Koop de leukste spellen voor kerst bij Wirwar

door | 4 dec 2020 | Shoppen, Vrijetijd

Home » Shoppen » Vrijetijd » Koop de leukste spellen voor kerst bij Wirwar   |  tags:  Oude Kijk in Het Jatstraat, lijstjes, spellen

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/joukje-van-heukelem/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

De gezelligste maand van het jaar staat voor de deur. Ik breng deze donkere dagen het liefst door met familie en vrienden. Avondenlang kletsen, lekker eten en fanatiek spelletjes spelen. Elk jaar breid ik mijn spellencollectie uit. Hiervoor ga ik graag naar dé spelletjeswinkel van Groningen: WirWar. Benieuwd naar waarom ik juist bij deze winkel graag shop en welke spellen in aanraad? Je leest het in mijn nieuwste blog.
 

De spelletjeswinkel van Groningen: Wirwar

Al meer dan 25 jaar verkoopt Wirwar spellen in Groningen. Voor zowel beginners als ervaren spelspelers is dit een fijne winkel om naar toe te gaan. Het personeel is ontzettend vriendelijk en neemt alle tijd om je te adviseren bij het kopen van een nieuw spel. Geef ze een paar steekwoorden van wat je ongeveer zoekt (hersenkraker, bordspel, meerdere spelers, etc.) en ze komen altijd met een verrassende optie. Eén van leukste dingen van Wirwar vind ik het uitgebreide assortiment, van de altijd goede 999games tot bijzondere bordspellen zoals Smallworld. Winkel je vanwege corona liever vanuit huis? Wirwar biedt online ook een groot deel van hun assortiment aan. En, extra leuk, voor de inwoners van Groningen, Haren en Ten Boer wordt de bestelling gratis per fietskoerier bezorgd. Een mooi groen initiatief.
Adres Wirwar: Oude Kijk in Het Jatstraat 40.
 
Wirwar Groningen: de leukste spelletjeswinkel in Groningen
 
Wirwar Groningen: de leukste spelletjeswinkel in Groningen
 

Mijn favoriete spellen

In de zomer deelde ik al een lijstje met mijn favoriete reisspelletjes. Daar voeg ik graag een aantal nieuwe aan toe. Welk spel ga jij deze kerst spelen?
 

1. Clever
Dobbelspel – 1 tot 4 spelers – 30 minuten

Naar aanleiding van mijn vorige blog tipte iemand mij het dobbelspel Clever. Een paar weken geleden heb ik het bij vrienden voor het eerst gespeeld en inmiddels staat het bovenaan mijn kerstwensenlijstje. Het spel bestaat uit zes dobbelstenen met elk een eigen kleur. Deze kleuren matchen met een kader op je scoreblad. Door te dobbelen streep je getallen weg bij de juiste kleur op je scorekaart. In 4 tot 6 rondes, afhankelijk met hoeveel mensen je het spel speelt, probeer je zoveel mogelijk punten te halen. Je kunt verschillende tactieken toepassen, waardoor elk potje weer anders is. Zo kun je kiezen voor het binnenhalen van vosjes, je concentreren op een specifieke kleur of zoveel mogelijk extra beurten verzamelen. Het leukste aan het spel vind ik de kettingreactie. Je streept dan met één dobbelsteen meerdere vakjes af. Het spel is zowel in groep als alleen te spelen (beat your own score!). Tip: op de site van 999Games staat een instructiefilmpje. Geen overbodige luxe, want het spel kan in eerste instantie wat ingewikkeld lijken.
 

2. Keer op keer
Dobbelspel – 1 tot 6 spelers – 20 minuten

Nog een 999Games topper: keer op keer. Wederom een dobbelspel met als doel om zoveel mogelijk punten te behalen. Dit keer kruis je gekleurde vierkantjes af, waarbij je let op het voltooien van een kolom, een kleur en de sterren. Het spel is afgelopen wanneer er twee kleuren volledige zijn afgestreept door één of twee verschillende spelers. En dan is het tellen geblazen. Zodra je het basisspel onder de knie hebt, kun je kiezen voor een nieuw level. Er zijn inmiddels zeven verschillende levels en bijbehorende scorebladen. Ik vind dit een leuk, snel en toegankelijk spel. Zowel met kinderen als volwassenen goed te spelen. En, zoals de naam als zegt: het blijft nooit bij één spelletje.

 

3. L.A.M.A
Kaartspel – 2 tot 6 spelers – 20 minuten

Leg Alle Minpunten Af, dat is het doel van dit kleurrijke kaartspel. Elke speler begint met zes kaarten. Om de beurt leg je een kaart weg op de aflegstapel, waarbij het getal gelijk of één cijfer hoger moet zijn dan de laatst afgelegde kaart. Kun je niet? Dan pak een je een nieuwe kaart of pas je. Wanneer je past, mag je niet meer deelnemen aan het spel en blijf je dus zitten met de kaarten die je op dat moment op je hand hebt. Dit zijn je minpunten. Een lama-kaart is maar liefst tien minpunten, dus daar wil je écht niet mee blijven zitten. Een grappig, snel en tactisch spel dat ik samen met een vriendin heel wat rondjes heb gespeeld tijdens een weekendje weg.
 

4. Sjoelen
Oud-Hollands spel – zo groot als de familie is – 30 min tot 3 uur

Het is geen kerst als er niet is gesjoeld. Een spel dat iedereen wel kent, maar dat je niet vaak meer hoort. Wij halen standaard rond de kerstperiode de sjoelbak van zolder om te oefenen voor de jaarlijkse familietraditie: een sjoelcompetitie. In drie beurten probeer je zoveel mogelijk van de 30 houten schijven in de vier vakken te krijgen. De vakken hebben een waarde van 1 t/m 4. Heb je in elk vak één schijf, dan krijg je 20 punten. De maximale score die je kunt halen is 148. Dat is mij helaas nog nooit gelukt (Ik ben al blij als ik niet als laatste eindig). Mijn schoonvader haalt moeiteloos elke ronde 120 punten of meer. Vooraf is de winnaar dan ook al bekend, maar dat maakt het niet minder leuk. Ik kijk er alweer naar uit!

Tips:
Dit zijn de leukste spelletjescafes in Groningen.
Dit zijn onze favoriete reisspelletjes.
 
Leuk kaartspel over Groningen:


 

Heb jij nog een leuke spelletjestip om te spelen in de kerstvakantie? Laat het me hieronder weten.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This