Groninger Museumnacht 2022

door | 2 sep 2022 | Evenementen, Kunst en cultuur, Muziek

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Groninger Museumnacht 2022   |  tags:  Forum Groningen, Groninger Museum, museum

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Zaterdagavond 10 september openen zeven musea in Groningen Stad hun deuren voor publiek en trekken alles uit de kast voor een avond om niet te vergeten. Ik kijk de hele zomer uit naar deze nacht vol kunst, muziek en optredens. De Groninger Museumnacht vormt jaarlijks de start van het culturele seizoen in Groningen.

Tussen 19:00 en 01:00 uur kunnen we weer dwalen door het Groninger Museum, GRID Grafisch Museum, Museum aan de A (de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum), Storyworld en de expositiezalen in Forum Groningen, het Universiteitsmuseum, Noorderlicht met een tentoonstelling in de Akerk en de Synagoge. Een sfeervolle avond vol kunst en cultuur. Het is dit jaar de 5e editie van het evenement.
 

Een begrip in cultureel Groningen

De Groninger Museumnacht is in korte tijd een begrip geworden in cultureel Groningen. Het trekt een jong publiek: de gemiddelde leeftijd is tussen 20 en 35 jaar. Ook veel (buitenlandse) studenten komen jaarlijks op deze avond vol kunst, cultuur en gezelligheid af.
 

Het programma Groninger Museumnacht 2022

Je kunt ervoor kiezen om alleen te kijken, luisteren en verwonderen. Maar je kunt ook doen en beleven. Tijdens de museumnacht zijn er diverse workshops en activiteiten om aan mee te doen. Hieronder licht ik per locatie het programma toe.
 

1. Groninger Museum

In het Groninger Museum draait alles om kleur in de nieuwe tentoonstelling Kleur! Maak je eigen aquarelverf van kleurpigmenten of ontdek alles over eten met kleur tijdens de kleurproeverij met Food designer Marije Vogelzang. Sophie Straat en Batatuké zijn er voor de muziek. En we gaan weer dansen! DJ Somoni bij de Silent Disco en de DJ’s van Clash draaien in het MendiniRestaurant.
 

Groninger Museum Trap door Bas Meelker

Foto door Bas Meelker


 

2. Het Forum

Hoe tof is het om tijdens de museumnacht de nieuwe tentoonstelling ‘70 jaar Donald Duck’ te bekijken in Storyworld? Loop ook nog even door de grote expositiezalen in het Forum en geniet van de superhelden bij de expositie The Art of DC. Een gesprek over stereotypering in strips, animaties én kinderboeken vind je bij het Forum in het panelgesprek ‘Zwart in strips’.
 

Tentoonstelling The Art of DC in het Forum Groningen

Expositie The Art of DC in het Forum


 

3. GRID Grafisch Museum Groningen

GRID Grafisch Museum Groningen organiseert de tentoonstelling ONDER_DRUK met de muzikale omlijsting van multiculturele band Bokomo Swing. Kijk, luister of doe mee. Pak bijvoorbeeld zelf de graffitispuit of ga aan de slag met drukkersmaterialen en inkt.
 
Het Grafisch Museum GRID - 5 tips voor musea bezoek in Groningen - foto Marketing Groningen
 

4. Museum aan de A

Dit museum laat je kennis maken met de geschiedenis van de scheepvaart, de slavernij en het Gronings Ontzet 350 jaar geleden. Tijdens de museumnacht kun je er ook terecht voor muziek, workshops, verkleedpartijen, spoken word en dans. Waar ik naar uitkijk is meevaren aan boord van één van de twee historische schepen voor een nachtelijke romantische boottocht over de A en de Zuiderhaven. En, als echte bierliefhebber, ga ik zeker een kijkje nemen bij het verhaal van de jongens van Just in Beer. Zij vertellen alles over bierstad Groningen en organiseren een proeverij van de bieren van Martinus.
 

5. Universiteitsmuseum

Ontdek de magie van wetenschap! Het Universiteitsmuseum laat je voor één avond de magische wereld van Alice in Wonderland beleven. Leer er alles over tijd, ontdek in verschillende experimenten hoe je tijd ervaart en maak deel uit van echt wetenschappelijk onderzoek.
 

6. Der Aa-kerk

Noorderlicht presenteert in samenwerking met Stichting Oude Groninger Kerken een indrukwekkende tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot nu.
 

7. Synagoge

Maak met een audiotour kennis met de joodse cultuur en met de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Stad en provincie Groningen! Met de muziek van Klezmer & Co wordt het een echte Jiddische beleving.
 
Praktisch:
– De volledige line-up en het programma.
– Tickets: voor 10 euro krijg je toegang tot de zeven locaties op zaterdag 10 september tussen 19:00 en 01:00 uur. Tickets voor de Groninger Museumnacht zijn alleen online te koop. Het online ticket kun je vanaf woensdag 7 september bij de kassa van de musea inwisselen voor een polsbandje. Leuk: met je polsbandje mag je na de Museumnacht nog één keer gratis naar aan een van de zeven deelnemende musea.
 
Tips:
Dit zijn onze vijf museumtips in Groningen.
 
Wat is jouw goudentip uit het programma van de Groninger Museumnacht 2022? Deel het hieronder met ons.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This