Een literaire zaterdagavond in het Groninger Forum

door | 19 dec 2019 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Een literaire zaterdagavond in het Groninger Forum   |  tags:  festival

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/vivian-poort/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Om ons heen zie ik veel diverse mensen. Van jong tot oud. Op de trap speelt zich een toneelstuk af en rechts van ons leest een schrijver een stuk uit zijn boek voor. We zijn zojuist het Forum binnengestapt voor literair festival Het Grote Gebeuren. Zin in!

Samen met een vriendin ga ik een avond vol literatuur tegemoet. Het programma biedt voor ieder wat wils. Met het Groninger Forum als locatie, herkenbaar door de warme tinten en een gemoedelijke sfeer, krijgen wij meteen bij binnenkomst al dat knusse gevoel. Benieuwd hoe zo’n literaire zaterdagavond eruitziet?
 

Een groot gebeuren met grote schrijvers

Op het programma zie ik al snel een aantal grote namen staan, waaronder Auke Hulst en Cees Nooteboom. De schrijvers geven niet alleen een toespraak, ook kun je als bezoeker volop genieten van interviews en voorleessessies. Wanneer je geen zin hebt om je hoofd bij een interview te houden, kun je lekker neerploffen en genieten van Oek de Jong die zijn pakkende roman Zwarte Schuur voorleest. Met oordopjes, geregeld door Het Grote Gebeuren, vergeet je de wereld om je heen en kun je je volledig overgeven aan het verhaal.
 

Cees steelt harten van het publiek

Wanneer je een schrijver beter wilt leren kennen, is dit de ultieme kans. Er staan genoeg interviews op het programma! Wij besluiten om het interview met schrijver Cees Nooteboom te bezoeken. De schrijver, inmiddels 86 jaar, heeft de harten van het publiek al gestolen wanneer hij het trapje naar het podium niet meer opkomt en dus met plan B de verhoging betreedt. Zijn boek Venetië komt binnenkort uit in Italië en de schrijver is dan ook erg benieuwd naar zijn succes op de Italiaanse markt. Dat de man, die een paar keer van het gymnasium is gestuurd, wat ouder is, valt niet te merken tijdens het gesprek. Met zijn inspirerende uitspraken houdt hij het tamelijk jonge publiek nieuwsgierig en oplettend.
 

Vallen is als vliegen

Na het interview met Cees zijn we aanwezig bij het gesprek met Manon Uphoff, schrijfster van onder andere de roman Vallen is als vliegen. Met haar nieuwe novelle blikt ze met een aangrijpend verhaal terug op het misbruik van haar vader. Het is erg stil in de zaal en iedereen luistert aandachtig naar het gesprek. De aanleiding van dit boek was de dood van haar halfzus. Dit was voor de schrijfster de bevestiging om het verhaal, dat ze eerder nooit wilde vertellen, op papier te zetten. Ook uit dit interview blijkt maar weer hoeveel intrigerend werk Manon Uphoff bijdraagt aan de literatuur. Haar manier van spreken laat zien hoe taalkundig ze is en hoe goed zij verhalen over kan brengen. Ik kan niet wachten om te verdwalen in haar nieuwe roman!
 

Wijn en een goed boek

We sluiten de avond af met wijn op de hoogste verdieping. Hier staat een boekenmarkt, inclusief een ́Boekhandel Van der Velde ́ stand. Wat deze markt zo bijzonder maakt, is dat je hier je aankoop kunt laten signeren door jouw favoriete schrijver. Ik ga naar huis met de nieuwe roman van Manon Uphoff. Het Grote Gebeuren was een groot succes en ik duik vol inspiratie en zin om te lezen mijn bed in!
 

Tips:

Lees ook eens de blog ‘5 x Boekhandels in Groningen‘ van José.
Vorig jaar schreef Maya ‘Er zit muziek in het Grote Gebeuren’
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This