Salsa dansen in Groningen? Dit zijn de leukste salsafeesten en -dansscholen

door | 18 nov 2022 | Actief, Evenementen, Muziek, Uitgaan, Wat te doen

Home » Wat te doen » Uitgaan » Salsa dansen in Groningen? Dit zijn de leukste salsafeesten en -dansscholen   |  tags:  dansen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Ben jij een echte salsera of salsero? Dan kun je je hart ophalen, want de salsa scene is zonder twijfel één van de grootste dansgemeenschappen in Groningen. In deze blog neem ik je mee in waar je kunt swingen op de dansvloer en waar je de fijne kneepjes van het salsadansen kunt leren.
 

Waar kan ik met de heupen los op een feest?

Ben je al een ervaren danser, dan kom je waarschijnlijk voor salsafeesten. Waar kun je dan zoal terecht?
 

Hemingway’s

Gedempte Kattendiep 23
Om te beginnen kun je eens per maand op vrijdagavond vanaf 23:00 uur met de voetjes van de vloer bij Hemingway’s Cuba, aan het Kattendiep. Hier wordt zowel salsa als bachata gedraaid. Heb je trek in Cubaanse en Caribische tapas? Boek dan voor eerder op de avond een tafeltje. Hemingway’s heeft namelijk een eigen keuken, gespecialiseerd in dit soort overheerlijke hapjes. Moet je nog een beetje loskomen voor het dansen, dan kun je zeker bouwen op hun uitgebreide cocktailkaart. Heel praktisch: vrijdagavond is tevens cocktail night. Alle cocktails kosten dan maximaal € 6,-!
 

Copas

Peperstraat 29
Ben je op zoek naar een breder aanbod aan Latin muziek en wil je proeven van het alom geprezen Groninger nachtleven? Overweeg dan zeker een uitstapje naar Copas. Deze vrolijke club opent iedere vrijdag- en zaterdagavond vanaf 23:00 uur de deuren en wordt gerund door ervaren Latin DJ’s. Eens per maand worden hier aan het begin van de nacht de nodige salsa- en bachata hits gespeeld. Ben je hier uitgedanst, dan duik je zo het hart van de Groninger uitgaansscene in, want Copas ligt hier middenin.
 

Periodieke feestjes

Naast deze vaste locaties, zijn ondernemende salsadansers ook drukdoende met het organiseren van periodieke feestjes. Salsa Platform is een enthousiaste stichting die al vele jaren erg gemoedelijke salsafeesten organiseert met een grote opkomst. Van oorsprong werden de feesten op de eerste woensdag van de maand in het Platform Theater georganiseerd. Nu deze locatie helaas gesloten is voor evenementen, zijn zij (tijdelijk) uitgeweken naar zalencentrum De Travertijn in Vinkhuizen. Voor wat extra allure, organiseren zij ook ieder kwartaal in een weekend een salsafeest bij de Twee Provinciën aan het Paterwoldsemeer. Lekker dansen aan het water dus!

Ondernemer Roy Tweeboom heeft jarenlang een zeer succesvolle dansschool gehouden in Groningen. Tegenwoordig zet hij zijn ondernemersgeest in om met enige regelmaat leuke salsafeesten te organiseren in Stad. Vaak zijn deze feesten op unieke locaties, meteen een ideale manier om de stad beter te leren kennen dus. Zo zijn er al eens feesten georganiseerd in de Synagoge, aan het stadstrand bij Dot, bij De Loods nabij het Hoendiep, binnen in het Forum en in ‘t Feithhuis.
 

Salsafeest Groningen foto Facebook Roy Tweeboom in Synagoge okt 2022

Foto: salsafeest in de Synagoge Facebook Roy Tweeboom

 

Buiten het centrum

Vind je het geen punt om voorbij het centrum te kijken en iets meer te proeven van de verschillende buitenwijken van Groningen, dan kun je ook zeker Fiesta Alegria en Salsa @ Trefpunt overwegen. Fiesta Alegria is een gemoedelijk feest dat maandelijks in een weekend in het MFC De Wijert georganiseerd wordt. Vaak trappen zij af met een leuke, leerzame workshop. Voor een kleinschaliger buurtfeest, kun je afreizen naar het groene Beijum. Iedere maand op een vrijdag wordt daar Salsa @ Trefpunt georganiseerd door één van de vooraanstaande Latin DJ’s van Groningen.
 

Waar kan ik leren salsa dansen?

Wil jij je dansvaardigheden opvijzelen? Of wil je voor het eerst van salsa proeven, voordat je jezelf op de dansvloer durft te begeven? Overweeg dan een bezoek aan één van de leuke dansscholen die Groningen rijk is.
 

Juan Carlos

Lijnbaanstraat 10
De dansschool van Juan Carlos is al jarenlang een begrip in Groningen. Zij geven les in Cubaanse salsa, maar ook in bijvoorbeeld Son, Cha Cha Cha, Bachata, Reggaeton en Kizomba. De sfeer is er altijd energiek en opgelaten. Je vindt hier vooral een jonger publiek, vaak afkomstig van de universiteit of hogescholen. Deze dansschool is ook zeker niet vies van een feestje. Vaak organiseren zij feestjes in hun eigen dansschool, soms ook na de lessen op woensdag. In de zomer mag je ook activiteiten buiten de deur verwachten, zoals aan het Damsterdiep of bij de Oosterhaven.
 

Salsa Juan Carlos Groningen: salsa dansen en salsa les in Groningen

 
 

Carino

Bieslookstraat 23
Carino is de jongste dansschool van Groningen en heeft in relatief korte tijd al een enorme groei doorgemaakt. Het is een erg gemoedelijke en gezellige dansschool waar iedereen welkom is. Naast Cubaanse salsa, kun je hier ook terecht voor Timba. Ze organiseren periodiek feestjes bij De Prael aan het Boterdiep en in de zomertijd willen ze nog wel eens uitwijken naar het Stadspark om te dansen in het gras. Carino geeft les bij Muziekorganisatie Noord.
 

El Son Cubano

Oude Kijk in het Jatstraat 58
El Son Cubano doet ook al jaren mee in Stad en richt zich bewust op kleinere dansgroepen. Ze geven les boven veganbar Lust en in de Sionskerk. Naast Cubaanse salsa, bieden ze ook lessen in Son. Verwacht veel energie en passie van dansschooleigenaar Jorge Gómez Silverio, zelf geboren en getogen in Cuba.
 

Salsa Francoise

Floresplein 19
Salsa Francoise is een meer traditionele dansschool en zo’n beetje de langst bestaande van Groningen. Vroeger waren zij altijd te vinden in het Platform Theater en daarmee nauw verbonden met de grondlegging van de salsa in het noorden. Tegenwoordig zijn ze te vinden in het Floreshuis. Je kunt hier lessen volgen in zowel Cubaanse salsa als Son. Ook organiseren ze jaarlijks reizen naar Cuba. Een ideale manier om dit unieke land beter te leren kennen.
 

Sirdancealot

Folkingestraat 9B
Het is je vast opgevallen dat de Groningse dansscholen zich sterk richten op de Cubaanse salsa. Ben je daarentegen meer geïnteresseerd in de Amerikaanse salsastromingen, dan kun je uitstekend terecht bij Sirdancealot. Hier kun je Salsa LA Style en Salsa On2 volgen. Daarbij is er extra veel aandacht voor danstechniek. Natuurlijk wordt ook het plezierige aspect van dansen hier niet vergeten.
 
 
Zoals gezegd is er op salsa-gebied heel veel te beleven in Stad! In die zin is het niet verwonderlijk dat ieder jaar in november de Latin Dance Night plaatsvindt in de Oosterpoort. Kun je moeilijk kiezen tussen al die feestjes en organisaties, kom dan vooral specifiek naar dit festijn. De hele avond door zijn er dan live acts met bands en DJ’s van over de hele wereld in zo’n beetje alle zalen van de Oosterpoort. Dat moet je een keer meegemaakt hebben!
 
Ongetwijfeld ben je, na het lezen van dit bericht, in je hoofd al helemaal los aan het gaan. Waar gaan we jou binnenkort tegen het lijf lopen? Laat het mij hieronder weten in een reactie.
 
Nog niet uitgedanst?
Lees ook deze blog over de leukste salsafeesten in Groningen.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This