Kunst is overal in Groningen: op deze plekken vind je kunst op straat

door | 21 jun 2024 | Bezienswaardigheden in Groningen, Kunst en cultuur, Toeren en ontdekken, Wat te doen

Home » Wat te doen » Kunst en cultuur » Kunst is overal in Groningen: op deze plekken vind je kunst op straat   |  tags:  gratis, lijstjes

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/lieuwe-rozema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Alles wat je wilt weten over beeldende kunst in Groningen vind je bij Kunstpunt. Op zoek naar een leuke kunstroute te voet of per fiets door de stad of daarbuiten? Of ben je benieuwd waar de ruim 450 kunstobjecten op straat staan? Ontdek ze allemaal. Elk bezoek aan Groningen begint bij Kunstpunt. Ook verrassend leuk als je al in Groningen woont.
 

Kunstkaart

Een van de handigste functies op de website is de kunstkaart. Alle kunstobjecten op straat weergegeven op een plattegrond van Groningen. Zoom in op de plek waar je bent en zie welke kunstwerken er bij jou in de buurt staan. Laat je verrassen, er staan echt hele bijzondere, grappige en historische kunstwerken op. Vaak op onverwachte plekken. Of op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Zelf probeer ik elke week langs een kunstwerk te lopen of te fietsen dat ik nog niet ken. Dat blijken er toch best veel te zijn.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen in kaart
 

Ken jij deze kunstwerken al?

Videosculptuur ‘Wervel’ van Nicky Assmann in de parkeergarage van Het Forum. Dit kunstwerk bestaat uit een explosie van diverse kleurpatronen, waarbij de zon een belangrijke inspiratiebron is.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: Wervel
 
Muurschildering Korte Nieuwstraat ‘Rebecca en buurtkat Eddie’, van Michel Velt. Deze geboren Groninger is dé street artist van de stad. Hij maakte onder meer de gevelschilderingen Atensheerd, Kadijk, Dok Lewenborg en de Tunnel A28 in Haren.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: muurschildering
 
Het borstbeeld van ‘Carl von Rabenhaupt’, de redder van Groningen in het rampjaar 1672. Het staat tegen de gevel van het Goudkantoor aan het Waagplein en is gemaakt door Willem Valk.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: Rabenhaupt beeld
 

Kunstroutes

Heb je zin om een stukje te wandelen of te fietsen en ondertussen verborgen kunst, lichtwerken of urban art te ontdekken? Kunstpunt biedt 22 fijne thematische kunstroutes door de binnenstad, langs het Pieterpad en in de omgeving van de stad. De kortste is 200 meter, de langste 22 kilometer. Er is zelfs een route langs alleen maar vrouwelijke kunstenaars. Aletta Jacobs studeerde niet voor niets in Groningen. Haar borstbeeld staat op het Harmonieplein. De muurschildering is te vinden aan de Broerstraat.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: Aletta Jacobs beeld
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: Aletta Jacobs muurschildering
 

Kunstroute Folkingestraat

Onlangs liep ik zelf de kunstroute Folkingestraat. Ik was verrast over de hoeveelheid kunst op de ruim 200 meter lange route. Bijna alle kunstwerken verwijzen naar de Joodse geschiedenis van deze straat, die abrupt eindigde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kijk ook eens naar beneden, naar de straat zelf. Daar vind je diverse Stolpersteinen ter herinnering aan de door de Duitsers vermoorde Joodse bewoners. Je vindt er ook een werk van kunstenaar Joseph Semah. Verstopt in het wegdek. Het heet Galgal Hamazalot. Het werk bestaat uit elf maancyclussen, die samen een oog vormen met de volle maan als iris. Kijk je toch net even anders naar een op het oog saai wegdek van gele klinkers.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: Galgal
 
Lees ook mijn eerdere blog over de Folkingestraat.
 

Tschumipaviljoen

Kunstpunt beheert ook het Tschumipaviljoen aan het Hereplein. Het paviljoen van de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi uit 1990 is al een kunstwerk op zich, maar dient ook als expositieruimte. Met steeds wisselende exposities.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: Tschumi
 

Kunst in het Stadhuis

In het Stadhuis hangen ongeveer 130 werken van voornamelijk Groningse kunstenaars. Omdat de schilderijen vaak belangrijke gebeurtenissen in en om de stad uitbeelden, vertelt de verzameling het historische verhaal van de stad. Helaas is het Stadhuis niet openbaar toegankelijk. Al kun je in de ontvangsthal wel de monumentale schilderijen ‘Het beleg van Groningen’ en ‘Paardenkeuring op de Grote Markt’ bewonderen. Gelukkig kun je hier alle schilderijen rustig in je eigen tijd bekijken. Waaronder ook een paar pareltjes van Groninger kunstcollectief De Ploeg.
 

Kunstpunt Groningen

Kunstpunt heeft ook een eigen fysieke ruimte aan de Trompsingel 27a. Rechts naast de hoofdingang van SPOT/Oosterpoort. Hier bevindt zich de kunstcollectie van bijna 4.000 schilderijen, foto’s, tekeningen, etsen, grafiek en beelden die je kunt lenen of kopen.

Kunstpunt organiseert jaarlijks in de maand december Wildvang. Een event rondom de prijsuitreiking van het Hendrik de Vriesstipendium voor het grootste literaire en beeldende kunsttalent van Groningen.

Openingstijden: woensdag tot en met zaterdag van 12.00-17.00 uur.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen
 
Geïnspireerd geraakt? Lees ook het online Kunst. magazine. De punt achter Kunst hoort er te staan hoor. Zelf ben ik erg gecharmeerd van deze glossy. Je leert op speelse wijze de kunst en de kunstenaars van de stad kennen. Het doet mij beseffen dat een stad zonder kunst maar saai en kaal is. En dat een kunstwerk meer tot de verbeelding spreekt als je het verhaal erachter kent.

Dit vind ik zelf één van de mooiste kunstwerken in Groningen: de binnenkant van Het Forum. Met de roltrappen die elkaar door de ruimte heen kruisen. Van NL Architects. Gratis kunst, je hoeft alleen maar naar binnen te lopen. Het adres is Nieuwe Markt 1.
 
Kunstpunt Groningen: alle beeldende kunst bezienswaardigheden in Groningen: Forum
 
Welk kunstwerk in Groningen vind jij het mooist? Laat het mij hieronder weten.

 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This