lang bestaat, kan Van Erp vaak wél aan die zeldzame whisky komen die je altijd al wilde proeven.
 
De beste wijnwinkels in Groningen: o.a. Van Erp
 

Tips:

• Speciaalbieren kunnen we nu overal kopen; de supermarkten staan er vol mee. Maar heb je de Amerikaanse bieren al ontdekt? Van Erp heeft er een hele stelling vol van. Mjam!
• Van Moll Wanderlust IPA: een van de lekkerste alcoholvrije biertjes.
• Nergens vind je zulke rokerige whisky’s als hier.
• Probeer eens Nussbaumer Eau-de-Vie. Een fruitige brandy, zonder toegevoegde suikers.
• Alcoholvrij? Probeer Seedlip: een supergewaagde variant van gin. Je kunt hier zeker niet makkelijk een ‘shotje’ van nemen. Combineer hem met een botanische tonic en je hebt echt een goed alternatief voor de gin-tonic.

Wist je dat… bekende Nederlanders als Bert Visscher, Youp van ‘t Hek, Jacques d’Ancona en Alexander Pechtold ook fan zijn van Van Erp? En terecht. 😉
 
De beste wijnwinkels in Groningen: o.a. Van Erp
 

Beans & Grapes: biologische wijnen uit het Oosten

Waar: Folkingestraat 37
Specialiteit: Oost-Europese wijnen, Israëlische en Amerikaanse wijnen, koffie en delicatessen.
 
De beste wijnwinkels in Groningen: o.a. Beans and Grapes
 
Wanneer je van het station naar de binnenstad loopt, wandel je door het gezelligste straatje van Groningen: de Folkingestraat. Halverwege, aan de linkerkant, vind je Beans & Grapes.
 

Betaalbare wijn uit verrassende windstreken

De minimalistisch ingerichte wijnwinkel bulkt van de biologische wijnen en een klein hoekje koffie. Ook vind je er wijn uit windstreken die helemaal niet zo (bio)logisch lijken: Israël, USA, Oost-Europa… Toch zijn deze verrassende wijnen vanwege hun hoge prijs-kwaliteitverhouding een ware ontdekking. De meeste wijnen kosten 5 tot 15 euro: niet gek, voor een avondje katerloos genieten. 😉
 

Tips:

• Ben je niet in de Groningse binnenstad, maar vertoef je in Haren? Dan heb je mazzel. Aan het Raadhuisplein vind je nóg een Beans & Grapes. Daar verkopen ze veel meer koffie en delicatessen dan in Groningen centrum.
• Wijnen van Beans & Grapes vind je ook bij restaurants als Voilà, Mechoui, Midi en De Smederij.
 
De lekkerste wijnwinkels in Groningen: o.a. Beans and Grapes
 

Lekkere wijnwinkels nèt buiten de binnenstad

Loop je graag om voor goede wijn? Of heb je een fiets bij je? Dan kan ik je nog twee fijne wijnwinkels aanbevelen:
Barrel Wijnwinkel (Ebbingestraat 23): hier koop ik de wijntjes die ik bij Barrel Wijnlokaal voorproef.
Hein Post: de winkel in de Nieuwe Ebbingestraat is helaas gesloten, maar aan het Overwinningsplein (nr. 20-22) vind je de wéreld aan wijn en delicatessen.
 
Tip:
Lees ook onze andere blogs over wijn in Groningen.
 
Wat is jouw favoriete wijnwinkel in Groningen? Laat het me hieronder weten in een reactie.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This