Het Forum, het meest besproken gebouw in de stad

door | 25 aug 2023 | Toeren en ontdekken, Typisch Groningen, Wat te doen

Home » Wat te doen » Het Forum, het meest besproken gebouw in de stad   |  tags:  Forum Groningen, gratis, kindvriendelijk

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/arlette-lindeboom/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Foto in header door Peter Wiersema.

Het Forum wordt ook wel de huiskamer van Groningen genoemd. Een gebouw bedoeld voor alle Groningers. Gratis toegankelijk. Je kunt er studeren, elkaar ontmoeten, een kovvie (Grunnings voor koffie ;)) doen, een boek lezen of van het uitzicht genieten op het dakterras.

Dit spectaculaire gebouw werd op 29 november 2019 feestelijk geopend. Je zou denken dat iedereen er nu wel een keer geweest is maar dat blijkt toch niet zo te zijn.

 

Een wirwar van roltrappen …

Afgelopen week liet ik mijn favoriete plek in Groningen weer eens zien aan een Forummaagd. Je zou denken dat deze maagden (personen die nog nooit eerder in het Forum zijn geweest) een uitstervend ras zijn maar echt, ik ken ze nog. De maagd en ik spreken af in de hal. Ik ben wat te vroeg dus ik installeer mij op de grote trap. Een heerlijke plek waar altijd wat te kijken is. Ik verbaas mij iedere keer weer over de rust, de gestructureerdheid en de eeuwige wind aan de buitenkant van het gebouw in tegenstelling tot de onrust, chaos en windstilte wanneer je het gebouw binnenkomt.
 
Wat is er te doen in Forum Groningen? De huiskamer van Stad
 
Ik neem mijn Forummaagd mee de eerste roltrap op en laat hem vol trots de kinderbibliotheek alias het Wonderland zien. Hier wordt het kind in je aangewakkerd. Het grote net met de kussens boven je hoofd nodigen altijd uit om even weg te dromen in de fantasie van een kinderboek. Helaas grote mensen hebben hier geen tijd voor, we moeten door!

Als ik de eerste roltrap pak die de oosttoren met de westtoren verbindt, moet ik altijd even omhoogkijken. Het schouwspel van de wirwar van de veertien roltrappen vind ik altijd heel erg fascinerend. Je voelt je even heel erg klein!

 

Nog altijd even mooi

Op de derde verdieping is de eerste laag van de echte grote mensen bieb! Hier vind je voornamelijk de fictieboeken. De meubels die in de bibliotheek staan zijn nog altijd even mooi. Ik weet nog dat de Grunnigers in 2019 zich er nogal druk over maakten of het gebruik van zulk mooi meubilair wel zo’n goed idee was. Zouden zwervers en vandalen dit niet allemaal gaan slopen? Iedere Grunniger is trots op dit gebouw, er is geen stoel kapot, vies of versleten. Deze huiskamer is echt voor iedereen!
 
Wat is er te doen in Forum Groningen? Je vindt er o.a. de bibliotheek
 
Wat is er te doen in Forum Groningen? De huiskamer van Stad
 

Expozalen bomvol cultuur, technologie en actualiteit

Na het aanschouwen van het poolbiljart in de bieb, stappen we weer op de roltrap. Op naar de vierde verdieping waar je aan de westkant de entree naar de expozalen vindt. Twee ruime expozalen met wisselende tentoonstellingen die altijd in het teken staan van populaire cultuur, technologie en actualiteit. Tot 10 september 2023 is er een grote internationale tentoonstelling over de wereld van de Disney animatie. Vanaf 6 oktober staat de in Groningen geboren fotograaf Chas Gerretsen in de spotlights. Voor deze entree is de Forum shop. Een winkeltje bomvol leuke hebbedingen die aansluiten bij de expositie. Maar ook voor mooie kinderboeken en prachtige ansichtkaarten kan je hier terecht.
 

Lekker een avondje uit

We komen aan op de vijfde verdieping: de foyer en het café als entree naar de magie van de film. Altijd druk en gezellig. Op de tafeltjes staat de boodschap: dit is geen studieplek… hiermee wordt bedoeld dat je op deze plek geen theoretische kennis via een boek of een laptop mag opdoen. Maar ik weet zeker dat hier juist heel veel kennis wordt uitgewisseld bij het napraten van de prachtige films die hier vertoond worden.
 
Forum Groningen wijntje drinken met uitzicht op Groningen Stad
 

Leuk voor de kids maar ook voor volwassenen

We zoeven door naar de zesde laag. Hier bevinden zich ook het Medialab, het Smartlab en de entree van Storyworld. In het Medialab worden al je vragen rondom het maakproces van de film, animatie en beeldcultuur beantwoord. In het Smartlab maak je kennis met nieuwe technologieën. Zo kun je bijvoorbeeld met een 3D-printer aan de slag en is er een lasersnijder. De toegang is gratis, maar het is wel verstandig om te reserveren, want het is er vaak druk. Storyworld is het allerleukste museum van Nederland. Een museum vol stripverhalen, animaties en games. Het leuke van het museum is dat je zelf ook aan de slag kunt om een beeldverhaal te maken.
 

Stilte in het Forum

Op de zevende verdieping vind je de kantoren, want ja er wordt ook gewerkt in dit mooie gebouw. Ruim 100 medewerkers hebben hier hun werkplek. Op de achtste verdieping is het universitaire gedeelte van de bibliotheek met heel veel studieboeken. In het Forum vind je overal werk- en studieplekken. Maar op deze laag zijn er naast de gewone plekken ook stilteplekken. Met het uitzicht op de Martinitoren kennis in je hoofd stampen, dat wil toch iedere student!
 
Forum Groningen met werkplekken
 

Er is een forumfan geboren!

De laatste roltrap richting NOK, het restaurant van het Forum, is inmiddels voorzien van een extra waarschuwing dat er een muur aankomt. Bij de opening van het Forum maakte ik mij daar wel wat zorgen over: hoeveel mensen zouden hier onthoofd worden? Gelukkig… deze nachtmerrie is uitgebleven. De automatische trap brengt ons naar de overbrugging van het laatste hoogteverschil: een fysieke klim met de benenwagen naar het dakterras van Groningen, 45 meter de lucht in vanaf de Grote markt. De hemel van Groningen! Hier voel ik mij heel erg nietig maar tegelijkertijd ook supertrots: wat een prachtig uitzicht. Uren kun je hier staan om te ontdekken waar, wat is… praten over de plekken in de stad, jouw herinneringen: waar woon je nu, waar ben je geboren, waar heb je jouw eerste dansles gehad… Mooie verhalen die thuishoren in een huiskamer. De zoveelste ontmaagding is een feit, er is wederom een Forumfan geboren! Deze nieuwe fan was vooral onder de indruk van het gebouw, de sfeer en de veelzijdigheid. Er is heel veel te kijken! We sluiten af in NOK met een biertje en een bitterbal en we genieten van de Martinitoren waar we op uitkijken. We pakken de agenda en spreken snel weer af in dit Groningse pareltje, dan pakken we een mooie film.
 
Forum Groningen roltrappen
 
Ben jij net zo enthousiast over het Forum als dat ik ben? Laat mij hieronder in een reactie weten wat jouw favoriete plek is in het Forum en vertel mij vooral waarom. Misschien kun je mij inspireren om nieuwe plekken te ontdekken in dit fantastische gebouw.
 
Praktisch:
Adres Forum Groningen: Nieuwe Markt 1
Openingstijden: maandag t/m donderdag 9:00 – 0:00 (voordeur sluit om 22 uur), vrijdag en zaterdag 9:00 – 0:00 (voordeur sluit om 23 uur), zondag 10:00 – 23:00 (voordeur sluit om 21 uur)
 
Foto in header door Peter Wiersema.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This