Er zit muziek in Het Grote Gebeuren

door | 8 nov 2018 | Evenementen, Kunst en cultuur

Home » Evenementen » Kunst en cultuur » Er zit muziek in Het Grote Gebeuren   |  tags:  festival

 

<a href="https://www.igogroningen.nl/author/maya-van-der-schuit/"><div style="width:100px; border:solid thin #ffffff; border-radius: 100px 100px 100px 100px; overflow: hidden; margin-top:-50px;"></div></a>

Het Grote Gebeuren stond op mijn planning. Op 3 november vond alweer de tiende editie van dit literaire festival plaats in de Groninger Forum Bibliotheek. Het is voor mij de vierde keer op rij. Ik heb het programma ruim van tevoren uitgestippeld: een avond met schrijvers, boeken, muziek en rode wijn. Heerlijk. Samen met mijn vriend Martin ging ik die kant op. Een terugblik.
 
Als we binnenkomen zijn we helaas net te laat voor Aafke Romeijn. Boven in het Forum stellen middelbare scholieren haar vragen over haar debuutroman Concept M. Er is me verteld dat ze ook een paar liedjes gaat spelen. Maar goed, dit maken we niet mee. We sluiten aan bij een gesprek over feit en fictie. Wat kunnen schrijvers wel of niet opschrijven? Wat pikt de lezer en waar ligt de grens? Een interessante discussie. Maar alle plekjes zijn gevuld en achteraan is het jammer genoeg net wat te rumoerig om het gesprek goed mee te krijgen.
 
Het Grote Gebeuren: literair festival Groningen
 
Het Grote Gebeuren: literair festival Groningen
 

Poëzie in virtual reality

Omdat er allerlei programmaonderdelen in volle gang zijn, is het rustig op het ‘pleintje’ waar je een bak koffie of een glas wijn kunt halen. Hier staat ook Chantalla Pleiter op een uitsnede van de Leesbaar Groningen-kaart die later vanavond wordt gepresenteerd. Het stuk stad rondom het Aa-kwartier is uitvergroot en ligt op de vloer. Erop te lezen zijn literaire quotes die over dit deel van Groningen gaan. Zo ook een fragment uit Aa-kwartier van Jean Pierre Rawie. Chantalla Pleiter heeft dit gedicht vertaald naar Virtual Reality en ik mag dat gaan beleven. Ik neem plaats in de rode stoel en zet de koptelefoon en VR-bril op.
 
Het Grote Gebeuren: literair festival Groningen
 

Weer eens wat anders

Dit is fan-tas-tisch. Ik bevind me ineens in de schrijfkamer van Rawie, hij zit zelfs tegenover me. Hij draagt voor en aait zijn kat, die ik op de achtergrond hoor spinnen. Even later zit ik op een bankje langs de oevers van de Aa. Het waait. Letterlijk. De ventilator tegenover me doet z’n werk en imiteert de wind als geen ander. Weer eens wat anders: poëzie in virtual reality. De vorige keer dat ik virtual reality beleefde was in de vorm van een pornofilm. Nee, maak je geen zorgen. Dat was niet thuis op de bank. Dat was ook in het Groninger Forum, echt waar! Ze organiseren toffe dingen daar 😉
 

Met een glas wijn de kelder in

Bij de stand van Barrel (yes!) halen we allebei een glas rode wijn en dan gaan we naar de kelder. Daar presenteert Jan Mulder Liefde en aardbevingen, zijn nieuwe roman over de twee grote thema’s in de titel. Hij is geen doorsnee schrijver. Vanaf het moment dat Jan Mulder opkomt, heeft hij de lachers op z’n hand. Een echte mediaman. En we mogen blij zijn dat hij er is, want de oesters die hij gisteren bij een ander optreden heeft gegeten, hebben ‘m tot diep in de nacht dwarsgezeten. Ik luister geïnteresseerd naar wat Jan Mulder te vertellen heeft. Hij woont alweer een tijdje in Nieuwolda en bevindt zich dus midden in het bevingsgebied. Om zich heen ziet hij wat voor impact de bevingsschade heeft op de gemeenschap. Voor hem een belangrijke aanleiding om dit boek te schrijven.
 
Het Grote Gebeuren: literair festival Groningen
 

Daar zit muziek in

Iets na tienen wordt de kaart van Leesbaar Groningen gepresenteerd. Het resultaat mag er zijn. De provincie is gevuld met ruim 600 quotes van zo’n 300 schrijvers. Na de presentatie gaan we met een nieuw glas rode wijn weer de kelder in. Daar spelen Reinout Douma van het Noordpool Orkest en Janne Schra gedichten van Vasalis. Wat is ze mooi, Janne Schra. En wat zingt ze fantastisch. Ook het pianospel van Reinout Douma is prachtig.
 
Het Grote Gebeuren: literair festival Groningen
 

Het Grote Gebeuren: literair festival Groningen

 

Ontroerend mooi

Nergens in de Groninger Forum Bibliotheek was het publiek vanavond zo stil als hier. Tot het moment dat we mogen meezingen: ‘Als daar muziek voor is, wil ik die horen. Ik wil muziek voor oude mensen die nog krachtig zijn.’ Langzaam klinken de verzen van Vasalis luider door de kelder. En als Janne Schra zingt over ‘soorten van verdriet, die iets veranderen aan het lied’, rollen de tranen een voor een over mijn wangen. Ze raakt me recht in het hart, zo ontroerend. Maar misschien zijn het ook onbewuste tranen. Na afloop van de avond kom ik er namelijk achter dat Aafke Romeijn een cover van De Jeugd Van Tegenwoordig heeft gespeeld. Heel wat anders natuurlijk, dat weet ik ook wel. Maar ook dat had ik graag willen meemaken.
 
Volgend jaar beter, zullen we dan maar zeggen. Of ik dan weer ga? Dat denk ik wel. Want er zit muziek in Het Grote Gebeuren.
 
Lees hier Vivian haar blog over Het Grote Gebeuren 2019.
 

0 reacties

JOSÉ VAN ESCH-SMEENGE

Blogger Groningen Joukje van Heukelem

JOUKJE VAN HEUKELEM

INGRID LINDEBOOM

Local en Stadjer Pascale Kruize I Go Groningen blogger

PASCALE KRUIZE

Blogger Stadjer Local I Go Groningen Willem Vonhof

WILLEM VONHOF

MAIKE VAN ELDERT

KAREN JANSEN

SONJA STEL

Share This