5 x programmatips Roze Zaterdag Groningen 22 juni

door | 31 mei 2024 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » 5 x programmatips Roze Zaterdag Groningen 22 juni   |  tags:  lhbti+

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/lieuwe-rozema/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Zin in een feestje? Op 22 juni a.s. vindt de Roze Zaterdag in Groningen plaats. Een dag waarop wij in onze mooie stad vieren dat je mag zijn wie je bent. Vanaf 10.00 uur kun je je onderdompelen in een wereld vol regenbogen, roze vieringen, liefdesverklaringen en een spetterend muziekprogramma op de Grote Markt met niemand minder dan de oermoeder van de homobeweging, Willeke Alberti. Mis het niet!

De Roze Zaterdag is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement, waarin de diversiteit en de emancipatie van de lhbti+* community centraal staat. Het evenement vindt elk jaar in een andere stad plaats. En nu alweer voor de derde keer in Groningen. De vorige edities waren in 1985 en 2011.

 

Roze Zaterdag Groningen foto door Luc Veenstra

Foto Luc Veenstra

 

Het volledige programma vind je hier. Om de keuzestress een beetje te verminderen, heb ik alvast een selectie van de vijf leukste, kleurrijkste en interessantste activiteiten gemaakt. Plus een geheimtip voor iedereen die snel overprikkeld raakt.
 

1. Pride Walk

De Pride Walk begon ooit als een protestmars voor de rechten van de lhbti+ gemeenschap. Inclusief spandoeken. Inmiddels is de Pride Walk uitgegroeid tot een kleurrijke optocht dwars door de binnenstad. Met praalwagens, paradijsvogels, regenboogvlaggen, muziek en ja, ook nog steeds spandoeken. Iedereen kan en mag meelopen. Er komt zelfs een speciale bus voor iedereen die wel mee wil doen, maar niet in staat is om 2 uur te lopen. Dus sluit je aan. De start is om 11.30 uur vanaf de Ossenmarkt.
 
Roze Zaterdag Groningen regenboog bankje
Foto Wendy Bruins
 

2. Pride Photo

De Pride Photo Award is een wedstrijd waar fotografen uit de hele wereld aan deelnemen. Naast de award-winnende foto en fotoserie, zie je rondom de Akerk een collectie van beeldverhalen, die de veelzijdigheid van de wereldwijde lhbti+ gemeenschap laten zien. Soms schuurt het, soms ontroert het, maar het is altijd een mooie foto. Meer informatie is te vinden op de website van Pride Photo. De toegang is gratis. De expositie is tot en met 4 juli te zien.
 

3. Roze Viering

Samen vieren dat je mag zijn wie je bent. Dat staat centraal in de roze viering, de kerkdienst waarmee Roze Zaterdag traditiegetrouw aftrapt. De viering begint om 10.00 uur en vindt plaats in de Akerk. De interreligieuze viering staat dit jaar in het teken van diversiteit, liefde en verbinding. Iedereen is welkom, ook als je hetero bent, of niets hebt met religie. Het thema van de viering is: ‘in de kleur van je hart’.
 

4. Vier de Liefde

Verklaar elkaar de liefde in het bijzijn van echte trouwambtenaren uit bijna alle gemeenten in Groningen. Voor iedereen die liefde en vriendschap voelt voor een ander en die deze liefde met elkaar wil delen. Dus kom met je partner, vriend, vriendin, collega, familielid, buurvrouw, buurman, kinderen of bonuskinderen naar de Akerk. En zeg dat je elkaar liefhebt. Vanaf 13.00 -17.00 uur.

 

5. Willeke Alberti

Vanaf 13.30 uur start op het Roze Podium op de Grote Markt het muziekprogramma. Met natuurlijk onze lokale nachtegaaltjes van homomannenkoor Zangzaad, Sophie Straat en van 18.00-19.00 uur de enige echte koningin van het Nederlandse lied en de moeder aller homo’s: Willeke Alberti. Met band. Ze stopt met optreden, maar maakt speciaal voor de Roze Zaterdag en de Pride in Amsterdam een uitzondering. Dus komt dat zien!

 

Geheimtip:

Voor iedereen die de lhbti+ beweging een warm hart toedraagt, maar de drukte in de binnenstad niet aan kan, is er van 13.00-20.00 uur een intiem feestje op de binnenplaats en in het Museum aan de A. Met Lola Lasagna als plaatsvervangend museumdirecteur en met medewerking van Dorothy’s Drag under the rainbow en studenten van de Hanze, Noorderpoort en het Terra College.

En als je daar toch al bent, bezoek dan ook even de informatiemarkt aan de Schuitemakersstraat. Dat is aan de achterkant van het Museum aan de A.
 
Tot slot nog een nieuwtje. De gemeente plaatst regenboogbankjes in elk van de stadsdelen inclusief Haren en Ten Boer. In het centrum komen er twee, aan het water bij roeivereniging De Hunze, uitkijkend over de Zuiderhaven.
 
Roze Zaterdag Groningen regenboog bankje
 
*
lhbti+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transseksueel en intersekse. De + staat voor alle andere genders die er zijn, zoals queer, non-binair, pangender en nog veel meer.
 
Heb jij nog andere tips voor Roze Zaterdag in Groningen? Deel het hieronder.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This