Intocht Sinterklaas Groningen

door | 4 nov 2022 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » Intocht Sinterklaas Groningen   |  tags:  Sinterklaas, centrum, kindvriendelijk, traditie

 

Het is weer november. De maand waarin elk kinderhart overslaat. Sinterklaas is weer in het land. Stiekem ben ik daar als moeder ook best blij mee. Dit jaar meert hij op zaterdag 19 november aan in Groningen. Inclusief Pakjesboot 12 vol pieten en cadeaus natuurlijk.
 
Mijn kindertijd is al lang vervlogen, toch ben ik nog steeds gek op het sinterklaasfeest. Ik houd van de sfeer, gedichten, surprises, lootjes trekken, pepernoten, chocoladeletters en de spanning van pakjesavond. Het blijft heerlijk om de magie van het verhaal te ervaren, dat zijn fijne herinneringen aan mijn jeugd. Ik stond in 2013 samen met mijn zusje en beste vriendin dan ook, inclusief Sinterklaasmuts, vol vreugde en kinderlijke spanning te wachten op de ‘echte Sinterklaas’ tijdens de landelijke intocht in Groningen. Mijn mooie gevoel bij Sinterklaas geef ik graag door aan mijn kinderen.
 
Sinterklaas intocht Groningen 2019 - foto Jose 2013
 

De perfecte spot langs de route

Mijn kinderen, 7 en 5 jaar oud, zijn helemaal gek van Sinterklaas en zijn Pieten. Ademloos volgen ze het Sinterklaasjournaal. We zijn benieuwd naar de avonturen die de Pieten en Sint dit jaar weer beleven tijdens de tocht van Spanje naar Nederland.

Bij de intocht kies ik het liefst voor een rustige plek langs de route. Zo kunnen mijn kinderen gegarandeerd een glimp van de Sint en zijn Pieten opvangen.
Ik denk dat ik een plekje zoek op het Gedempte Zuiderdiep. Omdat je hier aan twee kanten van de weg kunt staan, is het waarschijnlijk iets rustiger. De ontvangst van Sinterklaas is dit jaar op het Broerplein, bij het Academiegebouw van de RUG. Hier zingen alle kinderen Sinterklaas en zijn Pieten toe en vertelt Sinterklaas hoe blij hij is om weer in het land te zijn.
 
Sinterklaas intocht Groningen 2019
 

De route

12.45 – 13.30 uur: vaarroute
Via de Herman Colleniusbrug, Bocht van Ameland, Hoge/Lage der A naar de Zuiderhaven met aankomst bij K.G.R.V. De Hunze.

14.15 – 15.15 uur: looproute
Via de Westerkade, Westerhaven, Astraat, Abrug, Brugstraat, Munnekeholm, Gedempte Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt NZ, Zwanestraat, Stoeldraaierstraat, Broerstraat naar het Academieplein.

15.15 uur: ontvangst
Op het Academieplein wordt Sinterklaas ontvangen door de burgemeester en kinderburgemeester van Groningen. Het voorprogramma op het Academieplein start om 14.45 uur.
 
Let op!
• Maak een tekening voor Sinterklaas; deze kun je tijdens de intocht afgeven aan de Pieten. Of mail een foto van je tekening naar communicatie@volksvermakengroningen.nl. Vergeet niet je naam en adres erop te zetten, want dan krijg je een persoonlijke ansichtkaart van Sinterklaas terug!
• De Pieten geven alleen snoepgoed aan kinderen die dat wensen; er wordt niet gestrooid
• Glutenvrije Pieten kun je herkennen aan een groene vlag en groen hesje.

Om de intocht voor iedereen veilig en leuk te houden de volgende tips:
• Blijf thuis bij klachten
• Houd rekening met elkaar en zorg voor een mooi zwaai-welkom!
 

Praktisch:
Wanneer: zaterdag 19 november 2022
Waar: verschillende locaties in de stad
 
Op welke plek langs de route sta jij? Laat het me hieronder weten.
 

Het originele bericht is geplaats op 9 november 2019. Op 5 november 2021 en vervolgens 4 november 2022 is dit bericht geactualiseerd.
De foto’s in deze blog zijn gemaakt tijdens eerdere intochten.

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This