De 10 leukste spellen voor mee op stedentrip Groningen

door | 2 nov 2023 | Wat te doen

Home » Wat te doen » De 10 leukste spellen voor mee op stedentrip Groningen   |  tags:  lijstjes, spellen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/joukje-van-heukelem/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Vroeger waren mijn zus en ik op vakantie uren zoet met een pak kaarten. Klapkaarten, duizenden, pesten, liegen, we speelden telkens een nieuwe variant. Tegenwoordig gaat er steevast een aantal spellen mee tijdens mijn vakantietrips. Ik kies dan voor kleine, handzame spellen waar altijd nog plaats voor is in de koffer. Hieronder mijn favoriete reisspelletjes. Tips voor extra vermaak tijdens jouw stedentrip of thuisvakantie in Groningen.

 

1. Stadskwartet Groningen

Kaartspel – 2 tot 4 spelers – 30 minuten
Kwartet is een leuk en makkelijk spel om samen te spelen met kinderen. Ideaal tijdens een schoolvakantie. Dit stadskwartet gaat over alle ins en outs van onze stad Groningen. De Martinitoren, het Academiegebouw, het Pannenkoekschip, alle prachtplekken en verborgen pareltjes komen voorbij. In totaal zijn er twintig kwartetten te verzamelen. Het spel is leerzaam en laat je anders naar je eigen stad kijken. Wist jij bijvoorbeeld dat er op de Kijk in ’t Jatbrug vier beelden staan die verschillende beroepen uitbeelden? Ook al kun je nu niet op pad, met dit spel wandel je toch even door de mooie straten van Groningen.


 

2. Qwixx

Dobbelspel – 2 tot 5 spelers – 15 minuten
Qwixx is op dit moment mijn favoriete (vakantie)spel. Het spel bestaat uit zes dobbelstenen en een scoreblok: makkelijk mee te nemen dus. Bij Qwixx gaat het om het werpen van specifieke getallen. Deze streep je af op je scoreblok. Hoe meer getallen je afstreept hoe groter je puntenaantal. Extra leuk: ook wanneer je tegenstander gooit, kun jij alsnog een getal afstrepen. Je moet dus continu opletten. Een snel, tactisch en spannend spel. Ideaal om te spelen op een terrasje of in je achtertuin.
 
Reisspelletjes tips voor mee op stedentrip Groningen: dobbelspel Qwixx

 

3. Ligretto

Kaartspel – 2 tot 6 spelers – 10 minuten
Ligretto spelen gaat vaak gepaard met de nodige hysterie. Alles draait om snelheid, overzicht en combineren. Bij de start van het spel krijg je een aantal kaarten die je gedurende het spel zo snel mogelijk moet zien kwijt te raken. Dit doe je door in het midden van de tafel stapeltjes te vormen van 1-10 van elke kaartkleur. Doordat alle spelers tegelijk spelen moet je goed opletten. Zie je een kaart die je kunt neerleggen? Wees dan snel, want voordat je het weet heeft een andere speler dit al gedaan. Gebogen kaarten en blauwe vingers komen regelmatig voor. Dit spel moet met passie worden gespeeld ;).

 

4. Qwirkle – reiseditie

Pocketspel – 2 tot 3 spelers – 45 minuten
Qwirkle is een licht en handzaam spelletje: ideaal om overal mee naar toe te nemen. De reiseditie bestaat een tasje met daarin 108 kleine tegels. Met die tegels vorm je horizontale of verticale rijen met verschillende symbolen of kleuren. Per aangelegde tegel en/of rij krijg je punten. Maak je een rij, bestaande uit zes tegels, compleet dan heb je Qwirkle en krijg je dubbele punten. Ik vind het altijd een uitdaging om in één beurt zoveel mogelijk punten te scoren. Dat zorgt gegarandeerd voor zuchtende medespelers. Het spel is afgelopen wanneer de stenen op zijn. Tip: stop het notitieblokje en de pen die je vaak op je hotelkamer vindt in het tasje. Zo kun je altijd de scores opschrijven (en lopen wij nog steeds met een boekje van Dubai rond).
 
Reisspelletjes tips voor mee op stedentrip Groningen: Qwirkle
 

5. Frank’s Zoo

Kaartspel – 3 tot 7 spelers – 60 minuten
Heb je vrienden gemaakt in het hostel waar je verblijft of zit je met je gezin thuis tijdens een griepgolf? Tover dan dit spel eens tevoorschijn. Frank’s Zoo is ideaal om met een grotere groep te spelen. Tijdens mijn studententijd was ik lid van de studentenzwemvereniging De Golfbreker. We speelden dit spel regelmatig in de trein onderweg naar een zwemwedstrijd. Het spel bestaat uit verschillende dierenkaarten. Deze dieren kunnen elkaar opeten of bang maken. Zo is de olifant bang voor de muis, kan de vos de muis opeten en maak je van een mug een olifant. Doel van het spel is zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken én leeuwen en een egel te bemachtigen. Je wint een slag door een kaart te spelen waar niemand meer overheen kan. Soms behaal je dit al met een muis, maar vaak met een olifant, orka of leeuw. Een uitdagend en tactisch spel.
 
Reisspelletjes tips voor mee op stedentrip Groningen: Kaartspel Frank's Zoo

 

6. Boonanza – kaartspel

Kaartspel – 3 tot 5 spelers – 45 minuten
Geen groene vingers, maar lijkt het je leuk om je eigen groente te kweken? Met Boonanza kun je fictief bonen gaan verbouwen en oogsten. Bruine bonen, sojabonen, chilibonen, blauwe bonen, de keuze is reuze. Je verbouwt deze bonen op jouw akkers: de twee bonenvelden. Tijdens het spel trek je bonen van de stapel bonenkaarten en onderhandel je met je medespelers om zo de meeste bonen te kunnen bemachtigen. Gaan de zaken goed, dan koop je een derde bonenveld. Degene die aan het einde van het spel het meeste geld heeft verdiend wint. Ben je met zijn tweeën? Dan is Al Caboon een goed alternatief. In dit spel speel je tegen de bonenmaffia: Joe Boonanno, Don Corleboon en Al Caboon. Een spel dat ik afgelopen zomer bijna elke dag gespeeld heb.

Reisspelletjes tips voor mee op stedentrip Groningen: kaartspel Al Caboon

 

7. Boonanza – dobbelspel

Dobbelspel – 2 tot 5 spelers – 45 minuten
Nog een variant op Boonanza het kaartspel: Boonanza het dobbelspel. Dit spel neemt minder ruimte in op de tafel dan het kaartspel en is dus handiger om onderweg te spelen. Ook tijdens dit spel is het de bedoeling om zoveel mogelijk bonen te oogsten. Dit doe je door met de dobbelstenen de bonen te gooien die er op jouw oogstkaart staan. Gooit jouw tegenspeler de combinatie bonen die jij nodig hebt? Dan mag jij die ook gebruiken. Het is dus continue opletten. Degene met de eerste dertien dukaten (geld) wint het spel. Ik vind dit spel een leuke afwisseling op het kaartspel en speel het graag op een terrasje.

Reisspelletjes tips voor mee op stedentrip Groningen: dobbelspel Boonanza

 

8. De Grote Dalmuti

Kaartspel – 4 tot 8 spelers – 15 minuten
Dit spel bestaat uit verschillende rollen. In de ene ronde ben je de koning en in de andere ronde ineens de laagste bediende. Het doel van het spel is dan ook om je positie te verbeteren om uiteindelijk de Grote Dalmuti te worden. Dit doe je door zo snel mogelijk van je kaarten af te komen. Is dat gelukt? Dan ben jij de volgende ronde de Grote Dalmuti. Maar, zoals de ondertitel van het spel al zegt, het leven is oneerlijk. In de volgende ronde kun je zomaar weer onttroond worden door je onderdanen. Voor elke rol die je bemachtigt krijg je punten: voor de belangrijkste positie krijg je de meeste punten. Wie aan het einde van het spel de meeste punten heeft, wint. Dit spel speel ik vaak met vrienden die ik tien jaar (!) geleden heb leren kennen op Kos.

 

9. Carcassonne

Bordspel – 2 tot 5 spelers – 45 minuten
Op dit moment spelen wij thuis vaak Carcassonne. Laat je de doos van dit spel thuis en neem je alleen het scorebord, de meeples en de zak landtegels mee dan is dit echt een aanrader voor op vakantie. In dit spel is het bedoeling dat je steden, wegen, kloosters en weiden bouwt. Bouw je een project af dan krijg je hiervoor punten. Het leuke aan dit spel is dat je elke keer weer een nieuw speelbord creëert. Ben je uitgekeken op het basisspel, dan zijn er verschillende uitbreidingen waarmee je het spel weer een nieuwe boost kunt geven. Aanraders zijn Kathedralen & Herbergen (verdien meer punten door een kathedraal in jouw stad te bouwen), Kooplieden & Bouwmeesters (zorg dat je twee keer achter elkaar de beurt hebt) en Het Circus (zorg met het rondreizende circus voor extra punten). Echt één van mijn favoriete spellen.
 
Reisspelletjes tips voor mee op stedentrip Groningen: Carcasonne bordspel
 

 

10. Valse Motten

Kaartspel – 3 tot 5 spelers – 20 minuten
Dit spel werkt gegarandeerd op je lachspieren. Waar je normaal gesproken écht niet vals mag spelen, is dat bij dit spel juist de bedoeling. Ook moet je je kaarten zo snel mogelijk kwijtraken. Dit kan door ze op de stapel af te leggen, maar wegmoffelen is toegestaan. Dit moet wel ongemerkt, want als de ‘bewakingskever’ je ziet moet je de kaart weer terugpakken en ben jij vervolgens de ‘bewakingskever’. Dit spel zorgt voor hilarische taferelen. Een grond bezaaid met ‘weggegooide kaarten’, een kaart onder een boek, een kaart in je mouw… Hoe zou jij het valsspelen aanpakken?
 
Reisspelletjes tips voor mee op stedentrip Groningen: kaartspel Valse Motten
 


Tips:

 

Welk spel speel jij graag thuis of op vakantie? Laat het me hieronder weten in een reactie.
 
Deze blog is oorspronkelijk gepubliceerd op 27 april 2020. Op 2 november 2023 volgde een update.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This