8 x Omfietskoffie – de beste koffie buiten de Groningse diepenring

door | 27 jan 2023 | Eten en drinken, Koffie en thee

Home » Eten en drinken » Koffie en thee » 8 x Omfietskoffie – de beste koffie buiten de Groningse diepenring   |  tags:  lijstjes, sociaal bedrijf

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Ik ben een kieskeurige koffiedrinker. Voor een bakkie snelfiltermaling ben ik niet te porren. Ik ga op z’n minst voor een kopje Nespresso, maar het liefst drink ik mijn koffie buiten de deur. Niet alleen gezellig, maar ook een kop koffie bereid met liefde en zorg. Naast mijn favoriete koffietentjes in het centrum, ga ik graag de Groningse wijken in om de beste koffie te drinken.

Beter goed gejat dan slecht bedacht. Ik heb de term Omfietskoffie afgeleid van Omfietswijn. Deze term is door Nikolaas Klei in het leven geroepen. Hij beschrijft jaarlijks zo’n driehonderd supermarktwijnen van dusdanige prijs-kwaliteitsverhouding, dat ze de moeite zijn om ervoor langs die andere supermarkt te fietsen. Dit bracht mij op het lumineuze idee om de beste Omfietskoffie tentjes in Groningen op een rij te zetten.
 

1. Barista Café Paddepoel

Dierenriemstraat 200D
Dit is mijn favoriete omfietskoffie plek. In het Barista Café heb ik het gevoel in een gezellige huiskamer te zitten. Ik zit het liefst in een van de grote oorfauteuils, dat geeft me een mooi uitzicht over de rest van het café en de ingang van winkelcentrum Paddepoel. Ik kom hier zo vaak, de eigenaar kent nog net niet mijn naam, maar kent mijn vaste bestelling. Ik combineer mijn cappuccino graag met een mexican melt (een pittige variant van een traditionele tosti). Het Barista café heeft een breed, maar bovenal bijzonder assortiment koffies. Mijn favoriete koffie hier? De koffie van de maand, zoals de kruidnoten latte macchiato. Goddelijk. Deze koffie van de maand geeft mij tenminste een keer per maand een goede reden om hier koffie te gaan drinken, al zit ik hier vrijwel wekelijks. Met mijn kinderen zit ik graag aan de grote stamtafel vol lectuur. Zij zijn ook gek op het Barista Café, bij binnenkomst roepen ze direct ‘mama gaan we pannenkoeken met spekjes (american pancakes met marshmallows – op het kindermenu) eten?’
Wist je dat: het Barista Café sinds kort ook take-away aanbiedt?
 
Koffie Groningen: Barista Cafe Groningen in Paddepoel

PS: de foto bovenaan deze blog is van Barista Café Paddepoel.
 

2. Dilemma

Boumaboulevard 380
Vlakbij station Europapark vond ik dit pareltje. Onderweg naar huis na een bioscoopbezoek stuit ik op deze plek. Het restaurant is heerlijk licht door de vele glazen wanden in het pand. De aardige serveerster is snel met zowel het opnemen als uitserveren van de bestelling. Tijdens het eten geniet ik van een mooi uitzicht op langsrijdende treinen bij station Europapark, zonder geluidsoverlast. Omgeven door een inrichting van hip Scandinavisch design, met houten stoelen, een urban jungle van planten en fotolijsten gevuld met afbeeldingen van Groningen, smaken mijn krachtige latte macchiato en een broodje zalm nog lekkerder. Prettig geprijsd en van goede kwaliteit. Ideaal om te combineren met een bezoek aan bioscoop Kinepolis of voorafgaand aan een wedstrijd van FC Groningen.
Wist je dat: je bij Dilemma ook broodjes voor thuis of op het werk kunt bestellen?
 
Koffie Groningen: Dilemma Groningen foto Facebookpagina

Koffie Groningen: Dilemma Groningen
 

3. Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau

Zaagmuldersweg 3
Een echte top tip, deze plek. In een prachtig pand, vroeger daadwerkelijk een politiebureau, in Amsterdamse stijl vind je Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau. Dit restaurant is, net als brouwerij de Prael, een initiatief van WerkPro. Een sociale onderneming waar mensen werkervaring op kunnen doen. Om mijn kopje zwarte goud wat op te vrolijken vraag ik de vriendelijke ober naar de gebak opties. Hij raadt mij de ‘Huisgemaakte Zoete Heerlijkheden’ aan. De kok komt een bord vol lekkers brengen en vertelt mij dat ik ga genieten van pumpkin pie, een veganistisch walnoten taartje, macha witte chocolade cheesecake, een flik van gebakken amandel met witte chocolade en karamelijs met slagroom. Heerlijk is het absoluut, de pumpkin pie is mijn favoriet. Delen is een prima optie, het is een heel bord vol.
Wist je dat: je bij Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau ook kunt lunchen en dineren? – wel even reserveren.
Open van dinsdag t/m vrijdag.
 
Koffie Groningen: stadsrestaurant het oude politiebureau

Koffie Groningen: terras stadsrestaurant het oude politiebureau foto Facebookpagina
 

4. Brasserie Het Paleis

Boterdiep 111
Deze locatie zit op het randje qua omfietskoffie criteria. Redelijk dicht bij het centrum, toch ook weer ver genoeg erbuiten om je fiets te pakken. De brasserie is onderdeel van designer hotel Het Paleis en dat merk je aan de inrichting. Bij binnenkomst word ik welkom geheten door de barman. Nog voor ik ga zitten vraagt hij mij wat ik wil drinken. Wat een snelle service. Ik kies een tafel in art-deco stijl. In het restaurant kun je ook kiezen voor een tafel in minimalistische/kubistische stijl. Mijn latte macchiato is perfect. De koffie danst door de melklagen, in mijn glas ontstaat een perfecte balans tussen de krachtige koffiebonen en de heerlijk romige melk. Ik kom hier snel weer terug voor ontbijt, lunch of borrel.
 
Koffie Groningen: het paleis groningen - foto Facebookpagina

Koffie Groningen: terras het paleis groningen - foto Facebookpagina
 

5. Gebrand & Bakker

H.A. Kooykerplein 5
Een plek om koffie te drinken voor en door buurtgenoten. Dit is wat elke buurt in Groningen wat mij betreft moet hebben. Mark en Joep, woonachtig in de Gerbrand Bakkerstraat, hebben het idee voor deze lokale koffiezaak uitgewerkt. Het doel? Zorgen voor een fijne plek in ieders directe omgeving. Er klinkt een lekker deuntje uit de speakers, het is net of ik een relaxte huiskamer zit. Wat mis ik dit in mijn eigen wijk! Ze werken samen met vele lokale ondernemers om de impact op de aarde te verminderen en andere Groninger ondernemers te stimuleren. Samen met collega Laurien geniet ik van een cappuccino, met koffiebonen van het Koffiestation en een cheesecake met rode vruchten van Saakje het Bakmeisje.
 
Koffie Groningen: Gebrand & Bakker
 

6. &Meer

S.O.J. Palmelaan 297
Aan de rand van de Hoornse meer vind je een nieuwe koffiespot &Meer. Eva en Bregtje voorzien je hier met een grote glimlach van koffie, thee, broodjes en gebak. Vanwege de lockdown kan ik helaas niet binnen plaatsnemen, maar haal ik een broodje brie met een cappuccino. Vooraf eenvoudig te bestellen via de site. Op een bankje met uitzicht op het Hoornse meer geniet ik van mijn lunch ter voorbereiding op een lange wandeling rond het meer, samen met mijn oud-huisgenoot Arthur.
 
Koffie Groningen: &Meer

Koffie Groningen: &Meer
 

7. Omni

Korenstraat 2
Omni is een deli, micro bakkerij en lunchcafé in één. Bij Omni maken ze alles zelf en dát proef je. Ik geniet van de all time favourite van de zaak, de carrotcake. Werkelijk perfect, zeker in combinatie met de heerlijk romige latte macchiato. Naast de heerlijke lekkernijen voor bij de koffie kun je hier ook terecht voor overheerlijk zelfgebakken brood en zelfgemaakte granola.
 
Beste koffie Groningen: Omni, Korenstraat 2
 
Beste koffie Groningen: Omni, Korenstraat 2
 

8. Boekhandel Riemer x Koffiestation

Nieuwe Ebbingestraat 1
Boekhandel Riemer is mijn favoriete boekhandel aller tijden. Ik kom hier meerdere keren per maand om een boek te kopen, voor mijzelf of als cadeau. Deze bezoekjes worden extra fijn omdat ik hier nu ook kan genieten van een heerlijke kop koffie van het Koffiestation. Gecombineerd met een overheerlijk, in de kelder gebakken, taartje van Mmm Lekkernijen kan mijn dag niet meer stuk.
 
Beste koffie Groningen: Boekhandel Riemer x Koffiestation
 
Wat is jouw favoriete omfietskoffie locatie? Laat het me hieronder weten.

 

Nog niet uitgelezen? Dit zijn de 12 leukste koffietentjes in Groningen centrum (ook to go).
 
De originele publicatiedatum van deze blog is 6 juni 2020. Op 7 januari 2022 en 27 januari 2023 vulde José haar blog aan met elke keer twee nieuwe koffietentjes.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This