3x groene parels op fietsafstand en een geheimtip | Groningen Zuid

door | 28 sep 2023 | Actief, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Toeren en ontdekken » 3x groene parels op fietsafstand en een geheimtip | Groningen Zuid   |  tags:  fietsen, gratis, kindvriendelijk, lijstjes, natuur, wandelen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/lieuwe-rozema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Dankzij de gemeentelijke herindeling in 2019, waardoor de dorpen Haren en Noordlaren tot de gemeente Groningen gingen behoren, hebben wij er een paar prachtige groene plekken bij gekregen. En hoewel ik al veertig jaar in Groningen woon, ontdekte ik deze plekken pas echt toen ik een racefiets kocht en de omliggende dorpen van het nieuwe Groningen ging verkennen. Dit zijn de drie mooiste groene parels op fietsafstand ten zuiden van de stad. Inclusief een geheimtip over een bijzondere groene parel net buiten de stad.
 

1. Westerbroekstermadepolder

Dit is mijn favoriete groene parel, op 20 fietsminuten van Groningen. Het voormalige stroomgebied van de rivier de Hunze is in 2003 door het Groninger Landschap omgevormd tot natte natuur. De drassige graslanden vormen een oase voor allerlei vogelsoorten. Vanuit de vogelkijkhutten de Kiekhorn en het Polderpad kun je ze het hele jaar door spotten en heb je schilderachtige vergezichten. Het gebied dient ook als wateropslag, zodat de stad droge voeten houdt. Schotse Hooglanders en Konikpaarden zorgen voor een open landschap met weinig bomen en struiken. Prachtig bij zonsopgang en zonsondergang.
 
Fietsroute van Groningen naar de natuur van Westerbroekstermadepolder
 
Fietsroute van Groningen naar de natuur van Westerbroekstermadepolder
 

Hoe kom je er?
Fiets langs het Winschoterdiep richting Hoogezand. Sla bij Waterhuizen rechtsaf, het spoor over en neem meteen fietspad het Polderpad rechts. Wil je niet hetzelfde stuk terugfietsen, dan is er bij de jachthaven Meerwijck een fietspont. Deze werkt op spierkracht, maar is eenvoudig te bedienen. En weet dat meerdere handen licht werk maken. Eenmaal aan de overkant kun je via Noordlaren en Haren weer terugrijden naar Groningen.
 
Fietsroute van Groningen naar de natuur van Westerbroekstermadepolder

 

 
Dorst gekregen van al dat fietsen? Dan is een stop bij De Waterjuffers bij Vos een aanrader. Dit eethuisje heeft een buitenterras aan de rand van het Zuidlaardermeer. Lekker ontspannend om onder het genot van een drankje naar de voorbijvarende bootjes te kijken. Alleen in het weekend geopend. Het adres is Osdijk 4 in Noordlaren.

 

2. Appelbergen

Op 25 fietsminuten ligt Appelbergen, een glooiend natuurgebied van bos, meertjes, en zandverstuivingen. Dit voormalige militaire oefenterrein biedt prachtige en goed bewegwijzerde wandelroutes over eeuwenoude karrensporen. In de zomer heb je zicht op wuivende graanvelden. Je waant je soms even in Frankrijk. Het gebied is een paradijs voor bramenplukkers. Dat kan van augustus tot oktober.
 
Fietsroute van Groningen naar de natuur van Appelbergen
 

Hoe kom je er?
Fiets de Verlengde Hereweg en de Rijksstraatweg af richting Glimmen en neem de afslag Hoge Hereweg. Even doorfietsen en je rijdt zo het natuurgebied in. Of stap uit bij halte Harenermolen van buslijn 50 richting Assen en loop de Hoge Hereweg verder af.
 

 
Midden in het bos staat al sinds 1900 het Paviljoen Appelbergen. Hier kun je je honger stillen met een tosti, pannenkoek of patatje. Het paviljoen is een paradijs voor kinderen. Met een grote speeltuin en activiteiten als bosgolf en een speurtocht, is plezier en eventjes rust voor de (groot)ouders gegarandeerd. Ideaal voor kinderfeestjes. Ook honden zijn hier welkom. Het adres is Hoge Hereweg 33 in Glimmen.

 

3. Noordlaarderbos

Vanaf Appelbergen is het nog 10 minuten doorfietsen richting het Noordlaarderbos. In 1880 aangeplant als productiebos, maar dankzij boswachter Leen Brunsting uitgegroeid tot een gevarieerd bos van esdoorns, eiken, beuken en sparren. Heerlijk koel op warme dagen en met een hunebed, grafheuvels en het Galgenbergje is het ook historisch een interessant gebied. In het weekend is het er vaak iets drukker. In het zuiden gaat het bos over in het Drentse heidegebied De Vijftig Bunder.
 
Fietsroute van Groningen naar de natuur van Noordlaarderbos
 
Hoe kom je er?
Volg vanaf Appelbergen de Zuidlaarderweg en sla bij de ijsbaan rechtsaf op de Pollseweg. Even doorrijden en je zit midden in het bos.
 

 
Voor een hapje en een drankje kun je terecht bij Herberg de Blankehoeve. Dit café-restaurant heeft een groot buitenterras en een uitgebreide kaart. Overdag is het een pleisterplaats voor fietsers en wandelaars. In de avond kun je er ook dineren met uitsluitend lokale producten. Het adres is Beslotenveenseweg 2 in Noordlaren.

Voor alleen een koffie en een ijsje is natuurvriendenhuis De Hondsrug een goed alternatief. Je kunt hier ook overnachten in een van de negen ruime tweepersoonskamers of kamperen in de natuur. Wel je eigen tentje meenemen. Het adres is Duinweg 6 in Noordlaren.
 

Bonustip: Landgoed De Braak

Dit is de geheimtip waar ik het over had. Deze groene parel ligt goed verstopt achter de bomen van de Hoofdweg richting Paterswolde. Je rijdt er zo voorbij. Het is de moeite waard om een klein uurtje de tijd te nemen voor dit door tuinarchitect Roodbaard in Engelse landschapsstijl aangelegde parkbos. Het park is zelfs een Rijksmonument en bestaat uit slingerpaadjes, kronkelgrachten en sfeervolle vijvers. Een kettingbrug, een doolhof en een berceau (een tunnel van heggen) maken dit prachtige park compleet. Je kunt er heerlijk ronddwalen en af en toe even uitrusten op een van de vele bankjes. Om te genieten van de zichtlijnen en het geluid van roeken, blauwe reigers, padden en overvliegende vleermuizen.
 
Fietsroute van Groningen naar de natuur van Landgoed De Braak
 
Fietsroute van Groningen naar de natuur van Landgoed De Braak
 
Hoe kom je er?
Technisch gezien ligt het landgoed net niet meer in Groningen, maar in Drenthe. En toch is het maar 40 minuten fietsen vanaf de stad. Vanaf Groningen rijd je de Paterswoldseweg helemaal af. Deze gaat over in de Groningerweg en vervolgens na de rotonde Meerweg in de Hoofdweg. Neem de eerste afslag rechts. Je herkent het landgoed aan het monumentale toegangshek. En aan de naam De Braak op de stenen pilaren natuurlijk.
 

 
Er bevindt zich geen horeca op het landgoed zelf. Maar op een paar minuten fietsafstand zitten diverse leuke eettentjes met zicht op het Paterswoldsemeer, zoals de Twee Provinciën (Meerweg 245), (inderdaad op de grens van Groningen en Drenthe), De Paalkoepel (Meerweg 225) en het strandpaviljoen Paterswoldsemeer (Meerweg 209).

 

Tips:
Nog niet klaar met natuurbadderen? Ook deze vijf natuurgebieden liggen op fietsafstand van Groningen centrum.
– Ook leuk als doel voor een fietstocht: 8 x uitkijktorens in en nabij Groningen Stad.
– Ken je deze twee stadsoases al?
3 fietsroutes vanaf de Grote Markt.
 
Welke groene parel vind jij de mooiste van Groningen? Deel je mening hieronder.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This