Gronings Ontzet 2023: het programma

door | 18 aug 2023 | Evenementen, Kunst en cultuur, Typisch Groningen

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Gronings Ontzet 2023: het programma   |  tags:  festival, gratis, kindvriendelijk, lijstjes, traditie

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/sona-stel/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Op maandag 28 augustus viert Groningen 351 jaar Gronings Ontzet. Vier je mee dat we Bommen Berend hebben verslagen? Niet alleen op 28 augustus, maar ook de dagen ervoor zijn er allerlei feestelijke activiteiten in de binnenstad van Groningen en daarbuiten.

Met Bommen Berend, de bijnaam van het Gronings ontzet, vieren Groningers de opheffing van de belegering van Groningen door de bisschop van Münster op 17 augustus 1672. Ook dit jaar staat de viering weer vol met activiteiten. Ik geef jullie graag mijn tips en must sees uit het feestelijke- en volle programma.

 

Zomeravondconcert door het Noord Nederlands Orkest

Op zondag 27 augustus organiseert het NNO van 20.00 tot 21:30 uur een zomeravondconcert met gratis toegang. Ik doe niets liever dan luisteren naar muziek, een drankje in mijn hand en fijne mensen om mij heen. Deze activiteit ga ik dan ook zeker niet passeren. Een gezellige avond met verschillende artiesten en prachtige muziek op de Ossenmarkt. Het thema van dit jaar: love is in the air.
 

Neem een kijkje in het Academiegebouw

Op zaterdag 26 augustus van 11:00 tot 16:00 uur krijg je de kans om binnen te kijken in het prachtige Academiegebouw. Doe mee aan een rondleiding door het gebouw of leer tijdens een flitscollege meer over het Gronings Ontzet en hoe de stad in 1672 werd verdedigd tegen Bommen Berend.

 

Traditioneel klokkenluiden en paarden keuren

Tijdens de viering van Bommen Berend mag je eigenlijk niet voorbijgaan aan de traditionele evenementen. Deze activiteiten zijn zeker een must omdat je je even kan verplaatsen in de tijd van toen. Op 28 augustus om 9.00 luidt de Klokkenluidersgilde zoals ieder jaar de klokken van de Martinitoren. De klokken zijn bijna overal in de stad te horen. Een mooie start van een prachtige dag welke ook dit jaar niet kan ontbreken.
 
Nog meer in de traditie komen? Ga dan zeker van 9:30 tot 11:00 uur ook even naar de paardenkeuring op de Ossenmarkt. ‘

Voor iedereen, jong en oud, wordt er maandag 28 augustus vanaf 17:00 uur weer een traditionele zuurkoolmaaltijd, De Groote Maaltijd, geserveerd. Je moet je wel even aanmelden van te voren (en eventuele vegetarische keuze doorgeven). Volwassenen € 7,50 en kinderen t/m 12 jaar € 5,00.

 

Kinderactiviteiten en familievermaak

Neem je kinderen zaterdag 26 augustus gezellig mee naar het kidsfestival nabij Wadapartja, aan de Westerhaven. Er zijn springkussens, spelletjes, liedjes, theater, ranja, ijsjes en poffertjes. En het zou geen kinderfeest zijn als er niet ook geschminkt werd.

Maandag 28 augustus trekt Het Groninger Museum eropuit met een Airstream caravan omgetoverd tot minimuseum. Deze kinderactiviteit vind je op de Nieuwe Markt, van 14:00 tot 17:00 uur.

 

Slot: groots vuurwerk

Na je activiteiten vervolg je je weg op maandag 28 augustus naar de Zuiderhaven om 22.30. Daar vindt de afsluiting van het Gronings Ontzet plaats (tot 23:00 uur). Deze afsluiting is in stijl: een groots vuurwerk. Daar ben ik zeker te vinden. Het voorprogramma zal worden verzorgd door TikTok Tammo!
 

Zomerkermis in Stad

Genieten van geweldige attracties, een veel te grote suikerspin en de kriebels tijdens een gokspelletje. Dat doe ik maar al te graag. Maar helaas gaat de traditionele kermis dit jaar niet door, vanwege de werkzaamheden op de Grote Markt.

 

Bommen Berend loop

Vanwege Groningens Ontzet vindt er jaarlijks de Bommen Berend loop plaats. Maar helaas dit jaar niet.

 

Praktisch:
Wie is Bommen Berend en wat is het Gronings Ontzet?

 

Voor welke activiteit ga jij tijdens Bommen Berend?

 

De oorspronkelijke blog is gepubliceerd op 16 augustus 2019. Deze is geactualiseerd op 19 augustus 2022 en 18 augustus 2023.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This