Salmagundi’s: vintage woonwinkel én Midden-Oosters restaurant met terras op het water

door | 7 jul 2023 | Diner, Eten en drinken, Shoppen, Wonen

Home » Eten en drinken » Diner » Salmagundi’s: vintage woonwinkel én Midden-Oosters restaurant met terras op het water   |  tags:  Korrewegwijk, Mediterraans, Midden-Oosters, eetcafé, shared dining, sociaal bedrijf, terras, vintage

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Er zijn van die plekken die ik éigenlijk het allerliefst voor mezelf houd. Dit is toch echt wel zo’n plek. Een pareltje, verborgen aan de rand van de stad. Op een plek waarvan ik niet dacht dat het mijn hart kon verwarmen. Maar dat doet het toch. En hoe. In deze blog deel ik mijn verwondering over de smaakvolle mix van de gerechten en woonstijlen bij sociaal bedrijf Salmagundi’s.

Als Google zegt “je hebt J.C. Kapteynlaan 6 bereikt” trap ik op de rem. Verbaasd kijk ik om me heen, maar zie dan de vrolijk gekleurde deuren van de vintage woonwinkel. Wat een zonde dat ik hier zo vaak langs fiets maar nog nooit deze winkel heb gezien!

Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's

Vintage woonwinkel in een oude garage

Ik parkeer mijn fiets voor de deur en besluit wat foto’s te maken van de voorgevel. Ondertussen komt Arlette aanlopen. Gezellig, we hebben hier afgesproken met ons blogteam om ‘het Salmagundi’s’ te ervaren. Als Karen en José ook aansluiten, treffen we manager Rudi in de winkel. Rudi is een echte livinglover. Met zijn eigen huis stond hij al eens in de VT wonen en sinds februari legt hij zijn ziel en zaligheid in Salmagundi’s. De winkel bevindt zich in een oude autogarage. De robuuste ruimte met stoere houten vloer wist Rudi om te toveren tot een frisse rustige basis. De woonaccessoires en meubels verdienen namelijk alle aandacht, aldus Rudi. Ik zie dat ieder item met aandacht en liefde geëtaleerd is.

Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's

Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's

Een goed verhaal voor een goede prijs

De producten zijn ofwel vintage en fair trade ofwel tweedehands. Ieder item heeft een eigen verhaal. En het mooie is; Rudi weet van elk product waar het vandaan komt. De oude werkplaats is omgetoverd tot een atelier waar producten van heinde en verre nieuw leven ingeblazen wordt. Zo worden rijke stoffen uit bijvoorbeeld Hongarije en India gecombineerd en gewatteerd tot nieuwe, unieke, kussens.

Atelier in Vintage woonwinkel Groningen: sociaal bedrijf Salmagundi's

Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's

We lopen nog maar een paar stappen de winkel in en de “oooooh”s en ‘aaaaah’s zijn niet meer te tellen. José en Karen lopen te wijzen en te kwijlen bij de Japanse droomvangers in het geel gekleurde voormalige kantoortje en Arlette maakt driftig foto’s van de items waar ze nog eens voor terug wil komen.

Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's

Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's

Voor een goed product met een goed verhaal verbaas ik me soms over de prijs. Zo zijn de handgemaakte unieke lampjes uit India slechts 35 euro. We kunnen hier nog veel langer ronddwalen, maar we krijgen trek van al dat moois en besluiten het terras te verkennen. José rekent nog snel de Afrikaanse messing oorbellen af.

Vintage woonwinkel Groningen aan J.C. Kapteynlaan 6: Salmagundi's

“De lat ligt nu wel erg hoog”

waarschuwen we Rudi grappend, maar vol vertrouwen begeleidt hij ons door de winkel naar achteren. Daar komen we via een trapje bij het restaurant uit. ”Hier is ook (bijna) alles te koop” tipt Rudi enthousiast terwijl hij ons overdraagt aan de serveerster.

Doorgang van vintage woonwinkel naar eetcafé: Salmagundi's

Het eetcafé blijkt de tweede snoepwinkel waar we onze ogen uitkijken. Door de kleuren en het vele hout is het een sfeervol ingerichte ruimte. Ook hier weer een mix van industrieel, vintage en tweedehands. Het voelt als een warm buitenlands bad. De vriendelijke mensen in de bediening hebben diverse culturen en achtergronden en brengen een ontspannen vibe in de ruimte.

Midden-Oosters en Mediterraans restaurant Groningen: Salmagundi's

Midden-Oosters en Mediterraans restaurant Groningen: Salmagundi's

Een plek van betekenis

In zowel het restaurant als in het atelier in de winkel, werken ‘nieuwe Groningers’ of mensen die op zoek zijn naar een beschutte werkomgeving. Salmagundi’s helpt mensen waarvoor het leven niet altijd even makkelijk is. Dat geeft het verhaal nog meer betekenis.

Midden-Oosters en Mediterraans restaurant Groningen: Salmagundi's

Terras op het water

De zon schijnt, dat vraagt om een plekje op het terras. Ik loop door de deuren van het eetcafé naar buiten en passeer het ‘gewone’, maar zeker ook gezellige, terras en steek dan de straat over, naar de waterkant. Daar ligt een vierkant ponton met een aantal zitjes erop. “Jeetje, dit is een leuke plek en zo lekker anders!” roep ik enthousiast tegen mijn collega-bloggers als ik bij ze aanschuif. Als ik naar rechts over het water kijk zie ik DOT en het stadsstrand. Het terras is aangekleed met een soort blader-schaduwdoek boven de houten vintage zitjes.

Terras aan het water bij midden-oosters ren mediterraans restaurant Salmagundi's

Terras op het water bij midden-oosters ren mediterraans restaurant Salmagundi's

Een tafel vol mezze’s

De mezze’s van Salmagundi’s worden geserveerd als ‘een tafel vol’. Allerlei kleine gerechtjes waar je samen van kan proeven. Wat je misschien kent als shared dining. Of mix & match.

De eerste ronde is een variatie aan koude gerechtjes. Je had ons moeten horen bij de eerste hapjes. De “ooohs’ en ‘aaahs’ tijdens de winkelbeleving waren er niks bij. Wat is dit lekker zeg. De smaken zijn perfect. De labneh met gekarameliseerde sjalotten en shatta, bijvoorbeeld. Deze Midden-Oosterse variant van hangop smaakt heerlijk met het platbrood. Of de tabouleh, een spannende variant van de klassieke Midden-Oosterse salade.

Uit eten tip van locals: restaurant Salmagundi's met terras op het water

De bediening is precies goed aanwezig. Niet te opdringerig, maar aanwezig als je ze nodig hebt en open voor een praatje. Zo zijn we erg benieuwd waar de naam Salmagundi’s vandaan komt. Omar, in de bediening, legt uit dat het een term uit de scheepvaart is. Op de piratenschepen werd een stoofpot geserveerd gemaakt van wat de kok voor handen had. Maar Salmagundi verwijst ook naar een grote saladeschotel, vol smaken, texturen en kleuren op één bord.

Sociaal bedrijf restaurant Salmagundi's met terras op het water

Terwijl wij gezellig kletsen in de zon gaan de hapjes er erg goed in. De drankjes ook trouwens. Ik ben zelf aan de frisse Groningse Baxbier Kon Minder en de andere dames gaan vandaag voor de wijn.

I Go Groningen Bloggers bij Salmagundi's in Groningen

De tweede ronde

De tweede ronde bestaat uit een tafel vol warme mezze’s. José en ik vallen aan op de geroosterde spruitjes. Zo lekker krokant! Mijn eerste keer gegrilde druiven met buratta eten is ook een succes. En even ben ik dolblij dat Karen geen vis eet, want ik mag de Gamba’s op een spies van haar. De appel-kerriesaus is er lekker zacht en zoet bij. ‘Er is niets dat ik niet lekker vind’ zeg ik tegen de grote baas als hij langskomt om te vragen of alles naar wens is.

Uit eten tip van locals: restaurant Salmagundi's met terras op het water

Uit eten tip van locals: restaurant Salmagundi's met terras op het water

Jammer genoeg moet ik de oppas thuis aflossen, nog voor het toetje geserveerd wordt. Maar de foto’s en berichtjes in de appgroep spreken duidelijk uit dat ook die erg geslaagd is. En voor mij een reden om heul heul snel weer terug te keren.

Eenmaal thuis blijft de kruidige Oosterse geur vanuit het tasje uit de shop nog lekker hangen en geniet ik na van dit unieke avondje uit bij een heel authentieke plek.

En hoewel ik deze parel het liefst voor mezelf houd, heb ik het binnen een uur al gedeeld met vrienden en familie. Ik kan mijn enthousiasme toch niet voor me houden en ik gun iedereen ook echt wel het beste van Groningen tenslotte 😊.

 

Praktisch:
– Adres Salmagundi’s restaurant: Oosterhamrikkade 8c
– Parkeren kan (meestal) voor de deur
– Adres woonwinkel: je kunt via het restaurant naar de shop, maar deze is ook te bereiken via de aparte ingang op het adres J.C. Kapteynlaan 6
 
Ben jij al bij Salmagundi geweest? Deel jouw ervaring hieronder.

 

2 Reacties

  1. Spectaculaire vibe, door heerlijk smaakvol food. Wat bediend wordt door fantastische, unieke mensen. In een sfeer …die je niet kunt benoemen. Ervaar, ga & voel. Praat erover, delen voor velen. Doen !

  2. Wij hebben al een paar keer een groot feest gegeven in Salmagundi. Voor 60-80 gasten ( of meer?) geen probleem. We hadden een band geregeld dus er kon ook gedanst worden. Verrukkelijke mezzes, vega, vis of vlees, werden geserveerd en heel prettig overleg met de eigenaar en het personeel. Iedereen was dolenthousiast en zou zeker vaker komen eten! Vergeet niet de keukenbrigade te bedanken! Ze werken keihard en maken eerder teveel dan te weinig.

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This