Gronings Ontzet 2022: het programma

door | 19 aug 2022 | Evenementen, Kunst en cultuur, Typisch Groningen

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Gronings Ontzet 2022: het programma   |  tags:  festival, gratis, kindvriendelijk, lijstjes, traditie

 

Op zondag 28 augustus viert Groningen 350 jaar Gronings Ontzet. Vier je mee dat we Bommen Berend hebben verslagen? Niet alleen op 28 augustus, maar ook de dagen ervoor zijn er allerlei feestelijke activiteiten in de binnenstad van Groningen en daarbuiten.

Met Bommen Berend, de bijnaam van het Gronings ontzet, vieren Groningers de opheffing van de belegering van Groningen door de bisschop van Münster op 17 augustus 1672. Ook dit jaar staat de viering weer vol met activiteiten. Ik geef jullie graag mijn tips en must sees uit het feestelijke- en volle programma.

 

Zomerkermis in Stad

Genieten van geweldige attracties, een veel te grote suikerspin en de kriebels tijdens een gokspelletje. Dat doe ik maar al te graag. Gelukkig staat de kermis van 22 t/m 28 augustus op de Vismarkt om deel uit te maken van de viering. Bij een feestelijk programma hoort natuurlijk een kermis!

 

Zomeravondconcert door het Noord Nederlands Orkest

Op vrijdagavond 26 augustus organiseert het NNO vanaf 20.00 een zomeravondconcert met gratis toegang. Ik doe niets liever dan luisteren naar muziek, een drankje in mijn hand en fijne mensen om mij heen. Deze activiteit ga ik dan ook zeker niet passeren. Een gezellige avond met verschillende artiesten en prachtige muziek op de Grote Markt.

 

Wandel door het verhaal van Groningens Ontzet

Bommen Berend, Gronings ontzet, zegt het je nog niet heel veel? Begrijpelijk, ik vind het ook lastig een beeld te vormen bij de hele gebeurtenis. Niet getreurd, daar heeft de organisatie wat op bedacht. Mijn tip, loop de Rabenhaupt 1672 wandeling. Speciaal voor deze historische dag is er binnen deze gratis app een Rabenhauptwandeling ingericht die je het verhaal van Groningens Ontzet op locatie laat beleven, via beeld- en audioberichten. Het verhaal ontdek je al wandelend gewoon vanaf je eigen voordeur. De Rabenhaupt wandeling is de gehele maand augustus te lopen. Download de eRoutes app gratis in de Appstore of Google Play.
 

Traditioneel klokkenluiden en paarden keuren

Tijdens de viering van Bommen Berend mag je eigenlijk niet voorbijgaan aan de traditionele evenementen. Deze activiteiten zijn zeker een must omdat je je even kan verplaatsen in de tijd van toen. Op 28 augustus om 9.00 luidt de Klokkenluidersgilde zoals ieder jaar de klokken van de Martinitoren. De klokken zijn bijna overal in de stad te horen. Een mooie start van een prachtige dag welke ook tijdens het jubileumjaar niet kan ontbreken.
 
Nog meer in de traditie komen? Ga dan zeker van 9:30 tot 11:00 uur ook even naar de paardenkeuring op de Ossenmarkt. Ter gelegenheid van de viering van 350 jaar Groningens Ontzet is de paardenkeuring dit jaar uitgebreid tot een hippische show met onder anderen tuigpaarden, dressuur en shownummers met allure.
 
Nog geen genoeg gehad van de paarden? Ga dan ook gelijk naar het middagprogramma op de Ossenmarkt. Tot 16:00 uur zijn er diverse clinics en demonstraties, zoals voltige en springen.
 

Kinderactiviteiten en familievermaak

Zijn je kinderen echte paardenliefhebbers of wil je ze kennis laten maken met de paardensport? Neem ze mee naar het Guyotplein. Daar is van 11:15 -13:00 uur het kinderprogramma ‘Strodorp’ met o.a. pony rijden. Daarnaast kunnen de kids zich laten schminken en zijn er kleine dieren zoals konijnen om te knuffelen. Of draai gezellig een rondje mee in de mini-draaimolen. Voor de thrill seekers is er een heuse reptielenshow.

Ook zijn er van 13:00- 16:30 uur op de Reitemakersrijge diverse kinderactiviteiten. Op het springkussen springen en van een grote glijbaan roetsjen bijvoorbeeld. Of kiezen je mini’s liever voor darten en sjoelen? Het kan allemaal! Ook tof: Jeugdcircus Santelli zal 2 optredens verzorgen en het Kindertheater komt liedjes zingen. Leuk voor kids die graag dansen en meezingen.

Meer springkussen vermaak? Ga met de hele familie ook eem’ naar de Grote Markt, van 13:00 – 17:00 uur.
 

Gratis naar het Groninger Museum

Het Groninger Museum viert deze Groningse feestdag graag samen met jou. Bezoek het museum gratis en neem een kijkje in de tentoonstelling ‘Stad Houdt Stand – 350 jaar Groningens ontzet’. Reserveer je ticket vast online of haal je kaartje die dag aan de kassa.

 

Bommen Berend loop

Vanwege Groningens Ontzet vindt er jaarlijks de Bommen Berend loop plaats. Je start vanaf de atletiekbaan en daarna ga je het mooie natuurgebied van de Onlanden in. Onze Karen is fan van dit hardloopevenement.
 

Slot: groots vuurwerk

Na je activiteiten vervolg je je weg naar de Zuiderhaven om 22.30. Daar vindt de afsluiting van het Gronings Ontzet plaats (tot 23:00 uur). Deze afsluiting is in stijl: een groots vuurwerk. Daar ben ik zeker te vinden. Het voorprogramma zal worden verzorgd door Wat Aans!

 

Praktisch:
Wie is Bommen Berend en wat is het Gronings Ontzet?

 

Voor welke activiteit ga jij tijdens Bommen Berend?

 

De oorspronkelijke blog is gepubliceerd op 16 augustus 2019. Deze is geactualiseerd op 19 augustus 2022.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This