5 x Boekhandels in Groningen

door | 21 aug 2020 | Shoppen, Vrijetijd

Home » Shoppen » Vrijetijd » 5 x Boekhandels in Groningen   |  tags:  kindvriendelijk, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/josesmeenge/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Een boek. Daar maak je mij altijd blij mee. Als een echte boekenwurm struin ik graag boekhandels af op zoek naar een nieuw pareltje om te verslinden. Deze boekenwinkels deel ik hier zodat jullie net zoals ik kunnen verdwijnen in een prachtig boek. Ken je dat gevoel?

Dat je het idee hebt dat je zelf aanwezig bent bij de gebeurtenissen in het boek? Dan ben ik verkocht! Binnen een oogwenk is het boek gelezen en ga ik naar een nieuw ‘slachtoffer’. Omdat ik altijd zo gelukkig word van een bezoek aan de boekwinkel, hier een aantal onwijs leuke zaken die je zeker een keer met een bezoek moet vereren.

 

1. Boekhandel Riemer

Mijn all time favourite boekenwinkel. Boekhandel Riemer is een boekhandel zoals in mijn ogen een boekenwinkel bedoeld is. Een prachtige houten, krakende vloer, mooie antieke kasten vol met boeken. Zowel voor mezelf, als voor anderen kom ik hier vaak om een boek te kopen. Deze christelijke boekhandel heeft naast een legio boeken op spiritueel vlak ook het ‘normale’ aanbod aan boeken. Voor kinderen is deze boekhandel een feest. Er is een toffe kinderhoek. Kleurige boeken in alle soorten en maten staan hier opgesteld in mooie kasten. Voor de kinderen zijn ze tot aan de vloer zodat ze zelf ook een boek kunnen uitzoeken. Daarnaast kunnen de kinderen heerlijk spelen in de auto uit ‘Harry Potter en de Geheime Kamer’. Erg fijn ook voor mij, zo kan ik namelijk lekker lang rondneuzen in de winkel terwijl mijn kinderen Eva en Ruben zich heerlijk vermaken. Kun je niet vinden wat je zoekt? De medewerkers van Riemer hebben een grote kennis op het gebied van boeken en geven advies om met het perfecte boek naar huis te gaan.
 
Boekhandel Riemer Groningen - kinderboekenwinkel
 
Wanneer je eenmaal een geschikt boek gevonden is het zeker nog geen tijd om de winkel te verlaten. De manier van inpakken is het handelsmerk van ‘de Riemer’. Gepersonaliseerd op geslacht, leeftijd en gelegenheid is het bijna zonde om het cadeau uit te pakken. Een feest om het cadeau aan iemand te geven.
Kun je niet wachten met lezen tot je thuis bent? Geen probleem. Neem plaats in de koffiehoek en dompel je onder in een nieuw verhaal onder het genot van een kopje koffie of thee.
Insiders tip: er zit met enige regelmaat een bekende schrijver, in de koffiehoek die niet te beroerd is om jouw exemplaar van een handtekening te voorzien. Zo liep ik daar Jochem Meyer eens tegen het lijf. Dat is nog eens leuk toch?

Nieuws! De koffiehoek wordt een heuze koffiebar, in samenwerking met Koffiestation uut Grunn. De verwachting is dat de verbouwing in oktober afgerond is.

Adres: Nieuwe Ebbingestraat 1
Open van maandag t/m zaterdag (zie boekhandelriemer.nl voor exacte openingstijden)
 
Boekhandel Riemer Groningen - koffiehoek
 

2. Boekhandel Van der Velde Akerkhof

Van der Velde Akerkhof maakt deel uit van een wat grotere keten boekhandels in het Noorden. De winkels lijken op elkaar, toch hebben ze allemaal een persoonlijke touch. Hierdoor heb je niet het idee in een dertien in een dozijn boekhandel rond te lopen (wat ik persoonlijk erg prettig vind). In de winkel op de AKerkhof loop ik altijd direct naar de tafel met thrillers erop. Dit is en blijft mijn favoriete genre. De spanning en de zoektocht naar de dader spreekt mij het meest aan in deze boeken. De Noorse schrijver Jo Nesbø is mijn favoriet, op dit moment geniet ik van ‘Het Mes’, het twaalfde deel van een serie met rechercheur Harry Hole in de hoofdrol. Tijdens mijn rondje om de tafels vol boeken, maak ik in mijn hoofd al een rijtje met welk boek ik wanneer wil gaan lezen.
 
Boekhandel Van der Velde Akerkhof binnen thriller boeken
 
Op de eerste verdieping kun je terecht voor een ruim assortiment reisgidsen. In een van de heerlijke stoelen kun je aan de binnenkant van je ogen alvast een voorproefje nemen van je volgende reis.
 
Boekhandel Van der Velde Akerkhof binnen reisboeken
 
Deze boekenwinkel is het kleine broertje van de winkel aan de Grote Markt. Het voelt net iets intiemer. Deze boekhandel is qua publiek iets minder druk, waardoor je rustig door de winkel kunt dwalen. Ideaal voor het opstellen van een nieuw leeslijstje.

Adres: Akerkhof 45-47
Open van maandag t/m zondag (zie libris.nl/vandervelde/ voor exacte openingstijden)
 

Boekhandel Van der Velde Akerkhof

 

3. Boekhandel Van der Velde Grote Markt

De grote broer van de vestiging op de Akerkhof vind je op de Grote Markt. Vond je hier vroeger nog de Selexyz, nu geniet je van het ruime aanbod van Van der Velde. Een breed assortiment leesboeken, informatieve boeken, tijdschriften, prentenboeken, dwarsliggers en nog veel meer. Op de bovenverdieping is het mogelijk je even terug te trekken om alvast een paar bladzijden van je nieuwe boek te lezen. Voor accessoires zoals boekenleggers, boekentasjes en een selectie aan spelletjes kom je hier aan je trekken. Deze winkel is ook erg geschikt om wat tijd te doden wanneer je wacht op een afspraak in de stad. Er is genoeg te zien, heerlijk om hier even rond te struinen.
Insiders tip: loop eens rondje om het pand en geniet van de verschillende mooie etalages (aan alle vier zijden van het pand). Mijn kinderen worden helemaal enthousiast wanneer ze de hun neuzen tegen de ramen duwen. “Kijk mama, Rupsje Nooitgenoeg en daar Dikkie Dik en Pluk van de Petteflat”. Een genot voor het oog.
Kinderwagen mee of minder goed ter been? Met de lift ben je in een mum van tijd op de bovenverdieping van deze grote boekhandel.

Adres: Grote Markt 54-55
Op van maandag t/m zondag (zie libris.nl/vandervelde/ voor exacte openingstijden)
 

Boekhandel Van der Velde Grote Markt

 

4. Boekhandel Godert Walter

Deze boekhandel is een eye catcher in het straatbeeld van de Oude Ebbingestraat. Met de rood-blauw-gele markiezen straalt de zaak meteen iets gezelligs en aantrekkelijks uit. Bij binnenkomst valt het mij direct op dat je hier terecht kunt voor zowel een Top 10 boek als voor een meer bijzonder boek, zoals boeken uit de Europese Literatuurprijs Shortlist. Ik heb mij laten vertellen dat de eigenaar vooral boeken in zijn zaak zet, die hij zelf graag leest. Er is onder andere een grote collectie Duitse boeken in de zaak aanwezig. Eens pers twee maanden organiseert boekhandel Godert Walter een Duits Leescafé, waarin een van tevoren gekozen boek wordt besproken. De kasten in deze wat kleine boekhandel staan tjokvol boeken, waarvan bij mij niet direct een belletje gaat rinkelen, maar die wel prikkelen om te flap te lezen. Zo zag ik het boek ‘De stilte van de vrouwen’, daar kon ik mij toch werkelijk niets bij voorstellen. Gezien het feit dat wij vrouwen vrijwel altijd kunnen praten :-).
Achterin de winkel vind je vier grote kasten en een mooie ruime tafel vol boeken uit en over Groningen, ook wel “Groningana” genoemd. Dat vind ik nou leuk. Boeken uit Stad en Ommeland en niet te vergeten de Grunniger Toal.

Adres: Oude Ebbingestraat 53
Zie godertwalter.nl voor openingstijden
 
Boekhandel Godert Walter Groningen
 
Boekhandel Godert Walter Groningen
 

5. Boekhandel Daan Nijman

Verveling tijdens de lange wachttijden in het ziekenhuis? Of wil je nog snel een cadeautje halen voor je zieke familielid, vriend of vriendin? Ga dan eens langs Boekhandel Daan Nijman in het UMCG. Het leuke van deze mini-boekhandel is dat ze insteken op de locatie en de doelgroep. Je vindt hier vele boeken met een medisch tintje voor zowel volwassenen als kinderen en voor zorgprofessionals en leken. Ook voor een mooie kaart of een easy reading tijdschrift kun je hier perfect terecht. Deze boekhandel is het kleine broertje van boekhandel Daan Nijman in Roden. Deze winkel is een stuk ruimer en heeft een groter aanbod.

Adres: Hanzeplein 1 – in de winkelstraat van het UMCG
Open van maandag t/m vrijdag (zie umcg.daannijman.nl voor exacte openingstijden)
 
Boekhandel Daan Nijman Groningen
 
Boekhandel Daan Nijman Groningen

 

Tip:
Reisboekwinkel de Zwerver op Oude Kijk in ’t Jatstraat 43 – 45 heeft een heul compleet aanbod van reisgidsen en landkaarten van vrijwel elk land ter wereld. Online je reisgids of wegenkaart kopen kan in De Zwerver webshop.

Wat is jouw favoriete boekhandel in Groningen? Vertel het me onder deze blog.

 

Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 31 augustus 2019 en vervolgens geactualiseerd. Op 21 augustus 2020 vond de laatste update plaats.
 
Leestips:

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This