Een borrel bij Barrel is altijd een goed idee

door | 24 okt 2018 | Borrel, Eten en drinken

Home » Eten en drinken » Een borrel bij Barrel is altijd een goed idee   |  tags:  wijn

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maya-van-der-schuit/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Borrel bij Barrel. Zo noem ik de Whatsapp-groep die ik aanmaak voor een avondje uit bij Barrel Wijnlokaal. Klinkt goed, toch? Een mooie alliteratie, die drie b’s. Maar misschien klinkt de echte borrel nog wel beter. Van tevoren eet ik samen met twee vriendinnen en onze wederhelften. Tegen half tien trekken we onze jas aan en laten we de mannen achter. Er staat immers iets belangrijks op de planning: een borrel bij Barrel.

 

De zomer lijkt echt voorbij. Door de regen lopen we naar Barrel. We hoeven gelukkig niet ver. Het wijnlokaal zit in het centrum van Groningen. In de Haddingestraat om precies te zijn, tussen de Vismarkt en het Zuiderdiep in. Het is gezellig bij Barrel. Op een grote wand is met krijt geschreven welke wijnen er open zijn. Rechts van het bord is een kleine bar. Verspreid door de ruimte staan houten tafels. Hoog, laag, groot en klein. Erboven hangen lampen met van die zichtbare gloeidraden. Op de achtergrond klinkt Blue & Lonesome, een bluesalbum van The Rolling Stones. Als het lekker weer is, heeft Barrel ook nog een gezellige tuin waar je kunt zitten.

 

Bord bij wijnbar Barrel in Groningen

Goed advies

We hebben een plekje gevonden, vlak bij het raam. Als de gastheer bij ons aan tafel komt, vragen we hem advies op basis van de wijnen die we eerder op de avond dronken. Hij komt met drie opties waarover hij kort, maar goed uitleg geeft. Hij heeft overduidelijk vakkennis en die weet hij op verhalende wijze over te brengen. Dat vind ik wel fijn. Ik weet dat ik in een wijnlokaal zit en niet in een buurtkroeg. Toch voelt het hier heel toegankelijk. Je hoeft absoluut geen kenner te zijn om naar Barrel te gaan. Wijn lekker vinden, is misschien wel handig 😉 Laat de rest maar aan het Barrel-team over.

 

Vurrukkulluk

Als eerste kies ik voor een glas Francis Coppola. Een rode wijn uit Californië, van een druif die lijkt op de primitivo. Deze keuze sluit goed aan op de Italiaanse wijn die ik eerder op de avond al heb gedronken. Mijn gezelschap kiest voor een witte wijn, waarvan ik de omschrijving even kwijt bent. Excuus. Ze vonden de wijn in ieder geval vurrukkulluk. Ja, net zoals Campert het leven beschrijft. Als het eerste glas leeg is, gaat mijn gezelschap voor nog een glas wit. En nee, bij de uitleg daarover heb ik weer niet goed opgelet. Bij die over mijn rode wijn wel. De inhoud van mijn tweede glas vindt oorsprong in Zuid-Spanje, bij Valencia. Eigenaar Martijn legt uit dat het steeds warmer wordt en dat de wijnen uit Zuid-Europa er daardoor niet beter op worden. De druiven daar worden overrijp met jam-achtige wijnen als gevolg. De druiven voor deze wijn groeien op duizend meter hoogte. Hoe hoger, hoe koeler. En dat komt deze wijn, genaamd De Moya (leuk: Moya, Maya), ten goede. Ook deze wijn smaakt heerlijk. Of nou ja, vurrukkulluk!

Wijnlokaal Groningen: Barrel

Wijnlokaal Groningen: Barrel

 

Worst-kaasscenario

De avond gaat snel: de tent loopt steeds voller, het is gezellig, we praten bij en we voeren waardevolle gesprekken. Om in een rechte lijn naar huis te kunnen lopen, besluiten we dat het verstandig is om iets te knabbelen te bestellen. We kijken elkaar aan: iets met worst en kaas? Daar weet de bediening wel raad mee. We krijgen een uitgebreide borrelplank met allerlei bijzondere lekkernijen. Een feestje. Van een heerlijke paté tot een smeuïge, romige kaas die haast smelt in je mond. Als de laatste ronde is aangebroken, besluiten we die over te slaan. We drinken ons glas leeg, peuzelen de laatste stukjes van de plank en gaan huiswaarts. Het was een heerlijke borrel bij Barrel.

Wijnbar Groningen: de borrelplank bij Barrel

 

Barrel is jarig

Binnenkort opent de Barrel Wijnwinkel, even verderop in het centrum. Zo tof. Heb je een wijn bij Barrel gedronken die je aan vrienden wilt laten proeven, cadeau wilt doen of een keer bij het eten wilt drinken? Dan is de kans groot dat je van die wijn een fles in de wijnwinkel kunt kopen. De opening is de volgende stap voor Barrel, dat dit jaar de vijfde verjaardag viert. De wijnwinkel is eigenlijk een soort verjaardagscadeau van Barrel aan Groningen. Weten wanneer en waar de winkel opent? Houd dan de Barrel-Facebookpagina in de gaten.

Tot nu toe plande ik altijd een avondje Barrel. Maar een spontane borrel na een dagje in de stad sluit ik in de toekomst niet uit. En de winkel kan natuurlijk ook op een bezoek rekenen. Want: een borrel bij (of straks van) Barrel is altijd een goed idee.

 

Headerfoto: Facebookpagina Barrel

 

Praktisch:

  • Je vindt Barrel Wijnlokaal op Haddingestraat 27
  • Barrel is dagelijks geopend: ma, di en wo 17.00-23.00 uur, do 17.00-00.00 uur, vr en za 16.00-00.00 uur, zo 16.00-21.00 uur
  • Barrel verzorgt ook wijncursussen en wijnproeverijen (op afspraak)
  • Naast wijnen per glas (er staan meestal zo’n 50 flessen open), kun je bij Barrel natuurlijk ook wijnen per fles kopen

 

Tips:

  • Je kunt natuurlijk zelf een van de vele wijnen op het krijtbord kiezen, maar nog leuker is om je te laten adviseren door het personeel
  • Een hapje bij de borrel? Laat een lekkere borrelplank samenstellen

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This