4 x bezienswaardigheden Grote Markt Groningen

door | 1 apr 2022 | Bezienswaardigheden in Groningen, Wat te doen

Home » Wat te doen » Bezienswaardigheden in Groningen » 4 x bezienswaardigheden Grote Markt Groningen   |  tags:  Grote Markt, markt, terras

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/willem-vonhof/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Stel je woont in een stad en je spreekt af met vrienden. Waar doe je dat dan? Juist. Bij een kerk, bij het stadhuis of op een groot plein. In Groningen is de Grote Markt zo’n plek die het allemaal heeft. De Grote Markt is voor mij hét ontmoetingspunt van Stad. Ik spreek altijd af midden op de Markt. Ten eerste omdat het altijd leuke discussies oplevert, want ja: wat is nou het exacte midden van de Markt? Ten tweede (en vooral hierom) omdat ik op deze manier goed zicht heb op de verschillende zijdes van de Markt. Elke kant heeft zijn eigen architectuur en verhaal.
 

Ik nodig je daarom uit om ook midden op de Markt plaats te nemen. Kijk om je heen en geniet van de mix van wederopbouwarchitectuur, statige oude panden en de nieuwe oostwand. En lees vervolgens dit artikel verder: het geeft je inzicht in de vier hoogtepunten van de Grote Markt in Groningen.
 

1. Martinitoren

Hét visitekaartje en ongetwijfeld het meest gefotografeerde object van Stad, staat in de hoek van het plein. Een plaatje is het toch, d’Olle Grieze. Met een hoogte van bijna 100 meter moet je hier als Stadjer en als toerist eens op zijn geweest. Je kan klimmen tot de eerste trans (39 meter hoog) en dan van het uitzicht over Stad genieten. Zie jij – net als ik – ook de randen van de Stad, daar waar Stad overgaat in Ommeland? En wil je nog hoger? Dat kan! Je komt dan op de uurwerkzolder en hier is je uitzicht nóg beter. Lees meer over de Martinitoren in deze blog van Joukje.
 
Grote Markt met Martinitoren en Vindicat Groningen door Willem Vonhof
 

2. Het Stadhuis

Al sinds de dertiende eeuw staat er op de plek van het Stadhuis een raadshuis. Echter, het huidige pand is begin negentiende eeuw gebouwd in neoclassisistische stijl. Dit is te zien aan het gebruik van de zuilen. Hierdoor lijkt het pand op een Griekse tempel, iets wat je meer ziet bij gebouwen van begin negentiende eeuw. Ik vind het hierdoor een erg statig pand. En het is nog in gebruik: de burgemeester heeft nog steeds zijn werkkamer in het Stadhuis en de gemeenteraad vergadert er. Vanaf half 2022 is de verbouwing van het Stadhuis gereed. Hopelijk wordt het Stadhuis daarmee ook toegankelijk voor een bezoek: tot nu toe was dat alleen mogelijk bij verkiezingen of als je gaat trouwen.
 

3. De oostwand

De oostwand is compleet nieuw. Een paar jaar geleden is begonnen met het naar voren halen van alle panden, om zo meer ruimte te maken voor het Groninger Forum en de Nieuwe Markt. De vorm van de Grote Markt is hiermee weer hetzelfde als voor de Tweede Wereldoorlog. Naar mijn mening is het idee succesvol uitgevoerd. Het gevaar met grote panden als dat van Mutua Fides en het Market Hotel, is dat ze enigszins lomp overkomen. Maar door de vele details, afwisselende ramen en gebruikte steenkleur, passen ze perfect bij de Grote Markt. En dan heb ik het pand van Merckt nog niet genoemd. Door de witte steen heeft het een stijlvolle, Midden-Oosterse uitstraling, met de gouden balkons als mooi detail. En bovenin bevindt zich een rooftopbar met prachtig uitzicht over Stad! Het staat nog op mijn to do-list om hier eens van een diner te genieten.
 

4. De terrassen

Zeg je Grote Markt, dan zeg je Drie Gezusters. Altijd als ik vertel dat ik in Groningen heb gestudeerd, is er wel iemand die deze horecazaak benoemt. Dit – in Nederland wereldberoemde – restaurant heeft dan ook een goed terras waar het vaak vol zit. Ook binnen zijn de aan elkaar gelinkte panden een interessant geheel. Pas op dat je niet verdwaalt!
Andere goede terrassen zijn die van de Kostery, café Willem Albert en Hooghoudt. Op alle genoemde terrassen kan ik mijn hobby – mensen kijken – perfect uitvoeren. Hooghoudt is daarbij mijn favoriet: het personeel loopt er altijd strak en verzorgd bij en ook binnen ademt het pand een relaxte, gezellige sfeer uit vanwege de hoge ramen, mooie bar en de vide.
 
De Martinitoren Grote Markt Groningen
 
Praktisch:

De Grote Markt op de kaart:


 
Wat is jouw favoriete plek aan de Grote Markt? Laat het me hieronder in een reactie weten.
 
Tip:
Lees ook mijn blog 3x andere markten in Groningen en struin eens langs deze blogs over terrassen in Stad.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This